blogbanner-mantemi

OUR BLOG

Ειδικές οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών

Αφήστε Σχόλιο

Κωδικός ασφαλείας
Σχόλια (108)
  • Εμαγιε κατσαρολα
    Από: Σοφια On 01/04/2024

    Υπαρχει μια μικρη τριπα οσο το κεφαλακι μια καρφιτσας κοντα στον πατο της κατσαρολας εξωτερικα εχει επαφη με το ματι της κουζινας υπαρχει κυνδινος μελλοντικα να μεγαλωσει η κατσαρολα ειναι καινουργια μιας ημερας το ειχε απο μονη της

    Απαντήθηκε από: Mantemi On 07/04/2024 Καλημέρα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2155018408.

  • Μαντεμενιο τηγανι
    Από: Σταματια On 15/03/2023

    Πηρα ενα μαντεμενιο τηγανι σπο εσας πριν απο μια βδομαδα....μαγειρεψα κοτόπουλο τεσσερις φορες...και τις τεσσερις κολησε...μετα απο καθε ψήσιμο εκανα sesoning γιατί το ειχα τριψει για να φυγει το κολημενο φαγητο...τι φταιει?

    Απαντήθηκε από: Mantemi On 21/04/2023 Ρίξτε λίγο λάδι πριν ψήσετε στο τηγάνι και δείτε μήπως χρειάζεται χαμηλότερη θερμοκρασία ψησίματος. Γενικά το κρέας όταν ψηθεί στην πλευρά που πατάει στο τηγάνι, ξεκολλάει εύκολα με μια σπάτουλα.

  • Μαντεμένια μάτια κουζίνας
    Από: Βασίλης On 22/11/2022

    Μπορώ να μαγειρέψω επάνω σε μαντεμένια μάτια κουζίνας με μαντεμένιο σκεύος;

    Απαντήθηκε από: Mantemi On 21/01/2023 Ναι, μπορείτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 11/04/2022

    Καλημέρα,
    μπορείτε να δοκιμάσετε να καθαρίσετε την εμαγιέ μαντεμένια κατσαρόλα με καυτό νερό και απορρυπαντικό πιάτων ή να την αφήσετε να μουλιάσει εσωτερικά για λίγα λεπτά με καυτό νερό και σόδα. Διαβάστε και εδώ τις οδηγίες της Lodge (αγγλικά): https://www.lodgecastiron.com/story/how-remove-stains-enameled-cast-iron.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 11/04/2022

    Δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικό seasoning εκτός φούρνου. Μπορείτε να δοκιμάσετε με το σκεύος στο μάτι, όχι σε υψηλή φωτιά, αλλά δεν θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

  • Dk
    Από: Dk On 08/04/2022

    Καλησπέρα σας
    Αγόρασα από εσάς μαντεμένια κατσαρόλα εμαγιέ και μετά από 5-6 χρήσεις εμφάνισε σαν μαύρα στίγματα εσωτερικά
    Τι πρέπει να κάνω να τα καθαρίσω??

  • Νικος
    Από: Νικος On 08/04/2022

    Καλησπέρα!seasoning αν δεν υπάρχει φουρνος,πως κάνω?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 31/03/2022

    Ναι, μπορείτε, απλά όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η λαδόκολλα αντέχει έως κάποια θερμοκρασία (συνήθως έως 180-200°C). Σε υψηλότερες θερμοκρασίες η λαδόκολλα μπορεί να μαυρίσει, να ξεραθεί και να θρυμματιστεί μέσα στο φαγητό σας.

  • Θανασης
    Από: Θανασης On 30/03/2022

    Μπορώ να βάλω στον πάτο της μαντεμενιας γάστρας λαδόκολλα?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 02/03/2022

    Δοκιμάστε να το βάλετε στο φούρνο στο φουλ, τοποθετώντας το στο πλάι διαγωνίως και ας μείνει η πόρτα και λίγο ανοιχτή. Πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο λάδι με χαμηλό σημείο καπνού για να πετύχετε seasoning σε χαμηλή θερμοκρασία. Διαβάστε το τελευταίο μας άρθρο στο blog σχετικά με το σημείο καπνού των λαδιών. Εναλλακτικά, πιο δύσκολα όμως, μπορείτε να κάνετε seasoning κατευθείαν πάνω από κάρβουνα, χωρίς φλόγες όμως (το οποίο είναι δύσκολο γιατί αρπάζουν οι φλόγες), ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του λαδιού πάνω από το σημείο καπνού χωρίς όμως να καεί το λάδι. Σχετικά με το μεγάλο μέγεθος σκεύους, χρησιμοποιήστε το ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα: αξιοποιήστε την λιγότερο καυτή περιοχή για το φαγητό που έχει ήδη ψηθεί αρκετά ή δε θέλει πολύ ψήσιμο και βάλτε το φαγητό που θέλει περισσότερο ψήσιμο στο κέντρο. Για παράδειγμα, το κρέας μπορεί να ψηθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία στο κέντρο, ενώ τα λαχανικά μπορούμε να τα αφήσουμε να ψηθούν εξωτερικά και να καραμελώσουν, χωρίς φόβο να καούν. Επικοινωνήστε και μαζί μας στο 215 501 8408 αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.

