Διαφορές μεταξύ σφυρήλατων και μαντεμένιων σκευών

Αρκετοί φίλοι μας ρωτάτε για τις διαφορές μεταξύ ενός σφυρήλατου και ενός μαντεμένιου τηγανιού. Για παράδειγμα, αν είναι και τα δύο από μαντέμι, γιατί τα σφυρήλατα είναι πιο ελαφριά, ποιο κάνει για τη φωτιά, αν μπαίνουν στο φούρνο κ.λπ. Παρόλο που και τα δύο σκεύη είναι κατασκευασμένα από κράμα σιδήρου, υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ τους:

1. Μέθοδος κατασκευής

Τα μαντεμένια σκεύη είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο (μαντέμι). Ο χυτοσίδηρος (χυτός+σίδηρος) λειώνει σε υψηλές θερμοκρασίες και χύνεται μέσα σε ειδικό καλούπι που έχει το σχήμα του σκεύους. Στη συνέχεια το καλούπι σπάει και αυτό που μένει είναι το μαντεμένιο σκεύος που θέλουμε. Τα σφυρήλατα σκεύη είναι και αυτά κατασκευασμένα από κράμα σιδήρου, το οποίο όμως έχει πρεσαριστεί σε πολύ δυνατές πρέσες ώστε να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Επομένως η μέθοδος κατασκευής τους είναι διαφορετική.

2. Βάρος

Τα σφυρήλατα σκεύη, επειδή έχουν πρεσαριστεί σε υψηλές πιέσεις, έχουν αποκτήσει την απαραίτητη μηχανική αντοχή και μικρότερο πάχος από τα μαντεμένια σκεύη τα οποία έχουν κατασκευαστεί όπως αναφέραμε σε καλούπι. Καθώς το σφυρήλατο σκεύος συμπιέζεται κάτω από την πρέσα, το κράμα του σιδήρου σκληραίνει και ταυτόχρονα ο πάτος και τα τοιχώματα του σφυρήλατου γίνονται λίγο πιο λεπτά. Για αυτό το λόγο, τα μαντεμένια σκεύη (τηγάνια και γάστρες) είναι λίγο πιο βαριά: γιατί έχουν πιο παχύ τοίχωμα από τα σφυρήλατα.

3. Συμπεριφορά στη θέρμανση

Εξαιτίας του πιο παχιού τοιχώματος, τα μαντεμένια σκεύη αργούν να ζεσταθούν αλλά αργούν και να κρυώσουν. Επίσης, τα μαντεμένια σκεύη είναι ελαφρώς πορώδη στο εσωτερικό τους και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που παρουσιάζουν αυτή την καθυστέρηση στο ζέσταμα και στο κρύωμα. Σχετικά με τη θέρμανση σε φωτιά, και τα σφυρήλατα και τα μαντεμένια σκεύη είναι κατάλληλα.

4. Ευθραυστότητα

Τα σφυρήλατα σκεύη δεν είναι εύθραυστα, επειδή έχουν αποκτήσει πολύ υψηλή μηχανική αντοχή με το πρεσάρισμα. Αντίθετα, τα μαντεμένια σκεύη είναι εύθραυστα, δηλαδή αν σας πέσουν κάτω είναι πολύ πιθανόν να ραγίσουν.

5. Αντικολλητικές ιδιότητες

Και τα σφυρήλατα και τα μαντεμένια σκεύη βελτιώνονται με τη χρήση όσον αφορά την αντικολλητικότητά τους. Μόνο στα πρώτα μαγειρέματα μπορεί να σας κολλήσει λίγο το φαγητό. Τα σφυρήλατα τηγάνια έχουν λίγο πιο λεία επιφάνεια (και τις ειδικές χαρακιές που βοηθούν στην αντικολλητικότητα) και γίνονται πιο γρήγορα αντικολλητικά σε σχέση με τα μαντεμένια.

Είναι τώρα λίγο πιο ξεκάθαρα; Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε επιπλέον διευκρινήσεις.

8 thoughts on “Διαφορές μεταξύ σφυρήλατων και μαντεμένιων σκευών”

 • ΚΑΡΑΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
  ΚΑΡΑΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 15/01/2021 at 01:11

  Επισκευαζεται ο πατος εξωτερικα σε μαντεμενιο τηγανι (ο πατος ειναι μορφης σχαρας),που εχει στραβωσει;Εαν ναι ποσο κοστιζει;Πως γινεται η αποστολη ,παραλαβη,πληρωμη.

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα, υπάρχουν μηχανουργία που επισκευάζουν μαντέμι, όμως το σκεύος μετά, στην περιοχή της συγκόλλησης, δεν είναι κατάλληλο για τρόφιμα.

   Reply
 • Βάιος Χατζηπαπάς
  Βάιος Χατζηπαπάς 07/04/2021 at 12:35

  1. Πώς ξεχωρίζω εάν ένα σκεύος είναι γνήσιο μαντεμι όταν οι τιμές ποικίλουν από 20€ έως 150€ (για ένα τηγάνι) ;

  2. Τα μαντεμενια μπορούν να καθαριστούν με σύρμα εάν κολλήσει κάτι μετά το ψήσιμο ή θα φύγει η επίστρωση όπως στα αντικολλητικα;

  Reply
  • mantemi

   Μπορείτε να διαβάσετε τις Οδηγίες Χρήσης και τα υπόλοιπα άρθρα στο blog μας. Δεν υπάρχει "γνήσιο" ή "μη γνήσιο" μαντέμι.
   Υπάρχει μαντέμι κατασκευασμένο από καλή εταιρία και μαντέμι κατασκευασμένο από κακή εταιρία. Επιλέξτε μια εταιρία που δίνει εγγύηση και την εμπιστεύεστε.

   Reply
 • Τσιοτρα μαρια
  Τσιοτρα μαρια 07/04/2021 at 18:12

  Το μαντεμενιο τηγάνι θέλει κάποια ειδική μεταχείριση στο πλύσιμο.;;;;
  Γιατί έβγαλε κάτι σαν σκουριά ;;;

  Reply
 • Ανδρέας Μήταλας
  Ανδρέας Μήταλας 27/04/2021 at 01:23

  Βλέπω ότι κάποια μαντεμένιες γκριλιέρες είναι με επισμάλτωση. Προσφέρουν κάτι παραπάνω ; Έχουν κάποιο πλεονέκτημα ;
  Πόσο ρόλο παίζει το βάρος σε μία μαντεμένια γκριλιέρα ;

  Reply
  • mantemi

   Τα εμαγιέ σκεύη δεν σκουριάζουν και καθαρίζονται πιο εύκολα, θέλουν όμως προσοχή γιατί μπορεί να τραυματιστεί η εμαγιέ επιφάνεια. Το βάρος ενός σκεύους καθορίζει πόσο εύκολα/συχνά ή δύσκολα/σπάνια το χρησιμοποιεί κανείς.

   Reply
Αφήστε Σχόλιο