Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών

Οδηγίες Ασφαλείας

Τα μαντεμένια σκεύη κρατάνε για πολλή ώρα την θερμοκρασία τους και θέλουν προσοχή στο χειρισμό τους γιατί μπορεί να καίνε πολύ. Κρατήστε τα μακριά από παιδιά (χρησιμοποιήστε τις εστίες της κουζίνας που βρίσκονται πιο κοντά στον τοίχο για να μειώσετε τις πιθανότητες κάποιο παιδί να αγγίξει το καυτό σκεύος). Προστατέψτε τα χέρια σας με πυρίμαχα γάντια ή διπλώστε 2-3 φορές μια πετσέτα πριν πιάσετε ένα σκεύος που καίει. Μην ρίχνετε κρύο νερό ή άλλα κρύα υγρά σε ένα ζεστό μαντεμένιο σκεύος γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ρωγμή από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να καθαρίσετε ένα μαντεμένιο σκεύος γιατί μειώνονται η αντικολλητικές ιδιότητες του σκεύους. Αποφύγετε να ρίξετε ή να ακουμπήσετε απότομα ένα μαντεμένιο σκεύος σε σκληρή επιφάνεια γιατί ο χυτοσίδηρος μπορεί να ρηγματωθεί και το σκεύος να χαλάσει.

Προσέξτε ιδιαίτερα τις ευαίσθητες επιφάνειες στις οποίες ακουμπάτε ένα μαντεμένιο σκεύος γιατί μπορεί να τις γρατζουνίσετε. Για παράδειγμα, μην σέρνετε ένα μαντεμένιο σκεύος πάνω σε κεραμικές ή επαγωγικές εστίες γιατί μπορεί να τις γρατζουνίσετε. Πάντα να σηκώνετε ένα μαντεμένιο σκεύος και ποτέ μην το σέρνετε. Τα μαντεμένια σκεύη δεν μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Πριν την πρώτη χρήση (σημαντικό!)

Πλύντε το νέο σας μαντεμένιο σκεύος με ζεστό νερό πριν το χρησιμοποιήσετε. Η επιφάνεια του δεν χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία και, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι έτοιμη για χρήση. Παρόλα αυτά, για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να ακολουθήσετε τη διαδικασία "Ανανέωση πατίνας" (seasoning) πριν την πρώτη χρήση. Τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νέο σας σκεύος αποφύγετε να μαγειρέψετε όξινα φαγητά. Οι τομάτες, το κρασί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, ο αρακάς και αρκετές έτοιμες σάλτσες είναι μερικά από τα υλικά που πρέπει να αποφύγετε για τα πρώτα μαγειρέματα.

Επίσης, κατά τις πρώτες χρήσεις μην αφήνετε για ώρες το φαγητό μέσα στη γάστρα γιατί μπορεί να εμφανιστούν ίχνη σκουριάς στο καπάκι (από τους υδρατμούς και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα). Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί ακόμα η πατίνα του σκεύους είναι πολύ λεπτή και δεν έχει αποκτήσει πολλαπλά στρώματα τα οποία θα προστατεύσουν το μαντέμι. Μετά από μερικές χρήσεις, που η πατίνα του σκεύους σας θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, θα μπορείτε να μαγειρεύετε τα πάντα.

Καθαρισμός - Συντήρηση

Αφού τελειώσετε με το μαγείρεμα, αφήστε το μαντεμένιο σκεύος σας να κρυώσει εντελώς, πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μην αφήνετε το σκεύος σας με νερό για να μουλιάσουν τυχόν κολλημένα υπολείμματα φαγητού, ώστε να το καθαρίσετε πιο εύκολα: στα μαντεμένια σκεύη δεν αρέσει η συνεχής επαφή με το νερό (μπορεί να εμφανιστεί επιφανειακή σκουριά). Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να το καθαρίσετε γιατί μειώνεται η αντικολλητική πατίνα που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά του. Καθαρίστε το με την ειδική αλυσίδα καθαρισμού ή με ένα σφουγγάρι και αφήστε το να στεγνώσει. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι λεκέδες θα φύγουν με την χρήση της αλυσίδας καθαρισμού. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία).

Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους (μέσα-έξω). Απλώστε το φυτικό έλαιο με ένα πρόχειρο πανί ή χαρτί κουζίνας και βάλτε τόσο ώστε το σκεύος σας να μην γυαλίζει. Αν το σκεύος σας γυαλίζει σημαίνει ότι έχετε βάλει περισσότερο φυτικό έλαιο από όσο χρειάζεται. Συνιστούμε να μην βάζετε παραπάνω φυτικό έλαιο γιατί το σκεύος σας μετά θα "κολλάει" στα χέρια σας. Με το φυτικό έλαιο προστατεύεται ο χυτοσίδηρος (μαντέμι) από τη σκουριά και προετοιμάζετε την επιφάνεια του σκεύους για το επόμενο μαγείρεμα.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για την συντήρηση γιατί δεν βοηθάει τόσο πολύ στο σχηματισμό πατίνας (φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα!).

Μην αποθηκεύσετε ένα μαντεμένιο σκεύος βρεγμένο και χωρίς να το έχετε αλείψει με φυτικό έλαιο, γιατί μπορεί να σκουριάσει.

Ανανέωση πατίνας (seasoning)

Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Η πατίνα καταστρέφεται συνήθως εξαιτίας των παρακάτω:

 1. Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο του σκεύους
 2. Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
 3. Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
 4. Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
 5. Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει

 

Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C. Καλύτερα αποφύγετε το ελαιόλαδο στο seasoning γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αντικολλητικό αποτέλεσμα.

Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.

Μόλις το σκεύος σας κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.

Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.

Χρήση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντεμένιο σας σκεύος πάνω σε ηλεκτρικό μάτι, κεραμική εστία, επαγωγική εστία, πάνω από τη φωτιά, σε ξυλόφουρνο, πάνω στα κάρβουνα ή στο τζάκι. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε στις επαγωγικές εστίες ή όταν υπάρχει πολύ δυνατή φωτιά (π.χ. κάρβουνα) είναι να αποφύγετε να θερμάνετε απότομα το μαντεμένιο σας σκεύος γιατί μπορεί να ρηγματωθεί.

Μην αποθηκεύετε το φαγητό σας στο μαντεμένιο σας σκεύος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σκουριάς.

Σημείωση:
Τυχόν εμφάνιση σκουριάς στο σκεύος είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης και συντήρησης και όχι ελαττωματικού προϊόντος.

62 thoughts on “Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών”

 • ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
  ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ 08/11/2017 at 00:52

  Καθαρίστε το με την "ειδική αλυσίδα καθαρισμού". Τι είναι η ειδική αλυσίδα καθαρισμού;;;;

  Reply
  • mantemi

   Η αλυσίδα καθαρισμού είναι μια ανοξείδωτη αλυσίδα της Petromax για τον καθαρισμό μαντεμένιων και σφυρήλατων σκευών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και μια σκληρή βούρτσα ή κάποιο άλλο προϊόν καθαρισμού που έχετε ήδη.

   Reply
 • Ελευθερία Κωνσταντινίδη
  Ελευθερία Κωνσταντινίδη 15/11/2017 at 20:53

  Ανανέωση πατίνας (seasoning): Παρακαλώ πολύ μπορώ να χρησιμοποιήσω οργανικό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης για ανανέωση πατίνας; 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις ή αέρα;
  Ευχαριστώ

  Reply
  • mantemi

   Ναι και μάλιστα θεωρείται ότι κάνει την καλύτερη αντικολλητική επίστρωση. Καλύτερα αντιστάσεις, όχι αέρα.