  • ΤΑΣΟΣ
    Από: ΤΑΣΟΣ On 01/03/2022

    Μολις χρησιμοποιησα πρωτη φορα το τηγανι που αγορασα απο σας. Τελικα μου βγηκε μεγαλο το 40ρι(Petromax 40cm) Το προβλημα ειναι οτι λογω μεγεθους δεν ζεσταινεται ομοιομορφα.Εχει μεγαλη διαφορα σε θερμοκρασια ο πατος του τηγανιου.Διαδικασια seasoning δεν μπορω να κανω στον φουρνο γιατι δεν χωραει. Υπαρχει αλλος τροπος?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 21/02/2022

    Καλημέρα, θα πρέπει να ξεβιδώσετε το χερούλι για να ακολουθήσετε τη διαδικασία seasoning. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε με την διαδικασία (δεν είναι τίποτα, το μαντέμι επανέρχεται και γίνεται σαν καινούριο!).

  • Μαρίζα
    Από: Μαρίζα On 20/02/2022

    Καλησπέρα σας!
    Πρόσφατα αγόρασα μαντεμένιο τηγάνι. Μετά την πρώτη χρήση, δυστυχώς, έμεινε αρκετή ώρα βρεγμένο και σκούριασε. Το τηγάνι έχει ξύλινο χερούλι. Τι γίνεται με τη διαδικασία seasoning σε αυτή την περίπτωση;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 01/02/2022

    Οι "μαύρες ακαθαρσίες" είναι το μαγειρεμένο φυτικό λάδι που αποτελεί και τη φυσική επίστρωση του σκεύους. ΟΙ μαυρίλες αυτές εμφανίζονται όλο και λιγότερο, ειδικά όταν το seasoning έχει γίνει σωστά και η γάστρα έχει χρησιμοποιηθεί μερικές φορές.

  • Γιώργος κοκοτσακης
    Από: Γιώργος κοκοτσακης On 31/01/2022

    Μετά τη χρήση .μαντεμενιας γαστρας κατά τη διάρκεια του πλυσίματος και μέχρι να καθαρίσει καλά βγάζει μαύρες ακαθαρσίες .είναι φυσιολογικό?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 30/11/2021

    Καθαρίστε την μαντεμένια πλάκα καλύτερα όχι με συρματόβουρτσα, αλλά με κάτι πιο ήπιο. Αφήστε τη μετά σε μέρος χωρίς υγρασία ελαφρώς λαδωμένη (ελάχιστο λάδι, το σκεύος δεν πρέπει να γυαλίζει).

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    Από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ On 30/11/2021

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ,ΣΧΑΡΑ ΚΑΙ ΦΛΑΤ.ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΕΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΡΜΑΤΟΒΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΩ ΛΑΔΙ΄?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 13/09/2021

    Έχουμε ειδικές πιάστρες που είναι αρκετά πιο ανθεκτικές από μια πετσέτα. Η επαφή με το καυτό μαντεμένιο σκεύος πρέπει να είναι μόνο λίγων δευτερολέπτων γιατί λόγω βάρους η θερμοκρασία διαπερνάει γρήγορα οτιδήποτε και να χρησιμοποιήσετε.

  • Μαρία
    Από: Μαρία On 07/09/2021

    Θα ήθελα να ρωτησω τι προτείνετε σε σχέση με το χειρισμό του τηγανιου αφου κατά το μαγείρεμα το χερουλι ζεσταίνεται πάρα πολύ.
    Διάβασα πιο πάνω ένα σχόλιο για πετσέτα που έλιωσε οπότε τι εναλλακτική υπάρχει;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 15/04/2021

    Καλησπέρα, το μαντέμι σκουριάζει αν αφεθεί σε χώρο με υγρασία ή αν είναι εκτεθειμένο σε βροχή. Αν έχετε κάνει καλό seasoning το προστατεύετε αρκετά (πιθανόν να το σκεπάζετε κιόλας με ένα νάιλον) αλλά γενικά η αποθήκευση σε μπαλκόνι και εξωτερικό χώρο δεν συνιστάται.

  • Ρούλη
    Από: Ρούλη On 14/04/2021

    Σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μαντεμένια πλάκα ψησίματος για το μπάρμπεκιου που έχουμε στο μπαλκόνι. Θα εκτίθεται σε εξωτερικό χώρο , μήπως θα υπάρχει συνέχεια πρόβλημα σκουριάς; Και αν ναι θα λύνεται με την διαδικασία seasoning;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 08/04/2021

    Γενικά, αν εμφανιστεί σκουριά θα πρέπει να αφαιρεθεί και να γίνει μετά το seasoning. Μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

  • ΤΖΕΝΗ
    Από: ΤΖΕΝΗ On 18/02/2021

    Καλησπερα,ειχε σκουριασει η πλακα μου την ετριψα εφυγε τελειως η σκουρια και μετα κατα την διαδικασια του seasoning δημιουργηθηκε η πατινα αλλα εμφανιστηκε ενα ελαφρυ χρωμα σκουριας απο κατω ,χωρις να βγαινει ομως οταν το ακουμπας εχει δημιουργηθει η πατινα απο πανω, υπαρχει προβλημα?σημειωση οτι δεν υπηρχε πριν ψηθει με το λαδι ,το ειχα στεγνωσει καλα στον φουρνο. Ευχαριστω!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 15/02/2021

    Το μαντέμι βγάζει πιο πολλή κάπνα στο μαγείρεμα, γιατί έχει την φυσική επίστρωση από φυτικό λάδι. Ανοίξτε τον απορροφητήρα στο μέγιστο στο επόμενο ψήσιμο που θα κάνετε.

