Το μαντεμένιο σκεύος μου μυρίζει. Γιατί;

Ο καθαρισμός και η συντήρηση των μαντεμένιων σκευών είναι απαραίτητες διαδικασίες για να τα έχετε πάντα στη διάθεση σας, έτοιμα για χρήση. Η διαδικασία του seasoning και η προστασία των σκευών ΄ώστε αυτά να λειτουργούν άψογα για πολλά χρόνια είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες που μπορεί να έχει κάποιος που μόλις ξεκινά να μαγειρεύει σε μαντεμένιο σκεύος. Μια από τις ερωτήσεις είναι για ποιο λόγο μερικές φορές τα μαντεμένια τηγάνια ή οι μαντεμένιες γάστρες μυρίζουν. Η μυρωδιά μπορεί να υπάρχει είτε όταν το σκεύος είναι κρύο είτε όταν ζεσταίνεται.

Η μυρωδιά σε ένα μαντεμένιο σκεύος προέρχεται συνήθως από κάποιο προηγούμενο ψήσιμο φαγητού με έντονη μυρωδιά (για παράδειγμα ψάρι ή κάποιο άλλο φαγητό με πολλά μπαχαρικά). Αν δεν γίνει καλός καθαρισμός και μείνουν υπολείμματα στο σκεύος είναι λογικό αυτό να μυρίζει, ειδικά μόλις ζεσταθεί. Αν σας μυρίζει πολύ μπορείτε να το ξαναπλύνετε (τρίβοντας το ελαφρά με λίγο απορρυπαντικό πιάτων) ή να το βάλετε για 15 λεπτά στο φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία.

Μια άλλη λύση, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο σας, είναι να πασπαλίσετε λίγο αλάτι στην επιφάνεια του σκεύους, φροντίζοντας να πάει παντού, και να το αφήσετε έτσι όλο το βράδυ. Το πρωί ξεπλένετε με νερό και λογικά οι μυρωδιές θα έχουν εξαλειφθεί.

Καθώς χρησιμοποιείτε το σκεύος σας και το μαντέμι (χυτοσίδηρος) αρχίζει να θωρακίζεται όλο και περισσότερο από το λάδι που χρησιμοποιείτε, το σκεύος σας γίνεται όλο και πιο αντικολλητικό. Κατά συνέπεια, θα διαπιστώσετε ότι καθαρίζεται πιο εύκολα και ότι μένουν λιγότερα υπολείμματα ή μυρωδιές από το μαγείρεμα. Το καταπληκτικό με αυτά τα σκεύη είναι ότι βελτιώνονται με τη χρήση.

Αν παρόλα αυτά οι μυρωδιές επιμένουν τότε θα χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία seasoning που περιγράφουμε εδώ.

Συνιστούμε να μην χρησιμοποιήσετε ξύδι ή κάποιο άλλο οξύ γιατί είναι πιθανό να μειώσετε την αντικολλητικότητα του σκεύους και μετά να πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε τη διαδικασία seasoning.

Αφήστε Σχόλιο