Να χρησιμοποιήσω σαπούνι για να πλύνω το μαντεμένιο μου σκεύος;

Όσοι έχετε στην κατοχή σας ένα μαντεμένιο σκεύος θα έχετε διαπιστώσει ότι χρειάζεται λίγη παραπάνω φροντίδα από τα άλλα σκεύη. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να μένει με φαγητό μετά το μαγείρεμα ή να το μουλιάζετε με νερό για να διευκολύνετε το πλύσιμο, ενώ μετά τον καθαρισμό χρειάζεται να το περνάτε με ελάχιστο λάδι μέσα-έξω πριν το αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας.

Αυτοί οι περιορισμοί είναι, για τους περισσότερους χρήστες, αποδεκτοί, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μαντεμένια τηγάνια και οι μαντεμένιες γάστρες ανταποδίδουν αυτή την φροντίδα με την τεράστια διάρκεια ζωής τους και την συνεχή τους βελτίωση μετά από κάθε μαγείρεμα. Κανένα άλλο σκεύος δεν βελτιώνεται με τα χρόνια, παρά μόνο τα μαντεμένια.

Σχετικά με τη χρήση σαπουνιού για το πλύσιμο των μαντεμένιων σκευών η απάντηση είναι σχετικά απλή:

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι για να πλύνετε το μαντεμένιο σας σκεύος. Δεν θα χαλάσει και δεν θα πάθει κάτι το μαντέμι.

Όμως, η χρήση του σαπουνιού αφαιρεί κάποια από τα έλαια που έχουν εισχωρήσει στους πόρους του μαντεμιού με αποτέλεσμα να μειώνει λιγάκι την αντικολλητικότητα του σκεύους.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, μπορείτε να το πλύνετε κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό χρησιμοποιώντας την ειδική αλυσίδα καθαρισμού, όπως ακριβώς περιγράφουμε στις Οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης μαντεμένιων σκευών

Μπορείτε επομένως να επιλέξετε εσείς αν θα χρησιμοποιείτε σαπούνι ή όχι. :-)

 

2 thoughts on “Να χρησιμοποιήσω σαπούνι για να πλύνω το μαντεμένιο μου σκεύος;”

 • Δημήτρης Σκράπαρης
  Δημήτρης Σκράπαρης 05/03/2022 at 11:08

  Επιτρέπεται το πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων;

  Reply
  • mantemi

   Τα μαντεμένια σκεύη δεν πλένονται σε πλυντήριο πιάτων, θα σκουριάσουν.

   Reply
Αφήστε Σχόλιο