  • ΤΑΣΟΣ
    Από: ΤΑΣΟΣ On 15/02/2021

    καλησπερα, μου εφεραν προσφατα ενα σχαροτηγανο μαντεμι. οσες φορες εχω προσπαθησει να ψησω μεχρι τωρα, ειτε κρεας, ειτε ψαρι, γινεται ενα ντουμανι απο καπνους το σπιτι. γιατι?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 08/02/2021

    Καλημέρα, γενικά το μαντέμι μυρίζει λίγο γιατί ζεσταίνεται ο χυτοσίδηρος και το λάδι που έχει στην επιφάνειά του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και να σας βοηθήσουμε στα πρώτα μαγειρέματα. Για μαγείρεμα είναι τέλειο το ελαιόλαδο, όχι όμως για τη συντήρηση ή το seasoning, όπου προτείνουμε είτε την ειδική κρέμα συντήρησης της Petromax είτε κάποιο άλλο φυτικό λάδι.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 08/02/2021

    Καλημέρα, παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες χρήσης. Η "μαυρίλα" που βλέπετε είναι το φυτικό λάδι που έχει πάνω το μαντέμι.

  • Νίκη
    Από: Νίκη On 21/01/2021

    Καλησπέρα...μου έφεραν δώρο ένα τηγάνι από εσάς. Επειδή δεν έχω εμπειρία με το μαντέμι παρατήρησα το εξής . Τις δύο φορές που το χρησιμοποιησα μου μυρίζει πολύ έντονα καμμένο λάδι αφού το βάζω πάνω στο μάτι για να ζεσταθεί πριν ρίξω το φαγητό. Μετά τη χρήση βάζω ελαιόλαδο..είναι φυσιολογικό;

  • Αριστη Σταματοπουλου
    Από: Αριστη Σταματοπουλου On 10/01/2021

    Μετ στην αγορά του το πλύναμε με νερό και την ειδική αλυσίδα καθαρισμού κατόπιν βρασαμε για λίγο νερό, το κατόπιν το σκουπισαμε πολύ καλά αλλά έβγαλε μαυριλες στη πετσέτα. Το επαναλαβαμε και ξανά έβγαλε μαυριλα στη πετσέτα. Τι πρέπει να κάνω γι αυτό?

  • Νικόλας
    Από: Νικόλας On 31/12/2020

    Μετά από μαγειρεμένο κοτόπουλο δεν υπάρχει σαλμονέλα Μαργαρίτα μου, εκτός αν το τρως rare?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 10/11/2020

    Μπράβο, ουσιαστικά η συντήρηση ενός μαντεμένιου σκεύους είναι πολύ απλή τελικά!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 10/11/2020

    Καλημέρα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για το μαγείρεμα σε μαντεμένια σκεύη, ούτε ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε μια, για παράδειγμα, πήλινη γάστρα και σε μια μαντεμένια: οι ποσότητες των συστατικών θα πρέπει να είναι περίπου οι ίδιες.

  • Ματίνα
    Από: Ματίνα On 09/10/2020

    Καλημέρα, έχω σχεδόν εδώ και 3 χρόνια ένα μαντεμένιο (και λατρεμένο) τηγάνι αγορασμένο από εδώ που είναι κυριολεκτικά σαν καινούριο! Ποτέ δεν είδα σκουριά και ποτέ δεν έχει κολλήσει το παραμικρό! Ουσιαστικά αυτό που κάνω έιναι πολύ απλό : μετά την χρήση χρησιμοποιώ καυτό νερό και ένα συρμάτινο σφουγγάρι (όχι τα κλασσικά που έχουν σαπουνι μέσα, ένα σκέτο) και τρίβω όλο το τηγάνι και από μέσα και από έξω. Σκουπίζω το πολύ νερό με χαρτί κουζίνας και το βάζω να καεί για 2 λεπτά στο μάτι (έχω εστίες αερίου). Ανα δίμηνο περίπου το γυρνάω και λίγο αναποδα στην φωτιά στο εσωτερικό. Κάθε φορά όμως μετά την χρήση και όπως είναι ζεστό απλώνω με ένα πανακι λίγη φυτίνη σε όλο το τηγάνι! Μέσα έξω. Το αφήνω να κρυώσει και αυτό ήταν. Τις οδηγίες αυτές μου της έδωσε φίλη επαγγελματίας μαγείρισσα που καταπιάνεται πολύ με αυτά και την έχω βγάλει ασπροπρόσωπη!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 04/10/2020

    Ναι, είναι φυσιολογικό, ειδικά στην αρχή που η πατίνα του φυτικού λαδιού είναι πιο "αδύναμη".

