Ειδικές οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών

Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για τα μαντεμένια σκεύη χωρίς επίστρωση.

(Δεν ισχύουν για τα σφυρήλατα ή τα μαντεμένια εμαγιέ.)

Πριν την πρώτη χρήση (σημαντικό!)

Πλύντε το νέο σας μαντεμένιο σκεύος με ζεστό νερό πριν το χρησιμοποιήσετε. Η επιφάνεια του δεν χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία και, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι έτοιμη για χρήση. Παρόλα αυτά, για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να ακολουθήσετε τη διαδικασία "Ανανέωση πατίνας" (seasoning) πριν την πρώτη χρήση. Τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νέο σας σκεύος αποφύγετε να μαγειρέψετε όξινα φαγητά. Οι τομάτες, το κρασί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, ο αρακάς και αρκετές έτοιμες σάλτσες είναι μερικά από τα υλικά που πρέπει να αποφύγετε για τα πρώτα μαγειρέματα.

Επίσης, κατά τις πρώτες χρήσεις μην αφήνετε για ώρες το φαγητό μέσα στη γάστρα γιατί μπορεί να εμφανιστούν ίχνη σκουριάς στο καπάκι (από τους υδρατμούς και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα). Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί ακόμα η πατίνα του σκεύους είναι πολύ λεπτή και δεν έχει αποκτήσει πολλαπλά στρώματα τα οποία θα προστατεύσουν το μαντέμι. Μετά από μερικές χρήσεις, που η πατίνα του σκεύους σας θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, θα μπορείτε να μαγειρεύετε τα πάντα.

Καθαρισμός - Συντήρηση

Αφού τελειώσετε με το μαγείρεμα, αφήστε το μαντεμένιο σκεύος σας να κρυώσει εντελώς, πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μην αφήνετε το σκεύος σας με νερό για να μουλιάσουν τυχόν κολλημένα υπολείμματα φαγητού, ώστε να το καθαρίσετε πιο εύκολα: στα μαντεμένια σκεύη δεν αρέσει η συνεχής επαφή με το νερό (μπορεί να εμφανιστεί επιφανειακή σκουριά). Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να το καθαρίσετε γιατί μειώνεται η αντικολλητική πατίνα που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά του. Καθαρίστε το με την ειδική αλυσίδα καθαρισμού ή με ένα σφουγγάρι. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι λεκέδες θα φύγουν με την χρήση της αλυσίδας καθαρισμού. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του με μια πετσέτα και βάλτε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία.

Στη συνέχεια, απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους (μέσα-έξω). Απλώστε το φυτικό έλαιο με ένα πρόχειρο πανί ή χαρτί κουζίνας και βάλτε τόσο ώστε το σκεύος σας να μην γυαλίζει. Αν το σκεύος σας γυαλίζει σημαίνει ότι έχετε βάλει περισσότερο φυτικό έλαιο από όσο χρειάζεται. Συνιστούμε να μην βάζετε παραπάνω φυτικό έλαιο γιατί το σκεύος σας μετά θα "κολλάει" στα χέρια σας. Με το φυτικό έλαιο προστατεύεται ο χυτοσίδηρος (μαντέμι) από τη σκουριά και προετοιμάζετε την επιφάνεια του σκεύους για το επόμενο μαγείρεμα.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για την συντήρηση γιατί δεν βοηθάει τόσο πολύ στο σχηματισμό πατίνας (φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα!).

Μην αποθηκεύσετε ένα μαντεμένιο σκεύος βρεγμένο και χωρίς να το έχετε αλείψει με φυτικό έλαιο, γιατί είναι πολύ πιθανό να σκουριάσει.

Ανανέωση πατίνας (seasoning)

Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Η πατίνα καταστρέφεται συνήθως εξαιτίας των παρακάτω:

 1. Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο του σκεύους
 2. Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
 3. Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
 4. Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
 5. Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει

Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C. Καλύτερα αποφύγετε το ελαιόλαδο στο seasoning γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αντικολλητικό αποτέλεσμα.

Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.

Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.

Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.

Χρήση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντεμένιο σας σκεύος πάνω σε ηλεκτρικό μάτι, κεραμική εστία, επαγωγική εστία, πάνω από τη φωτιά, σε ξυλόφουρνο, πάνω στα κάρβουνα ή στο τζάκι. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε στις επαγωγικές εστίες ή όταν υπάρχει πολύ δυνατή φωτιά (π.χ. κάρβουνα) είναι να αποφύγετε να θερμάνετε απότομα το μαντεμένιο σας σκεύος γιατί μπορεί να ρηγματωθεί.

Μην αποθηκεύετε το φαγητό σας στο μαντεμένιο σας σκεύος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σκουριάς.

Τα μαντεμένια σκεύη που δεν έχουν επίστρωση χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν αντικολλητικά. Θα χρειαστεί να κάνετε 5-10 μαγειρέματα ή ψησίματα (προτιμήστε λιπαρά φαγητά) για να αρχίσει να γίνεται αντικολλητική η επιφάνεια.

Σημείωση:
Τυχόν εμφάνιση σκουριάς στο σκεύος είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης και συντήρησης και όχι ελαττωματικού προϊόντος.