   Reply
 • Σοφια
  Σοφια 03/01/2018 at 04:57

  μολις παρελαβα μαντεμενιο σκευος και ενω το ειχα αφησει στον παγκο της κουζινας μετα απο 5περιπου μερες μου αφησε σημαδι σκουριας στον παγκο οσο ειναι ο πατος.γιατι μπορει να συνεβει αυτο και αν διορθωνεται.ευχαριστω

  Reply
  • mantemi

   Αγαπητή Σοφία, διαβάστε πάλι τις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών που βρίσκονται παραπάνω. Τα ίχνη σκουριάς φεύγουν με λίγο ξύσιμο και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η διαδικασία seasoning. Πιθανοί λόγοι που μπορεί να συνέβη αυτό είναι: α. δεν έγινε σωστή συντήρηση του σκεύους με κάποιο φυτικό έλαιο πριν το αποθηκεύσετε στον πάγκο, β. το σκεύος παρέμεινε βρεγμένο για πολλές ώρες και γ. δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η πατίνα επαρκώς που προστατεύει το μαντέμι από την υγρασία.

   Reply
 • Ειρηνη
  Ειρηνη 26/01/2018 at 19:02

  Καλησπερα. Οι συμβουλες σας ισχυουν και για τις μαντεμενιες επαγγελματικες τοστιερες? Για τον καθαρισμο και την ανανεωση ενδιαφερομαι
  Ευχαριστω

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα Ειρήνη,
   οι συμβουλές μας ισχύουν για τα προϊόντα της Petromax καθώς και για τα περισσότερα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής που δεν έχουν κάποιου είδους επίστρωση. Για οποιοδήποτε άλλο προϊόν σας συστήνουμε να απευθυνθείτε στην εταιρία κατασκευής του προϊόντος που έχετε.

   Reply
 • Elenh

  γεια σας, μπορω να χρησιμοποιησω την μαντεμενια γαστρα απευθειας σε τζακι ενεργειακο με πολυ δυνατη φωτια ή θα σπασει ?

  Reply
  • mantemi

   Στα μαντεμένια σκεύη δεν αρέσουν οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές. Δεν έχουν πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία (το φαγητό σας όμως ίσως ψηθεί πολύ γρήγορα και καεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες).

   Reply
 • Kostas

  Σε περίπτωση που πιάσω το τηγάνι μου με πετσέτα και λυώσει με την θερμοκρασία και μείνει πάνω στο σκεύος, πως το αφαιρώ χωρίς να βλάψω το σκεύος?

  Reply
  • mantemi

   Μπορείτε να το ξύσετε με ένα σφουγγαράκι μέχρι να καθαρίσει. Αν "ξεμαυρίσει" το χερούλι στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning για να ξαναδημιουργηθεί πάλι η μαύρη προστατευτική πατίνα.

   Reply
 • παυλος
  παυλος 05/07/2018 at 01:36

  Τι ειναι η ειδικη αλυσιδα καθαρισμου?Που την βρισκουμε?

  Reply
 • Ριχάρδος
  Ριχάρδος 01/08/2018 at 14:02

  Έχω ακούσει πως για τη δημιουργία «φιλμ» επίστρωσης και ειδικά για το πρώτο ψήσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα αραιωμένο με νερό και ένα σχετικό βράσιμο
  Κατόπιν σκούπισμα με πετσέτα
  Εκτός λοιπόν από τη διαδικασία που περιγράφετε, ισχύει και αυτό;

  Reply
 • Ριχαρδος
  Ριχαρδος 08/08/2018 at 11:06

  Μόλις απόκτησα ένα δικό σας σκεύος
  Και αγχώθηκα λίγο ,ε το seasoning μιας και δεν έχω φούρνο
  Μόνο γκαζιερα
  Φαντάζομαι πως ο φούρνος χρησιμοποιείται για ομοιόμορφη θέρμανση, μα δεν έχω, όποτε τι κάνω;
  Καλημερες!

