Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών

Οδηγίες Ασφαλείας

Τα μαντεμένια σκεύη μπορεί να καίνε. Κρατήστε τα μακριά από παιδιά. Προστατέψτε τα χέρια σας με πυρίμαχα γάντια ή διπλώστε 2-3 φορές μια πετσέτα πριν πιάσετε ένα σκεύος που καίει. Μην ρίχνετε κρύο νερό ή άλλα κρύα υγρά σε ένα ζεστό μαντεμένιο σκεύος γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ρωγμή από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να καθαρίσετε ένα μαντεμένιο σκεύος. Αποφύγετε να ρίξετε ή να ακουμπήσετε απότομα ένα μαντεμένιο σκεύος σε σκληρή επιφάνεια γιατί ο χυτοσίδηρος μπορεί να ρηγματωθεί και το σκεύος να χαλάσει.

Προσέξτε ιδιαίτερα τις ευαίσθητες επιφάνειες στις οποίες ακουμπάτε ένα μαντεμένιο σκεύος γιατί μπορεί να τις γρατζουνίσετε. Για παράδειγμα, μην σέρνετε ένα μαντεμένιο σκεύος πάνω σε κεραμικές ή επαγωγικές εστίες γιατί θα τις γρατζουνίσετε. Πάντα να σηκώνετε ένα μαντεμένιο σκεύος και ποτέ μην το σέρνετε. Τα μαντεμένια σκεύη δεν μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Πριν την πρώτη χρήση

Πλύντε το νέο σας μαντεμένιο σκεύος σας με ζεστό νερό πριν το χρησιμοποιήσετε. Η επιφάνεια του δεν χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία, είναι έτοιμη για χρήση. Τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νέο σας σκεύος αποφύγετε να μαγειρέψετε όξινα φαγητά. Οι τομάτες, το κρασί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή είναι μερικά από τα υλικά που πρέπει να αποφύγετε για τα πρώτα μαγειρέματα. Μετά από μερικές χρήσεις, που η πατίνα του σκεύους θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, θα μπορείτε να μαγειρεύετε τα πάντα.

Καθαρισμός - Συντήρηση

Αφού τελειώσετε με το μαγείρεμα, αφήστε το μαντεμένιο σκεύος σας να κρυώσει εντελώς, πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να το καθαρίσετε γιατί καταστρέφεται η πατίνα στην επιφάνειά του. Καθαρίστε το με την ειδική αλυσίδα καθαρισμού ή με ένα σφουγγάρι και αφήστε το να στεγνώσει. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι λεκέδες θα φύγουν με την χρήση της αλυσίδας καθαρισμού. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία).

Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται ο χυτοσίδηρος (μαντέμι) από τη σκουριά και προετοιμάζετε την επιφάνεια του σκεύους για το επόμενο μαγείρεμα. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο γιατί δεν βοηθάει τόσο πολύ στο σχηματισμό πατίνας την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε. Μην αποθηκεύσετε ένα μαντεμένιο σκεύος βρεγμένο και χωρίς να το έχετε αλείψει με φυτικό έλαιο, γιατί θα σκουριάσει.

Ανανέωση πατίνας (seasoning)

Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό.

Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 1 ώρα.

Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας. Μόλις το σκεύος σας κρυώσει ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.

4 thoughts on “Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών”

 • ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
  ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ 08/11/2017 at 00:52

  Καθαρίστε το με την "ειδική αλυσίδα καθαρισμού". Τι είναι η ειδική αλυσίδα καθαρισμού;;;;

  Reply
  • mantemi

   Η αλυσίδα καθαρισμού είναι μια ανοξείδωτη αλυσίδα της Petromax για τον καθαρισμό μαντεμένιων και σφυρήλατων σκευών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και μια σκληρή βούρτσα ή κάποιο άλλο προϊόν καθαρισμού που έχετε ήδη.

   Reply
 • Ελευθερία Κωνσταντινίδη
  Ελευθερία Κωνσταντινίδη 15/11/2017 at 20:53

  Ανανέωση πατίνας (seasoning): Παρακαλώ πολύ μπορώ να χρησιμοποιήσω οργανικό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης για ανανέωση πατίνας; 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις ή αέρα;
  Ευχαριστώ

  Reply
  • mantemi

   Ναι και μάλιστα θεωρείται ότι κάνει την καλύτερη αντικολλητική επίστρωση. Καλύτερα αντιστάσεις, όχι αέρα. Διαβάστε και εδώ σχετικό άρθρο (στα αγγλικά): https://www.thekitchn.com/i-seasoned-my-cast-iron-pan-with-flaxseed-oil-and-heres-what-happened-224612

   Reply
Αφήστε Σχόλιο