105 thoughts on “Ειδικές οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών”

 • ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
  ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ 08/11/2017 at 00:52

  Καθαρίστε το με την "ειδική αλυσίδα καθαρισμού". Τι είναι η ειδική αλυσίδα καθαρισμού;;;;

  Reply
  • mantemi

   Η αλυσίδα καθαρισμού είναι μια ανοξείδωτη αλυσίδα της Petromax για τον καθαρισμό μαντεμένιων και σφυρήλατων σκευών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και μια σκληρή βούρτσα ή κάποιο άλλο προϊόν καθαρισμού που έχετε ήδη.

   Reply
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 30/11/2021 at 16:42

   ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ,ΣΧΑΡΑ ΚΑΙ ΦΛΑΤ.ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΕΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΡΜΑΤΟΒΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΩ ΛΑΔΙ΄?

   Reply
   • mantemi

    Καθαρίστε την μαντεμένια πλάκα καλύτερα όχι με συρματόβουρτσα, αλλά με κάτι πιο ήπιο. Αφήστε τη μετά σε μέρος χωρίς υγρασία ελαφρώς λαδωμένη (ελάχιστο λάδι, το σκεύος δεν πρέπει να γυαλίζει).

    Reply
 • Ελευθερία Κωνσταντινίδη
  Ελευθερία Κωνσταντινίδη 15/11/2017 at 20:53

  Ανανέωση πατίνας (seasoning): Παρακαλώ πολύ μπορώ να χρησιμοποιήσω οργανικό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης για ανανέωση πατίνας; 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις ή αέρα;
  Ευχαριστώ

  Reply
  • mantemi

   Ναι και μάλιστα θεωρείται ότι κάνει την καλύτερη αντικολλητική επίστρωση. Καλύτερα αντιστάσεις, όχι αέρα.

   Reply
 • Σοφια
  Σοφια 03/01/2018 at 04:57

  μολις παρελαβα μαντεμενιο σκευος και ενω το ειχα αφησει στον παγκο της κουζινας μετα απο 5περιπου μερες μου αφησε σημαδι σκουριας στον παγκο οσο ειναι ο πατος.γιατι μπορει να συνεβει αυτο και αν διορθωνεται.ευχαριστω

  Reply
  • mantemi

   Αγαπητή Σοφία, διαβάστε πάλι τις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών που βρίσκονται παραπάνω. Τα ίχνη σκουριάς φεύγουν με λίγο ξύσιμο και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η διαδικασία seasoning. Πιθανοί λόγοι που μπορεί να συνέβη αυτό είναι: α. δεν έγινε σωστή συντήρηση του σκεύους με κάποιο φυτικό έλαιο πριν το αποθηκεύσετε στον πάγκο, β. το σκεύος παρέμεινε βρεγμένο για πολλές ώρες και γ. δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η πατίνα επαρκώς που προστατεύει το μαντέμι από την υγρασία.

   Reply
 • Ειρηνη
  Ειρηνη 26/01/2018 at 19:02

  Καλησπερα. Οι συμβουλες σας ισχυουν και για τις μαντεμενιες επαγγελματικες τοστιερες? Για τον καθαρισμο και την ανανεωση ενδιαφερομαι
  Ευχαριστω

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα Ειρήνη,
   οι συμβουλές μας ισχύουν για τα προϊόντα της Petromax καθώς και για τα περισσότερα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής που δεν έχουν κάποιου είδους επίστρωση. Για οποιοδήποτε άλλο προϊόν σας συστήνουμε να απευθυνθείτε στην εταιρία κατασκευής του προϊόντος που έχετε.

   Reply
 • Elenh

  γεια σας, μπορω να χρησιμοποιησω την μαντεμενια γαστρα απευθειας σε τζακι ενεργειακο με πολυ δυνατη φωτια ή θα σπασει ?

  Reply
  • mantemi

   Στα μαντεμένια σκεύη δεν αρέσουν οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές. Δεν έχουν πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία (το φαγητό σας όμως ίσως ψηθεί πολύ γρήγορα και καεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες).

   Reply
 • Kostas

  Σε περίπτωση που πιάσω το τηγάνι μου με πετσέτα και λυώσει με την θερμοκρασία και μείνει πάνω στο σκεύος, πως το αφαιρώ χωρίς να βλάψω το σκεύος?

  Reply
  • mantemi

   Μπορείτε να το ξύσετε με ένα σφουγγαράκι μέχρι να καθαρίσει. Αν "ξεμαυρίσει" το χερούλι στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning για να ξαναδημιουργηθεί πάλι η μαύρη προστατευτική πατίνα.

   Reply
 • παυλος
  παυλος 05/07/2018 at 01:36

  Τι ειναι η ειδικη αλυσιδα καθαρισμου?Που την βρισκουμε?

  Reply
 • Ριχάρδος
  Ριχάρδος 01/08/2018 at 14:02

  Έχω ακούσει πως για τη δημιουργία «φιλμ» επίστρωσης και ειδικά για το πρώτο ψήσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα αραιωμένο με νερό και ένα σχετικό βράσιμο
  Κατόπιν σκούπισμα με πετσέτα
  Εκτός λοιπόν από τη διαδικασία που περιγράφετε, ισχύει και αυτό;

  Reply
 • Ριχαρδος
  Ριχαρδος 08/08/2018 at 11:06

  Μόλις απόκτησα ένα δικό σας σκεύος
  Και αγχώθηκα λίγο ,ε το seasoning μιας και δεν έχω φούρνο
  Μόνο γκαζιερα
  Φαντάζομαι πως ο φούρνος χρησιμοποιείται για ομοιόμορφη θέρμανση, μα δεν έχω, όποτε τι κάνω;
  Καλημερες!