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, η διαδικασία του seasoning έχει γίνει ήδη από την Petromax, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακολουθήστε κανονικά τις οδηγίες χρήσης και το σκεύος σας θα είναι μια χαρά.

   Reply
 • maria

  Στο καινουργιο μαντεμι υπαρχει μια λιπαρη καταμαυρη ουσια σαν γρασο. Φανταζομαι αυτό είναι υλικο της petromax που χρησιμοποιηθηκε για την διαδικασια seasoning? η πρεπει να φυγει πριν την χρηση?Και θα ηθελα να ξερω τι ελαιο ακριβως είναι? Το μαυρο χρωμα πως προκυπτει? Φανταζομαι είναι εγκεκριμενο και ασφαλες για την υγεια αλλα θα μπορουσα να εχω συγκεκριμένες διευκρινησεις ως προς αυτό?

  Reply
  • mantemi

   Διαβάστε πάλι τις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών που έχουμε στη σελίδα μας. Τα φυτικά έλαια που καίγονται στο μαντέμι κλείνουν τους πόρους του μαντεμιού και δημιουργούν αυτή τη μαυρίλα (πατίνα). Η πατίνα αυτή παρέχει την απαραίτητη προστασία ώστε να μην σκουριάζει ο χυτοσίδηρος και να είναι αντικολλητικός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο της επιλογής σας. Η Petromax χρησιμοποιεί ένα μίγμα φυτικών ελαίων, το οποίο πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές της Ευρώπης (European Pharmacopoeia (Ph. Eur.). Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο 2155018408.

   Reply
 • Sofoklis

  Κατά την διαδικασία ψησίματος κρέατος (πχ σπαλομπριζολα) συστήνεται τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του τηγανιού κι αφού κάψει, κατόπιν ψήσιμο στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία ή κάτι διαφορετικό? Στα μαντεμενια σκεύη απαιτείται και προσθήκη ελάχιστου λαδιού στο ψήσιμο? Ευχαριστώ.

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, δεν υπάρχει ένας μοναδικός σωστός τρόπος. Ο τρόπος που περιγράφετε πάντως είναι σωστός, το μαντέμι καλό είναι να ζεσταίνεται σταδιακά και η μοσχαρίσια μπριζόλα θέλει ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Σχετικά με το λάδι πάλι δεν απαιτείται κάτι, δεν είναι υποχρεωτικό να βάλει ή να μη βάλει κανείς λάδι.

   Reply
 • Antigoni

  Γεια σας! Εχω καποια σκευη της bessemer μου τα φεραν απο Αυστραλια και μονο εκει κατασκευαζονται..αλλα παρολο που ειναι πολυ βαρια και οντως μπορει καποιος να μαγειρεψει χωρις νερο..εφυγε η επιστρωση..και φαινεται σε καποια σημεια το υλικο απο κατω.. μπορω να κακ=νω αυτην την διαδικασια που λετε;; και θα εχουν παλι αυτο το μαυρο χρωμα που ειχαν; ευχαριστω πολυ και καλη σας μερα!

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, απ'όσο γνωρίζουμε τα bessemer είναι σκεύη αλουμινίου, επομένως η διαδικασία αυτή δεν θα ωφελούσε σε κάτι.

   Reply
 • Stell

  Γειά σας! Έχω εστίες αερίου με γυάλινη πλάκα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μαντεμένια σκεύη χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει το γυαλί από την θερμότητα του σκεύους; Υπάρχουν συμπληρωματικές σχάρες για να τοποθετηθούν πιο ψηλά τα μαντεμένια σκεύη;

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, λογικά δεν θα έχετε πρόβλημα αφού το γυαλί σας αντέχει τη φλόγα που είναι σίγουρα πιο θερμή από τη θερμότητα του μαντεμένιου σκεύους. Δείτε στην κατηγορία Αξεσουάρ για συμπληρωματικά προϊόντα και αξεσουάρ.

