Διαφορές μεταξύ σφυρήλατων και μαντεμένιων σκευών

Αρκετοί φίλοι μας ρωτάτε για τις διαφορές μεταξύ ενός σφυρήλατου και ενός μαντεμένιου τηγανιού. Για παράδειγμα, αν είναι και τα δύο από μαντέμι, γιατί τα σφυρήλατα είναι πιο ελαφριά, ποιο κάνει για τη φωτιά, αν μπαίνουν στο φούρνο κ.λπ. Παρόλο που και τα δύο σκεύη είναι κατασκευασμένα από κράμα σιδήρου, υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ τους:

1. Μέθοδος κατασκευής

Τα μαντεμένια σκεύη είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο (μαντέμι). Ο χυτοσίδηρος (χυτός+σίδηρος) λειώνει σε υψηλές θερμοκρασίες και χύνεται μέσα σε ειδικό καλούπι που έχει το σχήμα του σκεύους. Στη συνέχεια το καλούπι σπάει και αυτό που μένει είναι το μαντεμένιο σκεύος που θέλουμε. Τα σφυρήλατα σκεύη είναι και αυτά κατασκευασμένα από κράμα σιδήρου, το οποίο όμως έχει πρεσαριστεί σε πολύ δυνατές πρέσες ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Επομένως η μέθοδος κατασκευής τους είναι διαφορετική.

2. Βάρος

Τα σφυρήλατα σκεύη, επειδή έχουν πρεσαριστεί σε υψηλές πιέσεις, έχουν αποκτήσει την απαραίτητη μηχανική αντοχή και μικρότερο πάχος από τα μαντεμένια σκεύη τα οποία έχουν κατασκευαστεί όπως αναφέραμε σε καλούπι. Καθώς το σφυρήλατο σκεύος συμπιέζεται κάτω από την πρέσα, το κράμα του σιδήρου σκληραίνει και ταυτόχρονα ο πάτος και τα τοιχώματα του σφυρήλατου γίνονται λίγο πιο λεπτά. Για αυτό το λόγο, τα μαντεμένια σκεύη (τηγάνια και γάστρες) είναι λίγο πιο βαριά: γιατί έχουν πιο παχύ τοίχωμα από τα σφυρήλατα.

3. Συμπεριφορά στη θέρμανση

Εξαιτίας του πιο παχιού τοιχώματος, τα μαντεμένια σκεύη αργούν να ζεσταθούν αλλά αργούν και να κρυώσουν. Επίσης, τα μαντεμένια σκεύη είναι ελαφρώς πορώδη στο εσωτερικό τους και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που παρουσιάζουν αυτή την καθυστέρηση στο ζέσταμα και στο κρύωμα. Σχετικά με τη θέρμανση σε φωτιά, και τα σφυρήλατα και τα μαντεμένια σκεύη είναι κατάλληλα.

4. Ευθραυστότητα

Τα σφυρήλατα σκεύη δεν είναι εύθραυστα, επειδή έχουν αποκτήσει πολύ υψηλή μηχανική αντοχή με το πρεσάρισμα. Αντίθετα, τα μαντεμένια σκεύη είναι εύθραυστα, δηλαδή αν σας πέσουν κάτω είναι πολύ πιθανόν να ραγίσουν.

5. Αντικολλητικές ιδιότητες

Και τα σφυρήλατα και τα μαντεμένια σκεύη βελτιώνονται με τη χρήση όσον αφορά την αντικολλητικότητά τους. Μόνο στα πρώτα μαγειρέματα μπορεί να σας κολλήσει λίγο το φαγητό. Τα σφυρήλατα τηγάνια έχουν λίγο πιο λεία επιφάνεια (και τις ειδικές χαρακιές που βοηθούν στην αντικολλητικότητα) και γίνονται πιο γρήγορα αντικολλητικά σε σχέση με τα μαντεμένια.

Είναι τώρα λίγο πιο ξεκάθαρα; Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε επιπλέον διευκρινήσεις.

Αφήστε Σχόλιο