  • Κατια
    Από: Κατια On 02/10/2020

    Καλησπερα σας!!! Αρχικα θα ηθελα να σας συγχαρω για αυτα τα πραγματικα υπεροχα σκευη μαγειρικης !! Εχουν παει τη κουζινα μου σε αλλο επιπεδο!!! Ομως, σαν νεος χρηστης των σκευων της petromax, δεν γνωριζω τι ποσοτητα λαδιου και υγρου( νερο η ζωμο ) πρεπει να χρησιμιποιησω!! Ιδιο με τις συμβατικες κατσαρολες και γαστρες, η μηπως, μαγειρευουν χωρις προσθηκη υγρων , ;;;;; Ευχαριστω εκ των προτερων!!!!

  • Ηλιας
    Από: Ηλιας On 23/09/2020

    Παρακαλώ όταν καθαρίζω την μαντεμενια γαστρα, και την περνω το λάδι, το πανακι γίνεται μαύρο, είναι φυσιολογικό αυτό;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 15/09/2020

    Καλημέρα, το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με το μαγαζί από το οποίο το αγοράσατε ή με κάποιο μαγαζί που πουλάει πλατό υγραερίου.

  • Παύλος
    Από: Παύλος On 09/09/2020

    Καλημέρα , έχει χαλάσει η πατίνα σε πλατό υγραερίου,πως μπορώ να το επισκευάσω.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/06/2020

    Καλημέρα, καλύτερα να επικοινωνήσετε με την εταιρία από την οποία αγοράσατε την πλάκα. Αυτοί θα γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να κάνετε με το συγκεκριμένο προϊόν.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/06/2020

    Καλύτερα σφουγγάρι που είναι πιο ήπιο και όχι σύρματα ή συρματόβουρτσες.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/06/2020

    Με απαλό τρίψιμο με σφουγγάρι.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/06/2020

    Το ελαιόλαδο ακριβώς επειδή είναι πολύ καλής ποιότητας λάδι, δεν καίγεται τόσο εύκολα και δεν δημιουργεί τόσο καλή αντικολλητική επιφάνεια. Για τη δημιουργία αντικολλητικής και προστατευτικής επιφάνειας προτείνουμε τα υπόλοιπα φυτικά λάδια. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποείτε το ελαιόλαδο κανονικά στο μαγείρεμα.

  • Γιώργος
    Από: Γιώργος On 05/06/2020

    Καλησπέρα, σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε αλυσίδα καθαρισμού, τι είναι προτιμότερο για το καθάρισμα καμένου λίπους; απλό σφουγγάρι (δυσκολέυει τον καθαρισμό και συνήθως χρειάζεται σαπούνι) ή συρμάρτινο σφουγγάρι με νερό;
    Σας ευχαριστώ!

  • anmihop
    Από: Anmihop On 17/05/2020

    Έχω μια μαντεμένια πλάκα για ψήσιμο πάνω από εστία που λειτουργεί με φιάλη προπανίου. Η πλάκα σε κάποια σημεία έχει σχηματίσει μια λεπτή μαύρη γυαλιστερή επίστρωση σαν πέτσα που αποξέεται σαν φλούδα αν χρησιμοποιήσω πολύ λεπτή λεπίδα. Πρέπει να την αφαιρέσω και να εφαρμόσω τη διαδικασία seasoning; Ευχαριστώ

  • mantemi
    Από: Mantemi On 16/04/2020

    Λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφού είναι στο καπάκι. Τα 2 αυτά σημεία δεν είναι πλέον προστατευμένα από την υγρασία επομένως καλό είναι να τα προστατεύετε από την οξείδωση περνώντας από πάνω λίγο λάδι με ένα χαρτί κουζίνας (μετά από κάθε χρήση).

  • Αιμιλια
    Από: Αιμιλια On 09/04/2020

    καλησπερα σας! Εχω αγορασει τις κατσαρολες γαστρες με εμαγιε επιφανεια, και σε δυο σημεια στην ακρη στο καπακι της μιας κατσαρολας εχει φυγει το κοκκινο εμαγιε χρωμα (σαν χτυπηματακια) ειναι κατι που πρεπει να κανω; Η το αφηνω ετσι,; Ευχαριστω!!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 06/02/2020

    Δεν χρειάζεται να ξύσετε όλο το σκεύος, εφόσον στα σημεία αυτά η πατίνα είναι μια χαρά.

  • Γαλήνη
    Από: Γαλήνη On 03/02/2020

    Θα πρέπει να ξύσω όλο το σκεύος να φύγει η πατίνα και από τα πλάγια και να την κάνω από την αρχή ή απλά αλείφω με λάδι τώρα όπως είναι και "ψήνω" 90' λεπτά?
    Ευχαριστώ θερμά, πολύ σημαντική η βοήθειά σας.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 30/01/2020

    Καλησπέρα, ναι θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία, καλύτερα σε όλη την επιφάνεια του γουοκ, γυρίζοντάς το ανάποδα, ώστε τυχόν περίσσευμα να τρέξει προς τα κάτω. Βάλτε ένα αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος ώστε τυχόν λάδι να τρέξει εκεί και να μην λερώσει την κουζίνα σας.