   Reply
 • Τζωρτζης Νικόλαος
  Τζωρτζης Νικόλαος 10/01/2019 at 16:17

  Χαίρετε, έχω μια επαγγελματική μαντεμένια τοστιέρα κ θέλω να γίνουν οι πλάκες τις σαν καινούργιες. Θα έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα αγοράζοντας την αλυσίδα καθαρισμού;

  Reply
  • mantemi

   Η αλυσίδα καθαρισμού διευκολύνει τον καθαρισμό μαντεμένιων σκευών χωρίς να χαράσει την επιφάνεια τους, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει στον καθαρισμό που θέλετε να κάνετε.

   Reply
 • νικος
  νικος 08/04/2019 at 14:37

  καλημερα!
  .εκανα σε καινουργια μαντεμενια πλακα την διαδικασια seasonig με λινελαιο.
  εψησα την επομενη μερα χωρις καθολου λαδι μπριζολες και εκτος του οτι κολλησαν στην αρχη
  ,το μαντεμι ξεθωριασε!.το καθαρισα με ζεστο νερο και σφουγγαρι
  .τι ακριβως κανω τωρα και ποιο λαθος εκανα??ευχαριστω!

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα,
   Το μαντέμι μπορεί να ξεθωριάσει αν το τρίψετε υπερβολικά, επανέρχεται όμως και βελτιώνεται σιγά σιγά καθώς το χρησιμοποιείτε.
   Περάστε το με λίγο λάδι και αφήστε το στην άκρη για το επόμενο ψήσιμο ή επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning.

   Reply
 • Roula

  Καλησπέρα σας

  Λέτε ότι για να αποθηκεύσουμε το μανετμένιο σκεύος πρεπει να το αλοιψουμε με φυτικό λάδι και να το αφήσουμε έτσι.Πριν την επόμενη χρήση πρεπει να το πλύνουμε για να φύγει αυτό το λαδι ή το χρησιμοποιούμε ετσι όπως είναι;

  Reply
  • mantemi

   Ναι, αφήστε το 1-2 λεπτά στο μάτι να ζεσταθεί λιγάκι και είναι έτοιμο για χρήση.

   Reply
 • Γιωργος
  Γιωργος 02/05/2019 at 00:11

  Καλησπέρα έχω μια γκριλιερα - τηγάνι με ραβδώσεις το πρόβλημα μου είναι οτι τα φαγητά γίνονται κατάμαυρα μέχρι να ψηθούν εσωτερικά, προτείνετε αφου κάψει το τηγάνι να χαμηλώνετε η φωτιά.? Επίσης κατα τον καθαρισμό με απλό σφουγγάρι το σφουγγάρι μαυρίζει κ είναι για πέταμα μετα απο μια χρήση..

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα και καλό μήνα!
   Αν τα φαγητά σας καίγονται/μαυρίζουν εξωτερικά και δεν ψήνονται εσωτερικά, μάλλον έχετε πολύ υψηλή φωτιά.
   Όσο για το σφουγγάρι, πιθανόν να τρίβετε πολύ δυνατά και να αφαιρείτε κάθε φορά την αντικολλητική πατίνα που δημιουργείται από τα φυσικά έλαια.

   Reply
 • ΚΩΣΤΑΣ
  ΚΩΣΤΑΣ 15/05/2019 at 16:05

  Γεια σας,
  Μπορούμε να καθαρίζουμε τα μαντεμένια σκεύη με συρματόβουρτσα ή χαλάει η πατίνα;

  Reply
  • mantemi

   Η συρματόβουρτσα μπαίνει στους πόρους του μαντεμιού και μας τη χαλάει λιγάκι. Το μαντέμι δεν παθαίνει κάτι, απλά μειώνεται λίγο η αντικολλητικότητα.