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, η διαδικασία του seasoning έχει γίνει ήδη από την Petromax, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακολουθήστε κανονικά τις οδηγίες χρήσης και το σκεύος σας θα είναι μια χαρά.

   Reply
 • maria

  Στο καινουργιο μαντεμι υπαρχει μια λιπαρη καταμαυρη ουσια σαν γρασο. Φανταζομαι αυτό είναι υλικο της petromax που χρησιμοποιηθηκε για την διαδικασια seasoning? η πρεπει να φυγει πριν την χρηση?Και θα ηθελα να ξερω τι ελαιο ακριβως είναι? Το μαυρο χρωμα πως προκυπτει? Φανταζομαι είναι εγκεκριμενο και ασφαλες για την υγεια αλλα θα μπορουσα να εχω συγκεκριμένες διευκρινησεις ως προς αυτό?

  Reply
  • mantemi

   Διαβάστε πάλι τις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών που έχουμε στη σελίδα μας. Τα φυτικά έλαια που καίγονται στο μαντέμι κλείνουν τους πόρους του μαντεμιού και δημιουργούν αυτή τη μαυρίλα (πατίνα). Η πατίνα αυτή παρέχει την απαραίτητη προστασία ώστε να μην σκουριάζει ο χυτοσίδηρος και να είναι αντικολλητικός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο της επιλογής σας. Η Petromax χρησιμοποιεί ένα μίγμα φυτικών ελαίων, το οποίο πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές της Ευρώπης (European Pharmacopoeia (Ph. Eur.). Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο 2155018408.

   Reply
 • Sofoklis

  Κατά την διαδικασία ψησίματος κρέατος (πχ σπαλομπριζολα) συστήνεται τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του τηγανιού κι αφού κάψει, κατόπιν ψήσιμο στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία ή κάτι διαφορετικό? Στα μαντεμενια σκεύη απαιτείται και προσθήκη ελάχιστου λαδιού στο ψήσιμο? Ευχαριστώ.

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, δεν υπάρχει ένας μοναδικός σωστός τρόπος. Ο τρόπος που περιγράφετε πάντως είναι σωστός, το μαντέμι καλό είναι να ζεσταίνεται σταδιακά και η μοσχαρίσια μπριζόλα θέλει ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Σχετικά με το λάδι πάλι δεν απαιτείται κάτι, δεν είναι υποχρεωτικό να βάλει ή να μη βάλει κανείς λάδι.

   Reply
 • Antigoni

  Γεια σας! Εχω καποια σκευη της bessemer μου τα φεραν απο Αυστραλια και μονο εκει κατασκευαζονται..αλλα παρολο που ειναι πολυ βαρια και οντως μπορει καποιος να μαγειρεψει χωρις νερο..εφυγε η επιστρωση..και φαινεται σε καποια σημεια το υλικο απο κατω.. μπορω να κακ=νω αυτην την διαδικασια που λετε;; και θα εχουν παλι αυτο το μαυρο χρωμα που ειχαν; ευχαριστω πολυ και καλη σας μερα!

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, απ'όσο γνωρίζουμε τα bessemer είναι σκεύη αλουμινίου, επομένως η διαδικασία αυτή δεν θα ωφελούσε σε κάτι.

   Reply
 • Stell

  Γειά σας! Έχω εστίες αερίου με γυάλινη πλάκα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μαντεμένια σκεύη χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει το γυαλί από την θερμότητα του σκεύους; Υπάρχουν συμπληρωματικές σχάρες για να τοποθετηθούν πιο ψηλά τα μαντεμένια σκεύη;

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, λογικά δεν θα έχετε πρόβλημα αφού το γυαλί σας αντέχει τη φλόγα που είναι σίγουρα πιο θερμή από τη θερμότητα του μαντεμένιου σκεύους. Δείτε στην κατηγορία Αξεσουάρ για συμπληρωματικά προϊόντα και αξεσουάρ.

   Reply
 • Τζωρτζης Νικόλαος
  Τζωρτζης Νικόλαος 10/01/2019 at 16:17

  Χαίρετε, έχω μια επαγγελματική μαντεμένια τοστιέρα κ θέλω να γίνουν οι πλάκες τις σαν καινούργιες. Θα έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα αγοράζοντας την αλυσίδα καθαρισμού;

  Reply
  • mantemi

   Η αλυσίδα καθαρισμού διευκολύνει τον καθαρισμό μαντεμένιων σκευών χωρίς να χαράσει την επιφάνεια τους, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει στον καθαρισμό που θέλετε να κάνετε.

   Reply
 • νικος
  νικος 08/04/2019 at 14:37

  καλημερα!
  .εκανα σε καινουργια μαντεμενια πλακα την διαδικασια seasonig με λινελαιο.
  εψησα την επομενη μερα χωρις καθολου λαδι μπριζολες και εκτος του οτι κολλησαν στην αρχη
  ,το μαντεμι ξεθωριασε!.το καθαρισα με ζεστο νερο και σφουγγαρι
  .τι ακριβως κανω τωρα και ποιο λαθος εκανα??ευχαριστω!