  • Γαλήνη
    Από: Γαλήνη On 26/01/2020

    Γειά σας. Έκανα τη διαδικασία του seasoning σε γουόκ Κ μάλλον άλλειψα με περισσότερο λάδι απ ότι έπρεπε με αποτέλεσμα μετά τα 90' να μείνει στον πάτο ένα παχύ στρώμα που κόλλαγε. Αφού κρύωσε αναγκάστηκα να το αφαιρέσω με σύρμα. Τώρα τα τοιχώματα είναι με τέλεια πατίνα Κ ο πάτος χωρις. Τι να κάνω? Να επαναλάβω seasoning μόνο στο γυμνό τμήμα? Ευχαριστω πολυ.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 28/11/2019

    Καλημέρα, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να προσέξετε. Διαβάστε τις οδηγίες που έχουμε και θα είστε μια χαρά.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 28/11/2019

    Γενικά, αποφύγετε τις απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές στα μαντεμένια σκεύη. Μπορείτε να ακουμπήσετε τη γάστρα δίπλα στο τζάκι ώστε θερμανθεί σταδιακά και όχι απότομα κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Δεν έχει κάποια σημασία αν είναι ανοιχτή ή κλειστή.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 28/11/2019

    Καλημέρα, καλύτερα να ρωτήσετε την εταιρία από την οποία αγοράσατε το σκεύος. Γενικά σε εμαγιέ σκεύη (που έχουν δηλαδή υποστεί υάλωση) δεν εφαρμόζεται η διαδικασία seasoning.

  • Χριστίνα
    Από: Χριστίνα On 27/11/2019

    Πως γίνεται η χρήση του σκεύους στο τζάκι? Εννοώ πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του σταδιακά και όχι απότομα? Υποτίθεται ότι εχει καψει το τζακι πρώτα, υπάρχουν καρβουνα που καίνε κλπ Σε ποιο στάδιο θα το βάλω στο τζάκι το σκεύος και πως, καπακωμένο, ανοιχτό?

  • Penny
    Από: Penny On 25/11/2019

    Καλημέρα, για μαντεμένια σκεύη με εσωτερική υάλωση (πχ. τσαγιέρα) γίνεται seasoning?
    Ευχαριστώ.

  • Σταυρος
    Από: Σταυρος On 13/11/2019

    γεια σας, αγορασα μια γαστρα απο εσας και θελω να την χρησιμοποιω στο τζακι η σε φωτια εξω στην υπαιθρο. τι πρεπει να πρασεξω;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 13/11/2019

    Γειά σας, δεν υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας μετά το ψήσιμο του κοτόπουλου, αφού η σαλμονέλα πεθαίνει στους 73°C. Όταν ζεσταθεί καλά το μαντεμένιο σκεύος, σίγουρα ξεπερνάει τους 73°C. Το Seasoning, ναι, εφαρμόζεται εσωτερικά και εξωτερικά.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 13/11/2019

    Η κρέμα που έχουμε εμείς είναι κρέμα συντήρησης μαντεμένιων σκευών.

  • Μαργαρίτα
    Από: Μαργαρίτα On 08/11/2019

    Γεια σας. Πριν αγοράσω αυτό το προϊόν θα ήθελα να ξέρω τα εξής:
    1) Μετά από ψήσιμο κοτόπουλου, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση σαπουνιού (λόγω κινδύνου σαλμονέλας), ή ομελέτας (λόγω οσμής)?
    2) Το seasoning πρέπει να εφαρμοστεί και εξωτερικά του πάτου??

  • Tασος
    Από: Tασος On 01/11/2019

    θελω να αγορασσω αυτη την κρεμα επιστρωσης για τις αντικολλητικες πλακες.Υπαρχει καποια καλη για να αγορασω?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 14/10/2019

    Καλησπέρα, το μαντέμι είναι ιδιαίτερο υλικό και χρειάζεται το λάδι, πρώτον, για να μην οξειδώνεται και δεύτερον, γιατί έτσι γίνεται αντικολλητικό.
    Τα λάδια δηλαδή που απομένουν μετά το πλύσιμο κλείνουν τους πόρους του μαντεμιού και έτσι δημιουργείται φυσική αντικολλητική προστασία.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πιάτων, δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως έτσι μειώνετε λίγο την αντικολλητικότητα του μαντεμένιου σκεύους.

  • Μαρια
    Από: Μαρια On 01/10/2019

    Καλησπερα αν δεν βαλω απορυπαντικο για τα πιατα πως θα φυγουν τα λαδια απο το τηγανι;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/07/2019

    Σωστά!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/07/2019

    Παρακαλούμε πολύ ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης όπως αναγράφονται στο site μας ή στις οδηγίες της Petromax.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/07/2019

    Ακολουθήστε τη διαδικασία seasoning κατευθείαν.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/07/2019

    Πιθανότατα να μην έχει ακόμα αναπτυχθεί επαρκώς η αντικολλητική πατίνα ή μπορεί να το τρίβετε πολύ δυνατά.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 25/07/2019

    Καλησπέρα, συνιστούμε πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  • Κωνσταντίνος
    Από: Κωνσταντίνος On 28/06/2019

