Ρεβύθια με κάρυ σε μαντεμένια γάστρα

Η μαντεμένια γάστρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο πάνω στην εστία όσο και μέσα στο φούρνο. Είναι λοιπόν ιδανική για να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη συνταγή χωρίς να λερώνουμε πολλά και διαφορετικά σκεύη: αφού σοτάρουμε όλα τα υλικά μας, απλά σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο.

Εάν έχετε τζάκι μπορείτε να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη συνταγή στη θράκα. Βάζετε από το βράδυ τη μαντεμένια γάστρα στο κέντρο της θράκας και αφήνετε μέχρι το πρωί, σκεπάζοντας τα πλαϊνά της.

Συνολικός χρόνος: 10 ώρες

Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 500 γρ ρεβύθια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λίτρο νερό
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.α. τζίντζερ σε σκόνη
  • Μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Οδηγίες

  1. Μουλιάζετε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε αρκετό νερό με μαγειρική σόδα.
  2. Το επόμενο πρωί τα ξεπλένετε και τα σουρώνετε.
  3. Βάζετε τη μαντεμένια γάστρα σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και περιμένετε να ζεσταθεί καλά.
  4. Τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά για να σοταριστούν.
  6. Έπειτα προσθέτετε τα ρεβίθια, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  7. Προσθέτετε στη συνέχεια το νερό και βάζετε τη μαντεμένια γάστρα (με το καπάκι της) στο φούρνο, όπου ψήνετε για μιάμιση ώρα στους 210°C.
  8. Ανοίγετε το καπάκι και ψήνετε για άλλη μισή ώρα σε ξεσκέπαστη γάστρα ώστε να πάρουν όμορφο χρώμα τα ρεβίθια σας.

 

Ρεβύθια με κάρυ σε μαντεμένια γάστρα | www.mantemi.gr Ρεβύθια με κάρυ σε μαντεμένια γάστρα | www.mantemi.gr

(Σημείωση: Η συνταγή είναι μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη από το www.brickandnosh.com)

Αφήστε Σχόλιο