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα,
   Το μαντέμι μπορεί να ξεθωριάσει αν το τρίψετε υπερβολικά, επανέρχεται όμως και βελτιώνεται σιγά σιγά καθώς το χρησιμοποιείτε.
   Περάστε το με λίγο λάδι και αφήστε το στην άκρη για το επόμενο ψήσιμο ή επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning.

   Reply
 • Roula

  Καλησπέρα σας

  Λέτε ότι για να αποθηκεύσουμε το μανετμένιο σκεύος πρεπει να το αλοιψουμε με φυτικό λάδι και να το αφήσουμε έτσι.Πριν την επόμενη χρήση πρεπει να το πλύνουμε για να φύγει αυτό το λαδι ή το χρησιμοποιούμε ετσι όπως είναι;

  Reply
  • mantemi

   Ναι, αφήστε το 1-2 λεπτά στο μάτι να ζεσταθεί λιγάκι και είναι έτοιμο για χρήση.

   Reply
 • Γιωργος
  Γιωργος 02/05/2019 at 00:11

  Καλησπέρα έχω μια γκριλιερα - τηγάνι με ραβδώσεις το πρόβλημα μου είναι οτι τα φαγητά γίνονται κατάμαυρα μέχρι να ψηθούν εσωτερικά, προτείνετε αφου κάψει το τηγάνι να χαμηλώνετε η φωτιά.? Επίσης κατα τον καθαρισμό με απλό σφουγγάρι το σφουγγάρι μαυρίζει κ είναι για πέταμα μετα απο μια χρήση..

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα και καλό μήνα!
   Αν τα φαγητά σας καίγονται/μαυρίζουν εξωτερικά και δεν ψήνονται εσωτερικά, μάλλον έχετε πολύ υψηλή φωτιά.
   Όσο για το σφουγγάρι, πιθανόν να τρίβετε πολύ δυνατά και να αφαιρείτε κάθε φορά την αντικολλητική πατίνα που δημιουργείται από τα φυσικά έλαια.

   Reply
 • ΚΩΣΤΑΣ
  ΚΩΣΤΑΣ 15/05/2019 at 16:05

  Γεια σας,
  Μπορούμε να καθαρίζουμε τα μαντεμένια σκεύη με συρματόβουρτσα ή χαλάει η πατίνα;

  Reply
  • mantemi

   Η συρματόβουρτσα μπαίνει στους πόρους του μαντεμιού και μας τη χαλάει λιγάκι. Το μαντέμι δεν παθαίνει κάτι, απλά μειώνεται λίγο η αντικολλητικότητα.

   Reply
 • Εβιτα
  Εβιτα 21/06/2019 at 02:51

  Καλησπέρα,αγόρασα μια μαντεμενια κατσαρόλα και οι οδηγίες γράφουν οτι πριν την πρώτη χρήση πρέπει να την γεμίσω με αλάτι και να την βάλω στο μάτι!Ωστοσο όπου και να εχω ψάξει στο ιντερνετ δεν γράφει κάτι τέτοιο!Τι να κάνω;;

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα, συνιστούμε πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

   Reply
 • Sofoklis

  Το σχαροτηγανο μου τελευταία βγάζει αρκετή μαυρίλα στο καθάρισμα με την ειδική αλυσίδα. Στο τελευταίο ψήσιμο βγήκε αυτη. μαυρίλα και πάνω στη μπριζόλα και πικρισε λίγο. Τι μπορεί να φταίει? Μήπως η υψηλή θερμοκρασία?

  Reply
  • mantemi

   Πιθανότατα να μην έχει ακόμα αναπτυχθεί επαρκώς η αντικολλητική πατίνα ή μπορεί να το τρίβετε πολύ δυνατά.

   Reply
 • Ismini

  Έχω το σχαροτήγανό σας και έχει αρχισει και ξεφλουδίζει..(φευγει το μαυρο και φαινεται μια πιο γκριζα επιφανεια) σημαίνει οτι φευγει η πατινα?
  Θα πρεπει να το καθαρισω ολο με συρμα και μετα να κάνω τη διαδικασια του seasoning ή μπορώ κατευθείαν?
  Ευχαριστω πολυ!

  Reply
 • πάνος
  πάνος 28/06/2019 at 14:52

  καλημέρα, ισχύει το ίδιο για τον καθαρισμό της ατσάλινης πλάκας;
  μου μαυρίζει λίγο την επιφάνεια των φαγητών...
  ευχαριστώ

  Reply
  • mantemi

   Παρακαλούμε πολύ ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης όπως αναγράφονται στο site μας ή στις οδηγίες της Petromax.

   Reply
 • Κωνσταντίνος
  Κωνσταντίνος 28/06/2019 at 23:26

  Μετά την εφαρμογή της κρέμας συντήρησης μαντεμιού Petromax για αποθήκευση στην επόμενη χρήση απλά βάζω το τηγάνι λίγο στη φωτιά και το χρησιμοποιώ κανονικά; υποθέτω μπορώ να εφαρμόσω την ίδια κρέμα και σε μια γάστρα που έχω καθώς και στις μαντεμένιες σχάρες τις ψησταριάς;

  Reply
 • Μαρια
  Μαρια 01/10/2019 at 16:19

  Καλησπερα αν δεν βαλω απορυπαντικο για τα πιατα πως θα φυγουν τα λαδια απο το τηγανι;

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα, το μαντέμι είναι ιδιαίτερο υλικό και χρειάζεται το λάδι, πρώτον, για να μην οξειδώνεται και δεύτερον, γιατί έτσι γίνεται αντικολλητικό.
   Τα λάδια δηλαδή που απομένουν μετά το πλύσιμο κλείνουν τους πόρους του μαντεμιού και έτσι δημιουργείται φυσική αντικολλητική προστασία.
   Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πιάτων, δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως έτσι μειώνετε λίγο την αντικολλητικότητα του μαντεμένιου σκεύους.

