Τι είναι το teflon;

Πρόκειται για το εμπορικό όνομα μιας ουσίας με βάση το PTFE ή αλλιώς πολυτετραφθοροαιθυλένιο που χρησιμοποιείται από την εταιρεία Chemours. Η τελευταία, που  δημιουργήθηκε το 2015, είναι παρακλάδι της εταιρείας DuPontCo., η οποία ανακάλυψε την ουσία το 1938.

Το teflon χρησιμοποιήθηκε αρχικά στον πόλεμο και τη βιομηχανία ενώ κάποια στιγμή το 1954 η γυναίκα ενός Γάλλου μηχανικού είχε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί στα σκεύη μαγειρικής. Έτσι γεννήθηκε η η γνωστή εταιρία Tefal (από το Teflon και το Aluminum).

Κάπως έτσι τo teflon έγινε γνωστό σε όλους μας διότι χρησιμοποιήθηκε (και χρησιμοποιείται ακόμα) ως επίστρωση σε αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής. Ανήκει σε μία οικογένεια χημικών ουσιών με την ονομασία PFCs. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA), το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του teflon.

Είναι τα αντικολλητικά σκεύη teflon ασφαλή για την υγεία?

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ανησυχία των καταναλωτών σε σχέση με την ασφάλεια των επιστρώσεων που χρησιμοποιούνται σε σκεύη μαγειρικής. Και όχι άδικα...

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει:

  1. Τα PFCs δεν βιοαποικοδομούνται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τόσο στο ανθρώπινο σώμα όσο και στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Ίχνη του PFOA ανιχνεύονται στο αίμα μεγάλου μέρους του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών. Ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες έχουν βρεθεί στο αίμα κατοίκων οι οποίοι έπιναν νερό μολυσμένο με τη συγκεκριμένη ουσία, καθώς επίσης και στην περίπτωση εργαζομένων που ήταν εκτεθειμένοι στη συγκεκριμένη ουσία στο χώρο εργασίας τους.
  3. Παρόλο που το ίδιο το Teflon δεν θεωρείται τοξικό, ωστόσο εκλύει τοξικά παράγωγα όταν θερμανθεί. Έτσι, μέσω της μαγειρικής και της κατανάλωσης φαγητού μπορεί να περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό.
  4. Το PFOA σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει χαρακτηριστεί ως “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.”
  5. Σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα, το PFOA προκάλεσε βλάβες στον θυρεοειδή αδένα και πιθανόν να σχετίζεται με καρκίνο του θυρεοειδούς και υποθυρεοειδισμό.
  6. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το PFOA μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, η έκθεση σε αυτό είναι πιο επικίνδυνη για τα έμβρυα και τα βρέφη από ότι για τους ενήλικες. Για παράδειγμα, χαμηλές δόσεις του PFOA προκάλεσαν θάνατο σε νεαρά ποντίκια παρόλο που δεν επηρέαζαν τα ενήλικα ζώα.

 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα σκεύη μαγειρικής που έχουν επίστρωση teflon είναι ότι όταν υπερθερμαίνονται, το teflon διασπάται και εκλύονται επικίνδυνες για την υγεία αναθυμιάσεις.
 
Η χρήση επομένως των μαντεμένιων σκευών υπερτερεί σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα: στο θέμα της υγείας.

Αφήστε Σχόλιο