Πίτσα στο μαντέμι!

Η πίτσα που σας προτείνουμε σήμερα θα σας θυμίσει την κλασική πίτσα της Pizza Hut με την τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος.

Εξαιτίας του ψησίματος πάνω στον καυτό χυτοσίδηρο (μαντέμι) η πίτσα ψήνεται γρήγορα δημιουργώντας μια απολαυστική, ξεροψημένη επιφάνεια στο κάτω μέρος. Όσο πιο πολύ προθερμάνετε τον φούρνο σας τόσο πιο τραγανή θα βγει η πίτσα σας.

Χρειάζεται μόνο λίγο προγραμματισμό γιατί πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 10 ώρες μέχρι να βάλετε την πρώτη μπουκιά στο στόμα σας! Επομένως φροντίστε να το προγραμματίσετε από την προηγούμενη μέρα.

Συνολικός χρόνος: 10 έως 26 ώρες (γιατί πρέπει να δέσει η ζύμη!)

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Υλικά που θα χρειαστείτε (για 2 μεσαίες πίτσες, 8 τεμαχίων)

Για τη ζύμη:

  • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 1 ½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας (με σκόρδο, κρεμμύδι, ρίγανη)
  • 350 γραμμάρια τριμμένη μοτσαρέλα
  • 60 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο (προαιρετικά)
  • Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
  • Οποιοδήποτε άλλο υλικό της αρεσκείας σας
Πίτσα στο μαντέμι | www.mantemi.gr Πίτσα στο μαντέμι | www.mantemi.gr

Οδηγίες

    1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το νερό και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια ή με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη. (Λάβετε υπόψη ότι το μέγεθος του μπωλ θα πρέπει να είναι 4 με 6 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τη ζύμη για να της επιτρέψει να φουσκώσει)..
    2. Σκεπάζουμε στεγανά το μπωλ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 8 έως και 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
    3. Αφού η ζύμη φουσκώσει, αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνειά της και τη μεταφέρουμε σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Έπειτα τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και φτιάχνουμε δύο μπαλίτσες με τα χέρια μας που επίσης τα έχουμε αλευρώσει.
    4. Λαδώνουμε το μαντεμένιο τηγάνι στον πάτο και στα πλάγια και απλώνουμε τη μία μπάλα ζύμης ώστε να γίνει επίπεδη. Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
    5. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας την οποία απλώνουμε και συνεχίζουμε με τα τριμμένα τυριά, τα φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας μας.
    6. Ψήνουμε την πίτσα για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.


(Σημείωση: Η συνταγή είναι μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη από το www.seriouseats.com)

Αφήστε Σχόλιο