   Reply
 • Tασος

  θελω να αγορασσω αυτη την κρεμα επιστρωσης για τις αντικολλητικες πλακες.Υπαρχει καποια καλη για να αγορασω?

  Reply
  • mantemi

   Η κρέμα που έχουμε εμείς είναι κρέμα συντήρησης μαντεμένιων σκευών.

   Reply
 • Μαργαρίτα
  Μαργαρίτα 08/11/2019 at 14:15

  Γεια σας. Πριν αγοράσω αυτό το προϊόν θα ήθελα να ξέρω τα εξής:
  1) Μετά από ψήσιμο κοτόπουλου, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση σαπουνιού (λόγω κινδύνου σαλμονέλας), ή ομελέτας (λόγω οσμής)?
  2) Το seasoning πρέπει να εφαρμοστεί και εξωτερικά του πάτου??

  Reply
  • mantemi

   Γειά σας, δεν υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας μετά το ψήσιμο του κοτόπουλου, αφού η σαλμονέλα πεθαίνει στους 73°C. Όταν ζεσταθεί καλά το μαντεμένιο σκεύος, σίγουρα ξεπερνάει τους 73°C. Το Seasoning, ναι, εφαρμόζεται εσωτερικά και εξωτερικά.

   Reply
  • Νικόλας
   Νικόλας 31/12/2020 at 19:27

   Μετά από μαγειρεμένο κοτόπουλο δεν υπάρχει σαλμονέλα Μαργαρίτα μου, εκτός αν το τρως rare?

   Reply
 • Σταυρος
  Σταυρος 13/11/2019 at 20:56

  γεια σας, αγορασα μια γαστρα απο εσας και θελω να την χρησιμοποιω στο τζακι η σε φωτια εξω στην υπαιθρο. τι πρεπει να πρασεξω;

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να προσέξετε. Διαβάστε τις οδηγίες που έχουμε και θα είστε μια χαρά.

   Reply
 • Penny

  Καλημέρα, για μαντεμένια σκεύη με εσωτερική υάλωση (πχ. τσαγιέρα) γίνεται seasoning?
  Ευχαριστώ.

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, καλύτερα να ρωτήσετε την εταιρία από την οποία αγοράσατε το σκεύος. Γενικά σε εμαγιέ σκεύη (που έχουν δηλαδή υποστεί υάλωση) δεν εφαρμόζεται η διαδικασία seasoning.

   Reply
 • Χριστίνα
  Χριστίνα 27/11/2019 at 16:30

  Πως γίνεται η χρήση του σκεύους στο τζάκι? Εννοώ πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του σταδιακά και όχι απότομα? Υποτίθεται ότι εχει καψει το τζακι πρώτα, υπάρχουν καρβουνα που καίνε κλπ Σε ποιο στάδιο θα το βάλω στο τζάκι το σκεύος και πως, καπακωμένο, ανοιχτό?

  Reply
  • mantemi

   Γενικά, αποφύγετε τις απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές στα μαντεμένια σκεύη. Μπορείτε να ακουμπήσετε τη γάστρα δίπλα στο τζάκι ώστε θερμανθεί σταδιακά και όχι απότομα κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Δεν έχει κάποια σημασία αν είναι ανοιχτή ή κλειστή.

   Reply
 • Γαλήνη
  Γαλήνη 26/01/2020 at 22:41

  Γειά σας. Έκανα τη διαδικασία του seasoning σε γουόκ Κ μάλλον άλλειψα με περισσότερο λάδι απ ότι έπρεπε με αποτέλεσμα μετά τα 90' να μείνει στον πάτο ένα παχύ στρώμα που κόλλαγε. Αφού κρύωσε αναγκάστηκα να το αφαιρέσω με σύρμα. Τώρα τα τοιχώματα είναι με τέλεια πατίνα Κ ο πάτος χωρις. Τι να κάνω? Να επαναλάβω seasoning μόνο στο γυμνό τμήμα? Ευχαριστω πολυ.

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα, ναι θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία, καλύτερα σε όλη την επιφάνεια του γουοκ, γυρίζοντάς το ανάποδα, ώστε τυχόν περίσσευμα να τρέξει προς τα κάτω. Βάλτε ένα αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος ώστε τυχόν λάδι να τρέξει εκεί και να μην λερώσει την κουζίνα σας.

   Reply
   • Γαλήνη
    Γαλήνη 03/02/2020 at 17:47

    Θα πρέπει να ξύσω όλο το σκεύος να φύγει η πατίνα και από τα πλάγια και να την κάνω από την αρχή ή απλά αλείφω με λάδι τώρα όπως είναι και "ψήνω" 90' λεπτά?
    Ευχαριστώ θερμά, πολύ σημαντική η βοήθειά σας.

    Reply
    • mantemi

     Δεν χρειάζεται να ξύσετε όλο το σκεύος, εφόσον στα σημεία αυτά η πατίνα είναι μια χαρά.