    Μετά την εφαρμογή της κρέμας συντήρησης μαντεμιού Petromax για αποθήκευση στην επόμενη χρήση απλά βάζω το τηγάνι λίγο στη φωτιά και το χρησιμοποιώ κανονικά; υποθέτω μπορώ να εφαρμόσω την ίδια κρέμα και σε μια γάστρα που έχω καθώς και στις μαντεμένιες σχάρες τις ψησταριάς;

  • πάνος
    Από: πάνος On 28/06/2019

    καλημέρα, ισχύει το ίδιο για τον καθαρισμό της ατσάλινης πλάκας;
    μου μαυρίζει λίγο την επιφάνεια των φαγητών...
    ευχαριστώ

  • Ismini
    Από: Ismini On 25/06/2019

    Έχω το σχαροτήγανό σας και έχει αρχισει και ξεφλουδίζει..(φευγει το μαυρο και φαινεται μια πιο γκριζα επιφανεια) σημαίνει οτι φευγει η πατινα?
    Θα πρεπει να το καθαρισω ολο με συρμα και μετα να κάνω τη διαδικασια του seasoning ή μπορώ κατευθείαν?
    Ευχαριστω πολυ!

  • Sofoklis
    Από: Sofoklis On 23/06/2019

    Το σχαροτηγανο μου τελευταία βγάζει αρκετή μαυρίλα στο καθάρισμα με την ειδική αλυσίδα. Στο τελευταίο ψήσιμο βγήκε αυτη. μαυρίλα και πάνω στη μπριζόλα και πικρισε λίγο. Τι μπορεί να φταίει? Μήπως η υψηλή θερμοκρασία?

  • Εβιτα
    Από: Εβιτα On 20/06/2019

    Καλησπέρα,αγόρασα μια μαντεμενια κατσαρόλα και οι οδηγίες γράφουν οτι πριν την πρώτη χρήση πρέπει να την γεμίσω με αλάτι και να την βάλω στο μάτι!Ωστοσο όπου και να εχω ψάξει στο ιντερνετ δεν γράφει κάτι τέτοιο!Τι να κάνω;;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 28/05/2019

    Η συρματόβουρτσα μπαίνει στους πόρους του μαντεμιού και μας τη χαλάει λιγάκι. Το μαντέμι δεν παθαίνει κάτι, απλά μειώνεται λίγο η αντικολλητικότητα.

  • ΚΩΣΤΑΣ
    Από: ΚΩΣΤΑΣ On 15/05/2019

    Γεια σας,
    Μπορούμε να καθαρίζουμε τα μαντεμένια σκεύη με συρματόβουρτσα ή χαλάει η πατίνα;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 02/05/2019

    Καλημέρα και καλό μήνα!
    Αν τα φαγητά σας καίγονται/μαυρίζουν εξωτερικά και δεν ψήνονται εσωτερικά, μάλλον έχετε πολύ υψηλή φωτιά.
    Όσο για το σφουγγάρι, πιθανόν να τρίβετε πολύ δυνατά και να αφαιρείτε κάθε φορά την αντικολλητική πατίνα που δημιουργείται από τα φυσικά έλαια.

  • Γιωργος
    Από: Γιωργος On 01/05/2019

    Καλησπέρα έχω μια γκριλιερα - τηγάνι με ραβδώσεις το πρόβλημα μου είναι οτι τα φαγητά γίνονται κατάμαυρα μέχρι να ψηθούν εσωτερικά, προτείνετε αφου κάψει το τηγάνι να χαμηλώνετε η φωτιά.? Επίσης κατα τον καθαρισμό με απλό σφουγγάρι το σφουγγάρι μαυρίζει κ είναι για πέταμα μετα απο μια χρήση..

  • mantemi
    Από: Mantemi On 15/04/2019

    Ναι, αφήστε το 1-2 λεπτά στο μάτι να ζεσταθεί λιγάκι και είναι έτοιμο για χρήση.

  • Roula
    Από: Roula On 14/04/2019

    Καλησπέρα σας

    Λέτε ότι για να αποθηκεύσουμε το μανετμένιο σκεύος πρεπει να το αλοιψουμε με φυτικό λάδι και να το αφήσουμε έτσι.Πριν την επόμενη χρήση πρεπει να το πλύνουμε για να φύγει αυτό το λαδι ή το χρησιμοποιούμε ετσι όπως είναι;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 08/04/2019

    Καλημέρα,
    Το μαντέμι μπορεί να ξεθωριάσει αν το τρίψετε υπερβολικά, επανέρχεται όμως και βελτιώνεται σιγά σιγά καθώς το χρησιμοποιείτε.
    Περάστε το με λίγο λάδι και αφήστε το στην άκρη για το επόμενο ψήσιμο ή επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning.

  • νικος
    Από: νικος On 08/04/2019

    καλημερα!
    .εκανα σε καινουργια μαντεμενια πλακα την διαδικασια seasonig με λινελαιο.
    εψησα την επομενη μερα χωρις καθολου λαδι μπριζολες και εκτος του οτι κολλησαν στην αρχη
    ,το μαντεμι ξεθωριασε!.το καθαρισα με ζεστο νερο και σφουγγαρι
    .τι ακριβως κανω τωρα και ποιο λαθος εκανα??ευχαριστω!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 10/01/2019

    Η αλυσίδα καθαρισμού διευκολύνει τον καθαρισμό μαντεμένιων σκευών χωρίς να χαράσει την επιφάνεια τους, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει στον καθαρισμό που θέλετε να κάνετε.