   Reply
 • Εβιτα
  Εβιτα 21/06/2019 at 02:51

  Καλησπέρα,αγόρασα μια μαντεμενια κατσαρόλα και οι οδηγίες γράφουν οτι πριν την πρώτη χρήση πρέπει να την γεμίσω με αλάτι και να την βάλω στο μάτι!Ωστοσο όπου και να εχω ψάξει στο ιντερνετ δεν γράφει κάτι τέτοιο!Τι να κάνω;;

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα, συνιστούμε πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

   Reply
 • Sofoklis

  Το σχαροτηγανο μου τελευταία βγάζει αρκετή μαυρίλα στο καθάρισμα με την ειδική αλυσίδα. Στο τελευταίο ψήσιμο βγήκε αυτη. μαυρίλα και πάνω στη μπριζόλα και πικρισε λίγο. Τι μπορεί να φταίει? Μήπως η υψηλή θερμοκρασία?

  Reply
  • mantemi

   Πιθανότατα να μην έχει ακόμα αναπτυχθεί επαρκώς η αντικολλητική πατίνα ή μπορεί να το τρίβετε πολύ δυνατά.

   Reply
 • Ismini

  Έχω το σχαροτήγανό σας και έχει αρχισει και ξεφλουδίζει..(φευγει το μαυρο και φαινεται μια πιο γκριζα επιφανεια) σημαίνει οτι φευγει η πατινα?
  Θα πρεπει να το καθαρισω ολο με συρμα και μετα να κάνω τη διαδικασια του seasoning ή μπορώ κατευθείαν?
  Ευχαριστω πολυ!

  Reply
 • πάνος
  πάνος 28/06/2019 at 14:52

  καλημέρα, ισχύει το ίδιο για τον καθαρισμό της ατσάλινης πλάκας;
  μου μαυρίζει λίγο την επιφάνεια των φαγητών...
  ευχαριστώ

  Reply
  • mantemi

   Παρακαλούμε πολύ ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης όπως αναγράφονται στο site μας ή στις οδηγίες της Petromax.

   Reply
 • Κωνσταντίνος
  Κωνσταντίνος 28/06/2019 at 23:26

  Μετά την εφαρμογή της κρέμας συντήρησης μαντεμιού Petromax για αποθήκευση στην επόμενη χρήση απλά βάζω το τηγάνι λίγο στη φωτιά και το χρησιμοποιώ κανονικά; υποθέτω μπορώ να εφαρμόσω την ίδια κρέμα και σε μια γάστρα που έχω καθώς και στις μαντεμένιες σχάρες τις ψησταριάς;

  Reply
 • Μαρια
  Μαρια 01/10/2019 at 16:19

  Καλησπερα αν δεν βαλω απορυπαντικο για τα πιατα πως θα φυγουν τα λαδια απο το τηγανι;

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα, το μαντέμι είναι ιδιαίτερο υλικό και χρειάζεται το λάδι, πρώτον, για να μην οξειδώνεται και δεύτερον, γιατί έτσι γίνεται αντικολλητικό.
   Τα λάδια δηλαδή που απομένουν μετά το πλύσιμο κλείνουν τους πόρους του μαντεμιού και έτσι δημιουργείται φυσική αντικολλητική προστασία.
   Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πιάτων, δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως έτσι μειώνετε λίγο την αντικολλητικότητα του μαντεμένιου σκεύους.

   Reply
 • Tασος

  θελω να αγορασσω αυτη την κρεμα επιστρωσης για τις αντικολλητικες πλακες.Υπαρχει καποια καλη για να αγορασω?

  Reply
  • mantemi

   Η κρέμα που έχουμε εμείς είναι κρέμα συντήρησης μαντεμένιων σκευών.

   Reply
 • Μαργαρίτα
  Μαργαρίτα 08/11/2019 at 14:15

  Γεια σας. Πριν αγοράσω αυτό το προϊόν θα ήθελα να ξέρω τα εξής:
  1) Μετά από ψήσιμο κοτόπουλου, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση σαπουνιού (λόγω κινδύνου σαλμονέλας), ή ομελέτας (λόγω οσμής)?
  2) Το seasoning πρέπει να εφαρμοστεί και εξωτερικά του πάτου??