     Reply
 • Αιμιλια
  Αιμιλια 10/04/2020 at 00:23

  καλησπερα σας! Εχω αγορασει τις κατσαρολες γαστρες με εμαγιε επιφανεια, και σε δυο σημεια στην ακρη στο καπακι της μιας κατσαρολας εχει φυγει το κοκκινο εμαγιε χρωμα (σαν χτυπηματακια) ειναι κατι που πρεπει να κανω; Η το αφηνω ετσι,; Ευχαριστω!!

  Reply
  • mantemi

   Λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφού είναι στο καπάκι. Τα 2 αυτά σημεία δεν είναι πλέον προστατευμένα από την υγρασία επομένως καλό είναι να τα προστατεύετε από την οξείδωση περνώντας από πάνω λίγο λάδι με ένα χαρτί κουζίνας (μετά από κάθε χρήση).

   Reply
 • anmihop

  Έχω μια μαντεμένια πλάκα για ψήσιμο πάνω από εστία που λειτουργεί με φιάλη προπανίου. Η πλάκα σε κάποια σημεία έχει σχηματίσει μια λεπτή μαύρη γυαλιστερή επίστρωση σαν πέτσα που αποξέεται σαν φλούδα αν χρησιμοποιήσω πολύ λεπτή λεπίδα. Πρέπει να την αφαιρέσω και να εφαρμόσω τη διαδικασία seasoning; Ευχαριστώ

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, καλύτερα να επικοινωνήσετε με την εταιρία από την οποία αγοράσατε την πλάκα. Αυτοί θα γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να κάνετε με το συγκεκριμένο προϊόν.

   Reply
 • Γιώργος
  Γιώργος 05/06/2020 at 04:28

  Καλησπέρα, σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε αλυσίδα καθαρισμού, τι είναι προτιμότερο για το καθάρισμα καμένου λίπους; απλό σφουγγάρι (δυσκολέυει τον καθαρισμό και συνήθως χρειάζεται σαπούνι) ή συρμάρτινο σφουγγάρι με νερό;
  Σας ευχαριστώ!

  Reply
  • mantemi

   Καλύτερα σφουγγάρι που είναι πιο ήπιο και όχι σύρματα ή συρματόβουρτσες.

   Reply
 • mantemi

  Το ελαιόλαδο ακριβώς επειδή είναι πολύ καλής ποιότητας λάδι, δεν καίγεται τόσο εύκολα και δεν δημιουργεί τόσο καλή αντικολλητική επιφάνεια. Για τη δημιουργία αντικολλητικής και προστατευτικής επιφάνειας προτείνουμε τα υπόλοιπα φυτικά λάδια. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποείτε το ελαιόλαδο κανονικά στο μαγείρεμα.

  Reply
 • mantemi

  Με απαλό τρίψιμο με σφουγγάρι.

  Reply
 • Παύλος
  Παύλος 09/09/2020 at 15:04

  Καλημέρα , έχει χαλάσει η πατίνα σε πλατό υγραερίου,πως μπορώ να το επισκευάσω.

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με το μαγαζί από το οποίο το αγοράσατε ή με κάποιο μαγαζί που πουλάει πλατό υγραερίου.

   Reply
 • Ηλιας
  Ηλιας 23/09/2020 at 23:18

  Παρακαλώ όταν καθαρίζω την μαντεμενια γαστρα, και την περνω το λάδι, το πανακι γίνεται μαύρο, είναι φυσιολογικό αυτό;

  Reply
  • mantemi

   Ναι, είναι φυσιολογικό, ειδικά στην αρχή που η πατίνα του φυτικού λαδιού είναι πιο "αδύναμη".

   Reply
 • Κατια
  Κατια 02/10/2020 at 23:08

  Καλησπερα σας!!! Αρχικα θα ηθελα να σας συγχαρω για αυτα τα πραγματικα υπεροχα σκευη μαγειρικης !! Εχουν παει τη κουζινα μου σε αλλο επιπεδο!!! Ομως, σαν νεος χρηστης των σκευων της petromax, δεν γνωριζω τι ποσοτητα λαδιου και υγρου( νερο η ζωμο ) πρεπει να χρησιμιποιησω!! Ιδιο με τις συμβατικες κατσαρολες και γαστρες, η μηπως, μαγειρευουν χωρις προσθηκη υγρων , ;;;;; Ευχαριστω εκ των προτερων!!!!

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για το μαγείρεμα σε μαντεμένια σκεύη, ούτε ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε μια, για παράδειγμα, πήλινη γάστρα και σε μια μαντεμένια: οι ποσότητες των συστατικών θα πρέπει να είναι περίπου οι ίδιες.