  • Τζωρτζης Νικόλαος
    Από: Τζωρτζης Νικόλαος On 10/01/2019

    Χαίρετε, έχω μια επαγγελματική μαντεμένια τοστιέρα κ θέλω να γίνουν οι πλάκες τις σαν καινούργιες. Θα έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα αγοράζοντας την αλυσίδα καθαρισμού;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 29/10/2018

    Καλημέρα, λογικά δεν θα έχετε πρόβλημα αφού το γυαλί σας αντέχει τη φλόγα που είναι σίγουρα πιο θερμή από τη θερμότητα του μαντεμένιου σκεύους. Δείτε στην κατηγορία Αξεσουάρ για συμπληρωματικά προϊόντα και αξεσουάρ.

  • Stell
    Από: Stell On 27/10/2018

    Γειά σας! Έχω εστίες αερίου με γυάλινη πλάκα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μαντεμένια σκεύη χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει το γυαλί από την θερμότητα του σκεύους; Υπάρχουν συμπληρωματικές σχάρες για να τοποθετηθούν πιο ψηλά τα μαντεμένια σκεύη;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 08/10/2018

    Καλημέρα, απ'όσο γνωρίζουμε τα bessemer είναι σκεύη αλουμινίου, επομένως η διαδικασία αυτή δεν θα ωφελούσε σε κάτι.

  • Antigoni
    Από: Antigoni On 08/10/2018

    Γεια σας! Εχω καποια σκευη της bessemer μου τα φεραν απο Αυστραλια και μονο εκει κατασκευαζονται..αλλα παρολο που ειναι πολυ βαρια και οντως μπορει καποιος να μαγειρεψει χωρις νερο..εφυγε η επιστρωση..και φαινεται σε καποια σημεια το υλικο απο κατω.. μπορω να κακ=νω αυτην την διαδικασια που λετε;; και θα εχουν παλι αυτο το μαυρο χρωμα που ειχαν; ευχαριστω πολυ και καλη σας μερα!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 01/10/2018

    Καλημέρα, δεν υπάρχει ένας μοναδικός σωστός τρόπος. Ο τρόπος που περιγράφετε πάντως είναι σωστός, το μαντέμι καλό είναι να ζεσταίνεται σταδιακά και η μοσχαρίσια μπριζόλα θέλει ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Σχετικά με το λάδι πάλι δεν απαιτείται κάτι, δεν είναι υποχρεωτικό να βάλει ή να μη βάλει κανείς λάδι.

  • Sofoklis
    Από: Sofoklis On 01/10/2018

    Κατά την διαδικασία ψησίματος κρέατος (πχ σπαλομπριζολα) συστήνεται τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του τηγανιού κι αφού κάψει, κατόπιν ψήσιμο στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία ή κάτι διαφορετικό? Στα μαντεμενια σκεύη απαιτείται και προσθήκη ελάχιστου λαδιού στο ψήσιμο? Ευχαριστώ.

  • mantemi
    Από: Mantemi On 01/09/2018

    Διαβάστε πάλι τις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών που έχουμε στη σελίδα μας. Τα φυτικά έλαια που καίγονται στο μαντέμι κλείνουν τους πόρους του μαντεμιού και δημιουργούν αυτή τη μαυρίλα (πατίνα). Η πατίνα αυτή παρέχει την απαραίτητη προστασία ώστε να μην σκουριάζει ο χυτοσίδηρος και να είναι αντικολλητικός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο της επιλογής σας. Η Petromax χρησιμοποιεί ένα μίγμα φυτικών ελαίων, το οποίο πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές της Ευρώπης (European Pharmacopoeia (Ph. Eur.). Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο 2155018408.

  • maria
    Από: Maria On 01/09/2018

    Στο καινουργιο μαντεμι υπαρχει μια λιπαρη καταμαυρη ουσια σαν γρασο. Φανταζομαι αυτό είναι υλικο της petromax που χρησιμοποιηθηκε για την διαδικασια seasoning? η πρεπει να φυγει πριν την χρηση?Και θα ηθελα να ξερω τι ελαιο ακριβως είναι? Το μαυρο χρωμα πως προκυπτει? Φανταζομαι είναι εγκεκριμενο και ασφαλες για την υγεια αλλα θα μπορουσα να εχω συγκεκριμένες διευκρινησεις ως προς αυτό?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 08/08/2018

    Καλημέρα, η διαδικασία του seasoning έχει γίνει ήδη από την Petromax, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακολουθήστε κανονικά τις οδηγίες χρήσης και το σκεύος σας θα είναι μια χαρά.

  • Ριχαρδος
    Από: Ριχαρδος On 08/08/2018

    Μόλις απόκτησα ένα δικό σας σκεύος
    Και αγχώθηκα λίγο ,ε το seasoning μιας και δεν έχω φούρνο
    Μόνο γκαζιερα
    Φαντάζομαι πως ο φούρνος χρησιμοποιείται για ομοιόμορφη θέρμανση, μα δεν έχω, όποτε τι κάνω;
    Καλημερες!