  Reply
  • mantemi

   Γειά σας, δεν υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας μετά το ψήσιμο του κοτόπουλου, αφού η σαλμονέλα πεθαίνει στους 73°C. Όταν ζεσταθεί καλά το μαντεμένιο σκεύος, σίγουρα ξεπερνάει τους 73°C. Το Seasoning, ναι, εφαρμόζεται εσωτερικά και εξωτερικά.

   Reply
 • Σταυρος
  Σταυρος 13/11/2019 at 20:56

  γεια σας, αγορασα μια γαστρα απο εσας και θελω να την χρησιμοποιω στο τζακι η σε φωτια εξω στην υπαιθρο. τι πρεπει να πρασεξω;

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να προσέξετε. Διαβάστε τις οδηγίες που έχουμε και θα είστε μια χαρά.

   Reply
 • Penny

  Καλημέρα, για μαντεμένια σκεύη με εσωτερική υάλωση (πχ. τσαγιέρα) γίνεται seasoning?
  Ευχαριστώ.

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, καλύτερα να ρωτήσετε την εταιρία από την οποία αγοράσατε το σκεύος.

   Reply
 • Χριστίνα
  Χριστίνα 27/11/2019 at 16:30

  Πως γίνεται η χρήση του σκεύους στο τζάκι? Εννοώ πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του σταδιακά και όχι απότομα? Υποτίθεται ότι εχει καψει το τζακι πρώτα, υπάρχουν καρβουνα που καίνε κλπ Σε ποιο στάδιο θα το βάλω στο τζάκι το σκεύος και πως, καπακωμένο, ανοιχτό?

  Reply
  • mantemi

   Γενικά, αποφύγετε τις απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές στα μαντεμένια σκεύη. Μπορείτε να ακουμπήσετε τη γάστρα δίπλα στο τζάκι ώστε θερμανθεί σταδιακά και όχι απότομα κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Δεν έχει κάποια σημασία αν είναι ανοιχτή ή κλειστή.

   Reply
 • Γαλήνη
  Γαλήνη 26/01/2020 at 22:41

  Γειά σας. Έκανα τη διαδικασία του seasoning σε γουόκ Κ μάλλον άλλειψα με περισσότερο λάδι απ ότι έπρεπε με αποτέλεσμα μετά τα 90' να μείνει στον πάτο ένα παχύ στρώμα που κόλλαγε. Αφού κρύωσε αναγκάστηκα να το αφαιρέσω με σύρμα. Τώρα τα τοιχώματα είναι με τέλεια πατίνα Κ ο πάτος χωρις. Τι να κάνω? Να επαναλάβω seasoning μόνο στο γυμνό τμήμα? Ευχαριστω πολυ.

  Reply
  • mantemi

   Καλησπέρα, ναι θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία, καλύτερα σε όλη την επιφάνεια του γουοκ, γυρίζοντάς το ανάποδα, ώστε τυχόν περίσσευμα να τρέξει προς τα κάτω. Βάλτε ένα αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος ώστε τυχόν λάδι να τρέξει εκεί και να μην λερώσει την κουζίνα σας.

   Reply
   • Γαλήνη
    Γαλήνη 03/02/2020 at 17:47

    Θα πρέπει να ξύσω όλο το σκεύος να φύγει η πατίνα και από τα πλάγια και να την κάνω από την αρχή ή απλά αλείφω με λάδι τώρα όπως είναι και "ψήνω" 90' λεπτά?
    Ευχαριστώ θερμά, πολύ σημαντική η βοήθειά σας.

    Reply
    • mantemi

     Δεν χρειάζεται να ξύσετε όλο το σκεύος, εφόσον στα σημεία αυτά η πατίνα είναι μια χαρά.

     Reply
Αφήστε Σχόλιο