   Reply
 • Ματίνα
  Ματίνα 09/10/2020 at 16:01

  Καλημέρα, έχω σχεδόν εδώ και 3 χρόνια ένα μαντεμένιο (και λατρεμένο) τηγάνι αγορασμένο από εδώ που είναι κυριολεκτικά σαν καινούριο! Ποτέ δεν είδα σκουριά και ποτέ δεν έχει κολλήσει το παραμικρό! Ουσιαστικά αυτό που κάνω έιναι πολύ απλό : μετά την χρήση χρησιμοποιώ καυτό νερό και ένα συρμάτινο σφουγγάρι (όχι τα κλασσικά που έχουν σαπουνι μέσα, ένα σκέτο) και τρίβω όλο το τηγάνι και από μέσα και από έξω. Σκουπίζω το πολύ νερό με χαρτί κουζίνας και το βάζω να καεί για 2 λεπτά στο μάτι (έχω εστίες αερίου). Ανα δίμηνο περίπου το γυρνάω και λίγο αναποδα στην φωτιά στο εσωτερικό. Κάθε φορά όμως μετά την χρήση και όπως είναι ζεστό απλώνω με ένα πανακι λίγη φυτίνη σε όλο το τηγάνι! Μέσα έξω. Το αφήνω να κρυώσει και αυτό ήταν. Τις οδηγίες αυτές μου της έδωσε φίλη επαγγελματίας μαγείρισσα που καταπιάνεται πολύ με αυτά και την έχω βγάλει ασπροπρόσωπη!

  Reply
  • mantemi

   Μπράβο, ουσιαστικά η συντήρηση ενός μαντεμένιου σκεύους είναι πολύ απλή τελικά!

   Reply
 • Αριστη Σταματοπουλου
  Αριστη Σταματοπουλου 10/01/2021 at 02:00

  Μετ στην αγορά του το πλύναμε με νερό και την ειδική αλυσίδα καθαρισμού κατόπιν βρασαμε για λίγο νερό, το κατόπιν το σκουπισαμε πολύ καλά αλλά έβγαλε μαυριλες στη πετσέτα. Το επαναλαβαμε και ξανά έβγαλε μαυριλα στη πετσέτα. Τι πρέπει να κάνω γι αυτό?

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες χρήσης. Η "μαυρίλα" που βλέπετε είναι το φυτικό λάδι που έχει πάνω το μαντέμι.

   Reply
 • Νίκη

  Καλησπέρα...μου έφεραν δώρο ένα τηγάνι από εσάς. Επειδή δεν έχω εμπειρία με το μαντέμι παρατήρησα το εξής . Τις δύο φορές που το χρησιμοποιησα μου μυρίζει πολύ έντονα καμμένο λάδι αφού το βάζω πάνω στο μάτι για να ζεσταθεί πριν ρίξω το φαγητό. Μετά τη χρήση βάζω ελαιόλαδο..είναι φυσιολογικό;

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, γενικά το μαντέμι μυρίζει λίγο γιατί ζεσταίνεται ο χυτοσίδηρος και το λάδι που έχει στην επιφάνειά του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και να σας βοηθήσουμε στα πρώτα μαγειρέματα. Για μαγείρεμα είναι τέλειο το ελαιόλαδο, όχι όμως για τη συντήρηση ή το seasoning, όπου προτείνουμε είτε την ειδική κρέμα συντήρησης της Petromax είτε κάποιο άλλο φυτικό λάδι.

   Reply
 • ΤΑΣΟΣ
  ΤΑΣΟΣ 15/02/2021 at 16:53

  καλησπερα, μου εφεραν προσφατα ενα σχαροτηγανο μαντεμι. οσες φορες εχω προσπαθησει να ψησω μεχρι τωρα, ειτε κρεας, ειτε ψαρι, γινεται ενα ντουμανι απο καπνους το σπιτι. γιατι?

  Reply
  • mantemi

   Το μαντέμι βγάζει πιο πολλή κάπνα στο μαγείρεμα, γιατί έχει την φυσική επίστρωση από φυτικό λάδι. Ανοίξτε τον απορροφητήρα στο μέγιστο στο επόμενο ψήσιμο που θα κάνετε.

   Reply
 • ΤΖΕΝΗ
  ΤΖΕΝΗ 18/02/2021 at 18:20

  Καλησπερα,ειχε σκουριασει η πλακα μου την ετριψα εφυγε τελειως η σκουρια και μετα κατα την διαδικασια του seasoning δημιουργηθηκε η πατινα αλλα εμφανιστηκε ενα ελαφρυ χρωμα σκουριας απο κατω ,χωρις να βγαινει ομως οταν το ακουμπας εχει δημιουργηθει η πατινα απο πανω, υπαρχει προβλημα?σημειωση οτι δεν υπηρχε πριν ψηθει με το λαδι ,το ειχα στεγνωσει καλα στον φουρνο. Ευχαριστω!

  Reply
  • mantemi

   Γενικά, αν εμφανιστεί σκουριά θα πρέπει να αφαιρεθεί και να γίνει μετά το seasoning. Μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

   Reply
 • Ρούλη
  Ρούλη 14/04/2021 at 23:05

  Σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μαντεμένια πλάκα ψησίματος για το μπάρμπεκιου που έχουμε στο μπαλκόνι. Θα εκτίθεται σε εξωτερικό χώρο , μήπως θα υπάρχει συνέχεια πρόβλημα σκουριάς; Και αν ναι θα λύνεται με την διαδικασία seasoning;

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα, το μαντέμι σκουριάζει αν αφεθεί σε χώρο με υγρασία ή αν είναι εκτεθειμένο σε βροχή. Αν έχετε κάνει καλό seasoning το προστατεύετε αρκετά (πιθανόν να το σκεπάζετε κιόλας με ένα νάιλον) αλλά γενικά η αποθήκευση σε μπαλκόνι και εξωτερικό χώρο δεν συνιστάται.