  • mantemi
    Από: Mantemi On 01/08/2018

    Καλημέρα! Δεν γνωρίζουμε την διαδικασία που περιγράφετε.

  • Ριχάρδος
    Από: Ριχάρδος On 01/08/2018

    Έχω ακούσει πως για τη δημιουργία «φιλμ» επίστρωσης και ειδικά για το πρώτο ψήσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα αραιωμένο με νερό και ένα σχετικό βράσιμο
    Κατόπιν σκούπισμα με πετσέτα
    Εκτός λοιπόν από τη διαδικασία που περιγράφετε, ισχύει και αυτό;

  • mantemi
    Από: Mantemi On 05/07/2018

    Η αλυσίδα καθαρισμού της Petromax διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό μαντεμένιων και σφυρήλατων σκευών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και κάποιο άλλο προϊόν καθαρισμού που έχετε ήδη.

  • παυλος
    Από: παυλος On 04/07/2018

    Τι ειναι η ειδικη αλυσιδα καθαρισμου?Που την βρισκουμε?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 09/03/2018

    Μπορείτε να το ξύσετε με ένα σφουγγαράκι μέχρι να καθαρίσει. Αν "ξεμαυρίσει" το χερούλι στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning για να ξαναδημιουργηθεί πάλι η μαύρη προστατευτική πατίνα.

  • Kostas
    Από: Kostas On 01/03/2018

    Σε περίπτωση που πιάσω το τηγάνι μου με πετσέτα και λυώσει με την θερμοκρασία και μείνει πάνω στο σκεύος, πως το αφαιρώ χωρίς να βλάψω το σκεύος?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 09/02/2018

    Στα μαντεμένια σκεύη δεν αρέσουν οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές. Δεν έχουν πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία (το φαγητό σας όμως ίσως ψηθεί πολύ γρήγορα και καεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες).

  • Elenh
    Από: Elenh On 02/02/2018

    γεια σας, μπορω να χρησιμοποιησω την μαντεμενια γαστρα απευθειας σε τζακι ενεργειακο με πολυ δυνατη φωτια ή θα σπασει ?

  • mantemi
    Από: Mantemi On 30/01/2018

    Καλησπέρα Ειρήνη,
    οι συμβουλές μας ισχύουν για τα προϊόντα της Petromax καθώς και για τα περισσότερα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής που δεν έχουν κάποιου είδους επίστρωση. Για οποιοδήποτε άλλο προϊόν σας συστήνουμε να απευθυνθείτε στην εταιρία κατασκευής του προϊόντος που έχετε.

  • Ειρηνη
    Από: Ειρηνη On 26/01/2018

    Καλησπερα. Οι συμβουλες σας ισχυουν και για τις μαντεμενιες επαγγελματικες τοστιερες? Για τον καθαρισμο και την ανανεωση ενδιαφερομαι
    Ευχαριστω

  • mantemi
    Από: Mantemi On 17/01/2018

    Αγαπητή Σοφία, διαβάστε πάλι τις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών που βρίσκονται παραπάνω. Τα ίχνη σκουριάς φεύγουν με λίγο ξύσιμο και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η διαδικασία seasoning. Πιθανοί λόγοι που μπορεί να συνέβη αυτό είναι: α. δεν έγινε σωστή συντήρηση του σκεύους με κάποιο φυτικό έλαιο πριν το αποθηκεύσετε στον πάγκο, β. το σκεύος παρέμεινε βρεγμένο για πολλές ώρες και γ. δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η πατίνα επαρκώς που προστατεύει το μαντέμι από την υγρασία.

  • Σοφια
    Από: Σοφια On 03/01/2018

    μολις παρελαβα μαντεμενιο σκευος και ενω το ειχα αφησει στον παγκο της κουζινας μετα απο 5περιπου μερες μου αφησε σημαδι σκουριας στον παγκο οσο ειναι ο πατος.γιατι μπορει να συνεβει αυτο και αν διορθωνεται.ευχαριστω

  • mantemi
    Από: Mantemi On 23/11/2017

    Ναι και μάλιστα θεωρείται ότι κάνει την καλύτερη αντικολλητική επίστρωση. Καλύτερα αντιστάσεις, όχι αέρα.

  • Ελευθερία Κωνσταντινίδη
    Από: Ελευθερία Κωνσταντινίδη On 15/11/2017

    Ανανέωση πατίνας (seasoning): Παρακαλώ πολύ μπορώ να χρησιμοποιήσω οργανικό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης για ανανέωση πατίνας; 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις ή αέρα;
    Ευχαριστώ

  • mantemi
    Από: Mantemi On 08/11/2017

    Η αλυσίδα καθαρισμού είναι μια ανοξείδωτη αλυσίδα της Petromax για τον καθαρισμό μαντεμένιων και σφυρήλατων σκευών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά και μια σκληρή βούρτσα ή κάποιο άλλο προϊόν καθαρισμού που έχετε ήδη.

  • ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
    Από: ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ On 07/11/2017

    Καθαρίστε το με την "ειδική αλυσίδα καθαρισμού". Τι είναι η ειδική αλυσίδα καθαρισμού;;;;

Blog navigation

Δεν υπάρχουν αγαπημένα προϊόντα.