Τι να κάνετε αν σκουριάσει το μαντεμένιο σκεύος σας

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν στο μαντεμένιο τηγάνι ή στη μαντεμένια πλάκα ψησίματος μικρές καφέ κηλίδες ή στίγματα. Κατά 99% αυτά είναι επιφανειακή σκουριά που έχει δημιουργηθεί λόγω της επαφής του μαντεμιού με το νερό ή με πολύ υγρασία.

Το αίτιο

Η σκουριά εμφανίζεται όταν το σκεύος είναι εκτεθειμένο στο νερό ή την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην ανησυχείτε όμως, το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα. Οι συνηθέστερες περιπτώσεις εμφάνισης σκουριάς σε ένα μαντεμένιο σκεύος είναι όταν αυτό:

1. Έχει αφεθεί στο νεροχύτη με νερό για να μουλιάσει
2. Έχει πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων
3. Έχει αφεθεί να στεγνώσει βρεγμένο χωρίς να σκουπιστεί με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα
4. Έχει αποθηκευτεί σε χώρο υψηλής υγρασίας (ντουλάπια με υγρασία, αποθήκη, πατάρι κλπ)
5. Έχει αποθηκευτεί σε εξωτερικό χώρο

Η λύση

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να επαναφέρετε ένα σκουριασμένο μαντεμένιο σκεύος. Η πρώτη φάση είναι η απομάκρυνση της σκουριάς με τρίψιμο και η δεύτερη φάση είναι η διαδικασία seasoning (λάδωμα και ψήσιμο).

1. Τρίψιμο

Τρίψτε την επιφάνεια του σκεύους με ένα συρματάκι κουζίνας μαζί με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Επειδή θα ακολουθήσετε τη διαδικασία seasoning, δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση να τρίψετε δυνατά το σκεύος μαζί με σαπούνι.

Αν έχετε τη Γόμα Καθαρισμού της Lodge τώρα είναι η ώρα να την χρησιμοποιήσετε. Η γόμα καθαρισμού είναι ένα μίγμα καουτσούκ μαζί με καρβίδιο πυριτίου (το καρβίδιο πυριτίου είναι το υλικό που χρησιμοποιείται στα γυαλόχαρτα για το τρίψιμο των επιφανειών). Ουσιαστικά η γόμα καθαρισμού είναι σαν γυαλόχαρτο αλλά αντί για χαρτί έχει καουτσούκ.

Αφού αφαιρέσετε τη σκουριά και τα υπολείμματα από το τρίψιμο, ξεπλύντε καλά το σκεύος και σκουπίστε το πολύ καλά με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας.

Αφαίρεση σκουριάς από μαντεμένιο σκεύος | mantemi.gr Αφαίρεση σκουριάς από μαντεμένιο σκεύος με συρματάκι κουζίνας | mantemi.gr

2. Λάδωμα

Αφού έχετε σκουπίσει και στεγνώσει καλά το σκεύος εφαρμόστε ένα πολύ λεπτό, ομοιόμορφο φιλμ φυτικού λαδιού στο σκεύος σας (μέσα-έξω). Καλύτερα αποφύγετε το ελαιόλαδο στη φάση αυτή γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αντικολλητικό αποτέλεσμα.

Μην χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι γιατί το σκεύος σας θα κολλάει.

Λάδωμα σκεύους από μαντέμι | mantemi.gr Λάδωμα μαντεμένιου σκεύους με ένα πανάκι| mantemi.gr

3. Ψήσιμο

Βάλτε το σκεύος σας στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C. Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.

Μετά από 90 λεπτά κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει.

Μόλις το σκεύος κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.

Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους.

Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση!

2 thoughts on “Τι να κάνετε αν σκουριάσει το μαντεμένιο σκεύος σας”

 • Antonis

  Καλησπέρα σας,
  Μόλις παρέλαβα το Large Carl Victor 28cm με ξύλινο χερούλι από εσάς. Ευχαριστώ για την άμεση εξυπηρέτηση. Γνωρίζω ότι είναι preseasoned. Έχω όμως μια ερώτηση. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει πάλι seasoning, πως θα το ψήσω μέσα στον φούρνο; Έχει το χερούλι και δεν είναι εφικτό αυτό.

  Ευχαριστώ πολύ,

  Reply
  • mantemi

   Καλημέρα! Το χερούλι μπορεί να αφαιρεθεί αν κάνετε τη διαδικασία seasoning. Ξεβιδώνει και αφαιρείται εύκολα.

   Reply
Αφήστε Σχόλιο