Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών

Οδηγίες Ασφαλείας

Τα μαντεμένια σκεύη κρατάνε για πολλή ώρα την θερμοκρασία τους και θέλουν προσοχή στο χειρισμό τους γιατί μπορεί να καίνε πολύ. Κρατήστε τα μακριά από παιδιά (χρησιμοποιήστε τις εστίες της κουζίνας που βρίσκονται πιο κοντά στον τοίχο για να μειώσετε τις πιθανότητες κάποιο παιδί να αγγίξει το καυτό σκεύος). Προστατέψτε τα χέρια σας με πυρίμαχα γάντια ή διπλώστε 2-3 φορές μια πετσέτα πριν πιάσετε ένα σκεύος που καίει. Μην ρίχνετε κρύο νερό ή άλλα κρύα υγρά σε ένα ζεστό μαντεμένιο σκεύος γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ρωγμή από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να καθαρίσετε ένα μαντεμένιο σκεύος. Αποφύγετε να ρίξετε ή να ακουμπήσετε απότομα ένα μαντεμένιο σκεύος σε σκληρή επιφάνεια γιατί ο χυτοσίδηρος μπορεί να ρηγματωθεί και το σκεύος να χαλάσει.

Προσέξτε ιδιαίτερα τις ευαίσθητες επιφάνειες στις οποίες ακουμπάτε ένα μαντεμένιο σκεύος γιατί μπορεί να τις γρατζουνίσετε. Για παράδειγμα, μην σέρνετε ένα μαντεμένιο σκεύος πάνω σε κεραμικές ή επαγωγικές εστίες γιατί μπορεί να τις γρατζουνίσετε. Πάντα να σηκώνετε ένα μαντεμένιο σκεύος και ποτέ μην το σέρνετε. Τα μαντεμένια σκεύη δεν μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Πριν την πρώτη χρήση (σημαντικό!)

Πλύντε το νέο σας μαντεμένιο σκεύος με ζεστό νερό πριν το χρησιμοποιήσετε. Η επιφάνεια του δεν χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία και, σύμφωνα με την Petromax, είναι έτοιμη για χρήση. Παρόλα αυτά, για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να ακολουθήσετε τη διαδικασία "Ανανέωση πατίνας" (seasoning) πριν την πρώτη χρήση. Τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νέο σας σκεύος αποφύγετε να μαγειρέψετε όξινα φαγητά. Οι τομάτες, το κρασί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή είναι μερικά από τα υλικά που πρέπει να αποφύγετε για τα πρώτα μαγειρέματα.

Επίσης, κατά τις πρώτες χρήσεις μην αφήνετε για ώρες το φαγητό μέσα στη γάστρα γιατί μπορεί να εμφανιστούν ίχνη σκουριάς στο καπάκι (από τους υδρατμούς και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα). Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί ακόμα η πατίνα του σκεύους είναι πολύ λεπτή και δεν έχει αποκτήσει πολλαπλά στρώματα τα οποία θα προστατεύσουν το μαντέμι. Μετά από μερικές χρήσεις, που η πατίνα του σκεύους σας θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, θα μπορείτε να μαγειρεύετε τα πάντα.

Καθαρισμός - Συντήρηση

Αφού τελειώσετε με το μαγείρεμα, αφήστε το μαντεμένιο σκεύος σας να κρυώσει εντελώς, πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μην αφήνετε το σκεύος σας με νερό για να μουλιάσουν τυχόν κολλημένα υπολείμματα φαγητού, ώστε να το καθαρίσετε πιο εύκολα: στα μαντεμένια σκεύη δεν αρέσει η συνεχής επαφή με το νερό (μπορεί να εμφανιστεί επιφανειακή σκουριά). Μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να το καθαρίσετε γιατί καταστρέφεται η πατίνα στην επιφάνειά του. Καθαρίστε το με την ειδική αλυσίδα καθαρισμού ή με ένα σφουγγάρι και αφήστε το να στεγνώσει. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι λεκέδες θα φύγουν με την χρήση της αλυσίδας καθαρισμού. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία).

Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους (μέσα-έξω). Απλώστε το φυτικό έλαιο με μια πετσέτα και βάλτε τόσο ώστε το σκεύος σας να μην γυαλίζει. Αν το σκεύος σας γυαλίζει σημαίνει ότι έχετε βάλει περισσότερο φυτικό έλαιο από όσο χρειάζεται. Συνιστούμε να μην βάζετε παραπάνω φυτικό έλαιο γιατί το σκεύος σας μετά θα "κολλάει" στα χέρια σας. Με το φυτικό έλαιο προστατεύεται ο χυτοσίδηρος (μαντέμι) από τη σκουριά και προετοιμάζετε την επιφάνεια του σκεύους για το επόμενο μαγείρεμα.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για την συντήρηση γιατί δεν βοηθάει τόσο πολύ στο σχηματισμό πατίνας (φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα!). Μην αποθηκεύσετε ένα μαντεμένιο σκεύος βρεγμένο και χωρίς να το έχετε αλείψει με φυτικό έλαιο, γιατί θα σκουριάσει.

