Είναι αντικολλητικό το μαντέμι;

Πριν απαντήσουμε στην ερώτηση αν είναι αντικολλητικό ένα μαντεμένιο τηγάνι, είναι καλό να δούμε αρχικά τι είναι το μαντέμι.

Για όσους βιάζονται και θέλουν μια γρήγορη απάντηση: τα μαντεμένια τηγάνια δεν είναι αντικολλητικά αρχικά, γίνονται όμως αντικολλητικά καθώς τα χρησιμοποιείτε. Σε αντίθεση δηλαδή με άλλα σκεύη, τα μαντεμένια σκεύη βελτιώνονται καθώς περνάει ο καιρός.

Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε μόνο για τα σκεύη από 100% μαντέμι, τα οποία δεν έχουν κάποια επίστρωση Teflon, κεραμική, εμαγιέ ή άλλου τύπου.

1. Τι είναι το μαντέμι;

Το μαντέμι (ή αλλιώς χυτοσίδηρος) είναι κράμα σιδήρου το οποίο περιέχει άνθρακα σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 2,1% κατά βάρος. Μπορεί να περιέχει σε μικρές ποσότητες και άλλα μέταλλα, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό είναι το μαντέμι. Για αυτό είναι τόσο βαρύ! Είναι κατά 98% σίδηρος!

2. Πως κατασκευάζονται τα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής;

Τα σκεύη μαγειρικής από μαντέμι κατασκευάζονται σε ειδικά καλούπια που έχουν το σχήμα του σκεύους. Ο λιωμένος χυτοσίδηρος (ο οποίος μοιάζει με λάβα) χύνεται μέσα στο καλούπι και σιγά σιγά στερεοποιείται. Το καλούπι στη συνέχεια ανοίγει με ειδικό μηχανισμό (ή σπάει) και το μαντεμένιο σκεύος είναι έτοιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μαντεμένια σκεύη είναι μονοκόμματα: αν παρατηρήσετε δεν έχουν σημεία με ενώσεις, βίδες, πριτσίνια ή άλλα συνδετικά εξαρτήματα. Επίσης το χερούλι τους ή οι λαβές τους είναι και αυτές από χυτοσίδηρο και για αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή γιατί καίνε. Μόλις το σκεύος βγει από το καλούπι είναι ακόμα λίγο άγριο στην υφή του. Μπορεί να υπάρχουν σημεία όπου το μέταλλο να χρειάζεται λίγο τρίψιμο για να εξομαλυνθεί λιγάκι.

3. Πώς γίνεται αντικολλητικό το μαντέμι;

Ο χυτοσίδηρος μόλις βγει από το καλούπι δεν είναι τελείως λείος όπως ένα κεραμικό σκεύος ή μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ή ένα γυάλινο ποτήρι. Είναι ελαφρά πορώδης και λίγο "σαγρέ". Η επιφάνεια αυτή δεν είναι αντικολλητική και για αυτό το λόγο πρέπει να γίνει η διαδικασία seasoning (την περιγράφουμε εδώ).

Κατά την διαδικασία αυτή, οι πόροι του μαντεμιού αρχίζουν και κλείνουν με το φυτικό έλαιο και η επιφάνεια αρχίζει και γίνεται αντικολλητική. Ταυτόχρονα, το μαντέμι αποκτά μια ακόμα πιο μαύρη όψη και γίνεται λίγο πιο λείο.

Μετά από λίγα μαγειρέματα, το μαντεμένιο σας σκεύος θα είναι έτοιμο να σας βοηθήσει σε όλες σας τις αγαπημένες συνταγές!

 

Αφήστε Σχόλιο