   Reply
 • Μαρία
  Μαρία 07/09/2021 at 19:53

  Θα ήθελα να ρωτησω τι προτείνετε σε σχέση με το χειρισμό του τηγανιου αφου κατά το μαγείρεμα το χερουλι ζεσταίνεται πάρα πολύ.
  Διάβασα πιο πάνω ένα σχόλιο για πετσέτα που έλιωσε οπότε τι εναλλακτική υπάρχει;

  Reply
  • mantemi

   Έχουμε ειδικές πιάστρες που είναι αρκετά πιο ανθεκτικές από μια πετσέτα. Η επαφή με το καυτό μαντεμένιο σκεύος πρέπει να είναι μόνο λίγων δευτερολέπτων γιατί λόγω βάρους η θερμοκρασία διαπερνάει γρήγορα οτιδήποτε και να χρησιμοποιήσετε.

   Reply
 • Γιώργος κοκοτσακης

  Μετά τη χρήση .μαντεμενιας γαστρας κατά τη διάρκεια του πλυσίματος και μέχρι να καθαρίσει καλά βγάζει μαύρες ακαθαρσίες .είναι φυσιολογικό?

  Reply
  • mantemi

   Οι "μαύρες ακαθαρσίες" είναι το μαγειρεμένο φυτικό λάδι που αποτελεί και τη φυσική επίστρωση του σκεύους. ΟΙ μαυρίλες αυτές εμφανίζονται όλο και λιγότερο, ειδικά όταν το seasoning έχει γίνει σωστά και η γάστρα έχει χρησιμοποιηθεί μερικές φορές.

   Reply
 • Μαρίζα
  Μαρίζα 21/02/2022 at 00:27

  Καλησπέρα σας!
  Πρόσφατα αγόρασα μαντεμένιο τηγάνι. Μετά την πρώτη χρήση, δυστυχώς, έμεινε αρκετή ώρα βρεγμένο και σκούριασε. Το τηγάνι έχει ξύλινο χερούλι. Τι γίνεται με τη διαδικασία seasoning σε αυτή την περίπτωση;

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, θα πρέπει να ξεβιδώσετε το χερούλι για να ακολουθήσετε τη διαδικασία seasoning. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε με την διαδικασία (δεν είναι τίποτα, το μαντέμι επανέρχεται και γίνεται σαν καινούριο!).

   Reply
 • ΤΑΣΟΣ
  ΤΑΣΟΣ 02/03/2022 at 00:05

  Μολις χρησιμοποιησα πρωτη φορα το τηγανι που αγορασα απο σας. Τελικα μου βγηκε μεγαλο το 40ρι(Petromax 40cm) Το προβλημα ειναι οτι λογω μεγεθους δεν ζεσταινεται ομοιομορφα.Εχει μεγαλη διαφορα σε θερμοκρασια ο πατος του τηγανιου.Διαδικασια seasoning δεν μπορω να κανω στον φουρνο γιατι δεν χωραει. Υπαρχει αλλος τροπος?

  Reply
  • mantemi

   Δοκιμάστε να το βάλετε στο φούρνο στο φουλ, τοποθετώντας το στο πλάι διαγωνίως και ας μείνει η πόρτα και λίγο ανοιχτή. Πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο λάδι με χαμηλό σημείο καπνού για να πετύχετε seasoning σε χαμηλή θερμοκρασία. Διαβάστε το τελευταίο μας άρθρο στο blog σχετικά με το σημείο καπνού των λαδιών. Εναλλακτικά, πιο δύσκολα όμως, μπορείτε να κάνετε seasoning κατευθείαν πάνω από κάρβουνα, χωρίς φλόγες όμως (το οποίο είναι δύσκολο γιατί αρπάζουν οι φλόγες), ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του λαδιού πάνω από το σημείο καπνού χωρίς όμως να καεί το λάδι. Σχετικά με το μεγάλο μέγεθος σκεύους, χρησιμοποιήστε το ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα: αξιοποιήστε την λιγότερο καυτή περιοχή για το φαγητό που έχει ήδη ψηθεί αρκετά ή δε θέλει πολύ ψήσιμο και βάλτε το φαγητό που θέλει περισσότερο ψήσιμο στο κέντρο. Για παράδειγμα, το κρέας μπορεί να ψηθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία στο κέντρο, ενώ τα λαχανικά μπορούμε να τα αφήσουμε να ψηθούν εξωτερικά και να καραμελώσουν, χωρίς φόβο να καούν. Επικοινωνήστε και μαζί μας στο 215 501 8408 αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.

   Reply
 • Θανασης
  Θανασης 30/03/2022 at 22:38

  Μπορώ να βάλω στον πάτο της μαντεμενιας γάστρας λαδόκολλα?

  Reply
  • mantemi

   Ναι, μπορείτε, απλά όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η λαδόκολλα αντέχει έως κάποια θερμοκρασία (συνήθως έως 180-200°C). Σε υψηλότερες θερμοκρασίες η λαδόκολλα μπορεί να μαυρίσει, να ξεραθεί και να θρυμματιστεί μέσα στο φαγητό σας.

   Reply
 • Νικος
  Νικος 09/04/2022 at 01:36

  Καλησπέρα!seasoning αν δεν υπάρχει φουρνος,πως κάνω?

  Reply
  • mantemi

   Δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικό seasoning εκτός φούρνου. Μπορείτε να δοκιμάσετε με το σκεύος στο μάτι, όχι σε υψηλή φωτιά, αλλά δεν θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

   Reply
Αφήστε Σχόλιο