Ανανέωση πατίνας (seasoning)

Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό.

Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C.

Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.

Μόλις το σκεύος σας κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.

Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.

Χρήση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντεμένιο σας σκεύος πάνω σε ηλεκτρικό μάτι, κεραμική εστία, επαγωγική εστία, πάνω από τη φωτιά, σε ξυλόφουρνο, πάνω στα κάρβουνα ή στο τζάκι. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε στις επαγωγικές εστίες ή όταν υπάρχει πολύ δυνατή φωτιά (π.χ. κάρβουνα) είναι να αποφύγετε να θερμάνετε απότομα το μαντεμένιο σας σκεύος γιατί μπορεί να ρηγματωθεί.

Σημείωση:
Τυχόν εμφάνιση σκουριάς στο σκεύος είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης και συντήρησης και όχι ελαττωματικού προϊόντος.

14 thoughts on “Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών”

 • ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
  ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ 08/11/2017 at 00:52

  Καθαρίστε το με την "ειδική αλυσίδα καθαρισμού". Τι είναι η ειδική αλυσίδα καθαρισμού;;;;

  Reply
  • mantemi

   Η αλυσίδα καθαρισμού είναι μια ανοξείδωτη αλυσίδα της Petromax για τον καθαρισμό μαντεμένιων και σφυρήλατων σκευών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και μια σκληρή βούρτσα ή κάποιο άλλο προϊόν καθαρισμού που έχετε ήδη.

   Reply
 • Ελευθερία Κωνσταντινίδη
  Ελευθερία Κωνσταντινίδη 15/11/2017 at 20:53

  Ανανέωση πατίνας (seasoning): Παρακαλώ πολύ μπορώ να χρησιμοποιήσω οργανικό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης για ανανέωση πατίνας; 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις ή αέρα;
  Ευχαριστώ

  Reply
 • Σοφια
  Σοφια 03/01/2018 at 04:57

  μολις παρελαβα μαντεμενιο σκευος και ενω το ειχα αφησει στον παγκο της κουζινας μετα απο 5περιπου μερες μου αφησε σημαδι σκουριας στον παγκο οσο ειναι ο πατος.γιατι μπορει να συνεβει αυτο και αν διορθωνεται.ευχαριστω

  Reply
  • mantemi

   Αγαπητή Σοφία, διαβάστε πάλι τις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών που βρίσκονται παραπάνω. Τα ίχνη σκουριάς φεύγουν με λίγο ξύσιμο και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η διαδικασία seasoning. Πιθανοί λόγοι που μπορεί να συνέβη αυτό είναι: α. δεν έγινε σωστή συντήρηση του σκεύους με κάποιο φυτικό έλαιο πριν το αποθηκεύσετε στον πάγκο, β. το σκεύος παρέμεινε βρεγμένο για πολλές ώρες και γ. δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η πατίνα επαρκώς που προστατεύει το μαντέμι από την υγρασία.

   Reply
 • Ειρηνη
  Ειρηνη 26/01/2018 at 19:02

  Καλησπερα. Οι συμβουλες σας ισχυουν και για τις μαντεμενιες επαγγελματικες τοστιερες? Για τον καθαρισμο και την ανανεωση ενδιαφερομαι
  Ευχαριστω

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα Ειρήνη,
   οι συμβουλές μας ισχύουν για τα προϊόντα της Petromax καθώς και για τα περισσότερα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής που δεν έχουν κάποιου είδους επίστρωση. Για οποιοδήποτε άλλο προϊόν σας συστήνουμε να απευθυνθείτε στην εταιρία κατασκευής του προϊόντος που έχετε.

   Reply
 • Elenh

  γεια σας, μπορω να χρησιμοποιησω την μαντεμενια γαστρα απευθειας σε τζακι ενεργειακο με πολυ δυνατη φωτια ή θα σπασει ?

  Reply
  • mantemi

   Στα μαντεμένια σκεύη δεν αρέσουν οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές. Δεν έχουν πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία (το φαγητό σας όμως ίσως ψηθεί πολύ γρήγορα και καεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες).

   Reply
 • Kostas

  Σε περίπτωση που πιάσω το τηγάνι μου με πετσέτα και λυώσει με την θερμοκρασία και μείνει πάνω στο σκεύος, πως το αφαιρώ χωρίς να βλάψω το σκεύος?

  Reply
  • mantemi

   Μπορείτε να το ξύσετε με ένα σφουγγαράκι μέχρι να καθαρίσει. Αν "ξεμαυρίσει" το χερούλι στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning για να ξαναδημιουργηθεί πάλι η μαύρη προστατευτική πατίνα.

   Reply
 • παυλος
  παυλος 05/07/2018 at 01:36

  Τι ειναι η ειδικη αλυσιδα καθαρισμου?Που την βρισκουμε?

  Reply
Αφήστε Σχόλιο