Πέτρα Ψησίματος Πίτσας - Οδηγίες Χρήσης & Συμβουλές

Η πέτρα ψησίματος πίτσας είναι κατασκευασμένη από λαβική πέτρα από το ηφαίστειο Αίτνα που βρίσκεται στην Σικελία και είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας. Είναι επομένως κατασκευασμένη από 100% φυσικά υλικά, τα οποία είναι απολύτως ασφαλή για το φαγητό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πατήστε εδώ.


Μερικά πλεονεκτήματα της λαβικής πέτρας: 
1. Είναι 100% φυσικό υλικό χωρίς χημικές επιστρώσεις. Με λίγα λόγια είναι απολύτως ασφαλή για να μαγειρέψετε!
2. Δεν αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού. Χρησιμοποιώντας την πέτρα δεν υπάρχει φόβος να αλλοιωθεί η γεύση του φαγητού σας!
3. Δεν μυρίζει και δεν βγάζει καπνό. Ακόμη κι αν ψήσετε κάποιο λιπαρό φαγητό, δεν θα έχετε πρόβλημα με τον καπνό και τις μυρωδιές στην κουζίνα σας.
4. Κρατά και διαχέει πολύ καλά τη θερμότητα. Ψήνοντας στη λαβική πέτρα θα δείτε ότι το φαγητό σας θα ψηθεί ομοιόμορφα ενώ όλες οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία μένουν αναλλοίωτα.
5. Έχει φυσική αντικολλητικότητα! Δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι ή βούτυρο για να μην κολλήσει το φαγητό και δεν χρειάζεται να φοβάστε μήπως χαλάσει η αντικολλητικότητα της πέτρας.
6. Έχει πολλαπλές χρήσεις! Εννοείται ότι μπορείτε να ψήσετε μια νόστιμη πίτσα στην λαβική πέτρα, όμως, μπορείτε να βάλετε και κρέας, ψάρι ή λαχανικά στην ίδια πέτρα και να δώσετε μια μοναδική γεύση στο φαγητό σας!

Συμβουλές πριν την πρώτη χρήση: 
Αρχικά, το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρόκειται για μια πέτρα ψησίματος από ηφαιστειακή λάβα, άρα μιλάμε για ένα φυσικό προϊόν. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή οποιοδήποτε μη φυσικό καθαριστικό γιατί θα απορροφηθεί από την πέτρα και θα την καταστρέψει. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι η πέτρα δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων. Επιπλέον, η λαβική πέτρα είναι ευαίσθητη σε απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές, γι' αυτό και θα πρέπει να ζεσταίνεται και να κρυώνει σταδιακά.

Άλλες σημαντικές οδηγίες: 
Πριν την πρώτη χρήση, θα χρειαστεί να πλύνετε την πέτρα με καθαρό σφουγγάρι και ζεστό νερό με αλάτι. Προσθέστε λίγο αλάτι για να μπορέσετε να τρίψετε καλά την επιφάνεια και να καθαρίσετε τυχόν σκόνη και βρωμιά. Αφού τελειώσετε τη διαδικασία και από τις δύο όψεις της πέτρας, σκουπίστε την προσεκτικά. Έπειτα, απλώστε ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι (π.χ. ηλιέλαιο) σε όλη την επιφάνεια (και στις δύο μεριές). Αφήστε την πέτρα να απορροφήσει το λάδι για τουλάχιστον 24 ώρες. Μετά το πέρας των 24 ωρών σκουπίστε το λάδι που δεν έχει απορροφηθεί. Πλέον η πέτρα είναι έτοιμη για χρήση!

Οδηγίες για το ψήσιμο: 
Όταν θελήσετε να ψήσετε πίτσα, τοποθετήστε την πέτρα ψησίματος μόλις ανοίξετε το φούρνο σας ώστε να ζεσταθεί σταδιακά και επιλέξετε μια θερμοκρασία μεταξύ 200-250 βαθμούς Κελσίου. Μόλις η πέτρα φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και με τη βοήθεια του φτυαριού που συμπεριλαμβάνεται στο κουτί, μπορείτε να βάλετε και να βγάλετε την πίτσα από το φούρνο. Μόλις τελειώσετε με το ψήσιμο, αφήστε την πέτρα να κρυώσει σταδιακά μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε καμία περίπτωση μη βάλετε κρύο νερό στην ζεστή πέτρα γιατί θα σπάσει.
Εκτός από το φούρνο, μπορείτε να να τοποθετήσετε την πλάκα και πάνω στο μάτι της κουζίνας (ισχύει για ηλεκτρικές κουζίνες και γκαζιού) είτε στο μπάρμπεκιου ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες.

Πλύσιμο μετά τη χρήση: 
Για το πλύσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και ξύδι μαζί με το σφουγγάρι, ενώ για τους λεκέδες που επιμένουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το σύρμα που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα. Μη χρησιμοποιήσετε κάποιο σαπούνι ή οποιοδήποτε μη φυσικό καθαριστικό προϊόν, καθώς αυτά θα εισχωρήσουν στην πέτρα και θα την χαλάσουν.

Εάν επιθυμείτε να ψήσετε διαφορετικά είδη φαγητού πάνω στην πέτρα ψησίματος (π.χ. να ξεκινήσετε με ψάρι και να συνεχίσετε με ψητά λαχανικά), μπορείτε να καθαρίσετε την ακόμη ζεστή επιφάνεια με μισό λεμόνι και να συνεχίσετε κανονικά το ψήσιμο χωρίς να φοβάστε ότι θα μεταφερθεί η γεύση από το ένα φαγητό στο άλλο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πατήστε εδώ.

4 thoughts on “Πέτρα Ψησίματος Πίτσας - Οδηγίες Χρήσης & Συμβουλές”

  • Δημος
    Δημος 30/03/2022 at 16:39

    Σε πόση ώρα από τη στιγμή που θα θερμανθεί τέλεια το μαντέμι ψήνεται η πίτσα;

    Reply
    • mantemi

      Αν το μαντέμι έχει κάψει καλά, η πίτσα λογικά σε 3-5 λεπτά θα είναι έτοιμη!

      Reply
  • ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ 26/04/2022 at 21:13

    Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορούμε να ζεστάνουμε την πέτρα; Σε ψησταρια υγραεριου μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Μπορώ να τη ζεστάνω πάνω από τους 300 βαθμούς

    Reply
    • mantemi

      Η μέγιστη θερμοκρασία που μπορείτε να ζεστάνετε την πέτρα είναι 275°C. Προσοχή στις απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές, γιατί μπορεί να ρηγματωθεί η πέτρα.

      Reply
Αφήστε Σχόλιο