Γιατί αξίζει να ψήσετε σε μαντεμένιο τηγάνι πάνω από κάρβουνα

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε όποια εστία θέλετε: σε κεραμική, σε ηλεκτρική, σε επαγωγική ή στο γκάζι. Μια άλλη χρήση, για τους τυχερούς που έχουν τζάκι ή ψησταριά (bbq), είναι να ψήσετε απευθείας πάνω από τα κάρβουνα. Θέλει μόνο λίγη προσοχή, γιατί το μαντέμι καίει πολύ και το φαγητό ψήνεται πολύ γρήγορα. Αν ψήσετε πάνω στο μαντέμι και όχι σε σχάρα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα:

1. Δεν πετάγονται φλόγες πάνω στο φαγητό.

Το ψήσιμο στη σχάρα έχει το καλό ότι τα λίπη πέφτουν στη φωτιά, όμως αυτό αναφλέγει τα κάρβουνα και μας δυσκολεύει στο ψήσιμο. Αυτό από τη μια είναι καλό: λιγότερο λίπος μένει στο πιάτο μας, όμως ταυτόχρονα χάνεται και ένα μέρος της γεύσης. Ψήνοντας όμως πάνω σε μαντεμένιο τηγάνι δεν ασχολείστε καθόλου με τις φλόγες καθώς όλη η γεύση παραμένει στο σκεύος. Εδώ έρχεται να βοηθήσει το μαντεμένιο σχαροτήγανο, στο οποίο μπορεί να ψήσει κανείς και τα λίπη να τρέξουν στα αυλάκια του σκεύους. Στην περίπτωση αυτή οι φλόγες δεν μας πειράζουν καθόλου, ούτε χρειάζεται να περιμένουμε για να "καθίσουν" τα κάρβουνα.

2. Δεν στεγνώνει το φαγητό.

Επειδή το ψήσιμο στο μαντεμένιο τηγάνι συγκρατεί τα υγρά και δεν τα αφήνει να πέφτουν στα κάρβουνα, το φαγητό παραμένει πιο ζουμερό και επομένως πιο νόστιμο. Ειδικά τα μπιφτέκια, που μπορεί να στεγνώσουν εύκολα πάνω στη σχάρα ή ακόμα και να μας ψιλοδιαλυθούν καθώς τα αναποδογυρίζουμε, παραμένουν απίστευτα ζουμερά έχοντας ταυτόχρονα δημιουργήσει και μια τραγανή κρούστα εξωτερικά.

3. Δεν τρώτε τα βλαβερά μικροσωματίδια της στάχτης.

Ψήνοντας σε μια σχάρα είναι φυσιολογικό λίγη στάχτη, είτε λόγω του αέρα, είτε λόγω ανακίνησης των κάρβουνων, να πεταχτεί στον αέρα και να κολλήσει στο φαγητό σας. Η στάχτη αυτή, παρόλο που πολλοί λένε ότι "αυτή είναι που δίνει γεύση στο ψήσιμο", δεν είναι υγιεινή και καλύτερο θα ήταν να μην καταλήγει στο στομάχι σας. Προτιμήστε να ψήσετε σε μια μαντεμένια ή ατσάλινη πλάκα ή σε ένα μαντεμένιο τηγάνι ώστε το φαγητό σας να μένει καθαρό από υπολείμματα στάχτης.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ανάψετε κάρβουνα δοκιμάστε να ψήσετε πάνω στο μαντέμι και όχι σε σχάρα, και πείτε μας τη γνώμη σας!

Αφήστε Σχόλιο