Μοσχαρίσιο flank σε κρεμώδη σάλτσα από ουίσκι και σκόρδο

Η συνταγή αυτή μπορεί να είναι ωραία σε ένα κλασικό ανοξείδωτο τηγάνι αλλά πραγματικά απογειώνεται στο μαντέμι! Το ψήσιμο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι δημιουργεί μια καταπληκτική εξωτερική κρούστα, αφήνοντας το εσωτερικό του κρέατος ροζ και ζουμερό, όπως πρέπει δηλαδή να ψήνεται το μοσχαρίσιο flank. Επιπλέον, επειδή το μαντέμι κρατά υψηλή θερμοκρασία καθ'όλη τη διάρκεια του ψησίματος, το ψήσιμο γίνεται γρήγορα και σε υψηλή θερμοκρασία και το κρέας δεν προλαβαίνει να στεγνώσει.

Για τη συνταγή αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο flank, φιλέτο , T-bone, κιλότο, λάπα, κόντρα κλπ. Εδώ χρησιμοποιείται το flank, δηλαδή το άνω μέρος της λάπας. Το κομμάτι αυτό έχει ωραίο marbling και είναι μαλακό, καθιστώντας το ιδανικό για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Υλικά

(2-3 άτομα περίπου, ανάλογα την πείνα!)

    • 700 gr μοσχαρίσιο flank
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο αλάτι
    • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1/2 κ.γ. μίγμα τριμμένου σκόρδου και βοτάνων (μίγμα για bbq ή της επιλογής σας)
    • 1/4 φλυτζάνι ουίσκι
    • 1 κ.σ. βούτυρο
    • 2-3 σκελίδες σκόρδο
    • 1 κ.γ. φρεσκοκομμένο θυμάρι
    • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
    • Μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
Μοσχαρίσιο flank σε κρεμώδη σάλτσα από ουίσκι και σκόρδο | mantemi.gr Μοσχαρίσιο flank σε κρεμώδη σάλτσα από ουίσκι και σκόρδο | mantemi.gr

Οδηγίες

    1. Βγάλτε το μοσχαρίσιο flank από το ψυγείο και αφήστε το τουλάχιστον 2 ώρες εκτός ψυγείου να αποκτήσει σχεδόν θερμοκρασία δωματίου. Έτσι αποφεύγετε τα ψυχρά σημεία του κρέατος που μπορεί να μην ψηθούν όσο θέλετε αν το κρέας είναι πολύ κρύο.
    2. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C και βάλτε και το μαντεμένιο τηγάνι σας με λίγο λάδι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά (μόλις αρχίσει να καπνίζει το λάδι το τηγάνι είναι έτοιμο).
    3. Στεγνώστε το κρέας με χαρτί κουζίνας και ρίξτε αλάτι και πιπέρι και το μίγμα με το σκόρδο. Αν δεν το στεγνώσετε και το κρέας παραμείνει νωπό, τότε όταν το βάλετε στο μαντέμι για ψήσιμο, η επιφανειακή υγρασία θα ψήσει το κρέας στον ατμό. Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε γιατί δεν δημιουργείται κρούστα. Η κρούστα αυτή, εκτός του ότι είναι νόστιμη, εγκλωβίζει τα υγρά του κρέατος στο εσωτερικό κρατώντας το ζουμερό. Αφού ρίξετε το αλάτι το κρέας πρέπει να ψηθεί αμέσως, αλλιώς το αλάτι το αφυδατώνει και το κρέας γίνεται πιο στεγνό.
    4. Βάλτε τη μπριζόλα για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία κρούστα εξωτερικά. Το κρέας στα πρώτα 1-2 λεπτά κολλάει στο τηγάνι, αφήστε το λίγο ακόμα μέχρι να γυρίσει εύκολα χωρίς να κολλάει. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 6-10 λεπτά, ανάλογα το πάχος του flank.
    5. Βάλτε το τηγάνι μαζί με το κρέας στο φούρνο και αφήστε το να ψηθεί όσο επιθυμείτε.
    6. Μόλις το κρέας πιάσει εσωτερικά τους 57-58°C είναι έτοιμο. Αν θέλετε μπορείτε να το ψήσετε παραπάνω, όμως το μοσχάρι στεγνώνει αν το παρακάνετε. Ένα θερμόμετρο κουζίνας είναι απαραίτητο εδώ και θα σας λύσει τα χέρια.
    7. Βγάλτε το τηγάνι από το φούρνο και βάλτε το κρέας σε ένα πιάτο (κατά προτίμηση ήδη ζεστό) σκεπάζοντάς το με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το 5 λεπτά τουλάχιστον.
    8. Αφαιρέστε τους χυμούς που έβγαλε η μπριζόλα στο πιάτο. Θα σας χρησιμέψουν για να φτιάξετε τη σάλτσα σας.
    9. Βάλτε πάλι το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε τους χυμούς του κρέατος μαζί με το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
    10. Προσθέστε το σκόρδο και το θυμάρι και αφήστε τα 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.
    11. Ρίξτε το ουίσκι στη σάλτσα και συνεχίστε το ανακάτωμα.
    12. Προσθέστε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και αφήστε το μίγμα να πάρει μια βράση και να πήξει.
    13. Προσθέστε λίγο τριμμένο πιπέρι αν θέλετε.
    14. Όλα είναι έτοιμα! Κόψτε το flank με ένα ακονισμένο μαχαίρι, κάθετα προς τις ίνες του κρέατος για να είναι πιο μαλακά τα κομμάτια.
    15. Αφού κόψετε, περιχύστε το κρέας με τη σάλτσα.

Καλή σας απόλαυση!

Σημείωση: Η συνταγή είναι μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη από το countrycleaver.com.

Αφήστε Σχόλιο