Τι είναι τα επαγωγικά σκεύη

Τα επαγωγικά σκεύη είναι σκεύη μαγειρικής τα οποία είναι συμβατά με τις επαγωγικές εστίες. Τα μαντεμένια και τα σφυρήλατα σκεύη είναι 100% συμβατά με τις επαγωγικές εστίες και μάλιστα είναι τα πιο αποδοτικά επαγωγικά σκεύη που υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαντέμι είναι ένα πολύ μαγνητικό υλικό (επειδή περιέχει πολύ σίδηρο) και επομένως αποδίδει ταχύτατα και με απίστευτη ακρίβεια στις επαγωγικές εστίες. Θερμαίνεται σχεδόν στιγμιαία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου απώλειες θερμότητας και περιττής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Το επαγωγικό μαγείρεμα αξιοποιεί ουσιαστικά το ηλεκτρικό ρεύμα για να δημιουργήσει ένα μαγνητικό πεδίο κάτω από το σκεύος. Το σκεύος μαγνητίζεται και θερμαίνεται και έτσι μέσω αγωγιμότητας και μεταφοράς θερμαίνει το περιεχόμενο. Το εντυπωσιακό είναι ότι η επαγωγική εστία παραμένει χλιαρή και μόνο το σκεύος θερμαίνεται. Για να λειτουργήσει η επαγωγική εστία, το σκεύος πρέπει να είναι κατασκευασμένο από μαγνητικό μέταλλο, όπως χυτοσίδηρο ή κάποιους ανοξείδωτους χάλυβες.

Συμβατά υλικά: χυτοσίδηρος, χάλυβας, μαγνητικός ανοξείδωτος χάλυβας, κεραμικά επενδυμένες και εμαγιέ γλάστρες με σιδερένιο ταψί κρυμμένο στο κεραμικό στρώμα.

Μη συμβατά υλικά: το αλουμίνιο, το γυαλί και τα χάλκινα τηγάνια δεν λειτουργούν εκτός εάν είναι κατασκευασμένα με ένα στρώμα μαγνητικού υλικού στο κάτω μέρος.

Γενική οδηγία: αν κολλάει μαγνήτης στον πάτο του σκεύους τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επαγωγικό.

Πλεονεκτήματα χρήσης επαγωγικών σκευών

1. Βρασμός στο μισό χρόνο

Οι επαγωγικές εστίες δημιουργούν στιγμιαία θερμότητα στο μέταλλο των κατσαρολών και των τηγανιών και επομένως δεν χάνεται θερμότητα στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να βράσει έως και 50% πιο γρήγορα στις επαγωγικές εστίες σε σύγκριση με τις ηλεκτρικές εστίες. Αν σας αρέσει να τηγανίζετε στο μαντέμι, υπολογίστε ότι το λάδι θα κάψει πολύ πιο γρήγορα από ότι σε οποιοδήποτε άλλο σκεύος.

2. Ακριβής έλεγχος θερμοκρασίας

Οι επαγωγικές εστίες επιτρέπουν να ελέγχετε τη θερμότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, σε αντίθεση με τις κλασικές εστίες που λειτουργούν με θερμική αγωγιμότητα (κεραμικές και ηλεκτρικές εστίες και εστίες αερίου). Αυτός ο καλύτερος έλεγχος θερμοκρασίας διευκολύνει πολύ στο μαγείρεμα και μειώνει την πιθανότητα λάθους. Στα μαντεμένια τηγάνια ο έλεγχος αυτός είναι 100% στιγμιαίος και ακριβής, επιτυγχάνοντας έτσι μοναδικές συνθήκες μαγειρέματος και ψησίματος. Ειδικά στο ψήσιμο μοσχαρίσιας μπριζόλας όπου θέλουμε υψηλή και σταθερή θερμοκρασία και μικρό χρόνο ψησίματος, ο συνδυασμός επαγωγικής εστίας και μαντεμένιου σκεύους είναι απίθανος!

3. Επιφάνεια που καθαρίζεται εύκολα

Η επαγωγική εστία έχει λεία επιφάνεια, όπως οι σύγχρονες κεραμικές εστίες. Αμέσως αφού τελειώσετε το μαγείρεμα, η ίδια η εστία θα είναι αρκετά δροσερή ώστε να καθαρίζει εύκολα χωρίς να κινδυνεύετε να καείτε. Επιπλέον, τυχόν πιτσιλίσματα κατά το μαγείρεμα καθαρίζονται και φεύγουν εύκολα με ένα πανάκι, αφού η εστία δεν καίει. Προσέξετε μόνο να μην σέρνετε το μαντεμένιο σας σκεύος πάνω στην εστία για να μην την γρατζουνίσετε.

4. Αυτόματη προσαρμογή μεγέθους εστίας

Οι περισσότερες επαγωγικές εστίες προσαρμόζονται αυτόματα στο μέγεθος του  σκεύους που θα τοποθετηθεί από πάνω τους. Έτσι αποφεύγεται η άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μεγιστοποιείται η απόδοση της επαγωγικής εστίας. Επομένως, είτε βάλετε ένα μικρό μαντεμένιο τηγάνι είτε ένα μεγάλο σφυρήλατο τηγάνι, η επαγωγική εστία θα προσαρμοστεί και θα θερμάνει το μέγεθος που χρειάζεται.

Αφήστε Σχόλιο