Πλεονεκτήματα χρήσης μαντεμένιων σκευών μαγειρικής

Είναι γεγονός ότι τα μαντεμένια τηγάνια και οι μαντεμένιες γάστρες μπορεί να σας ακούγονται πολύ παλιομοδίτικα για την κουζίνα σας. Κι όμως, τα μαντεμένια σκεύη επανέρχονται δυναμικά ως βασικός εξοπλισμός κάθε σύγχρονης κουζίνας. Η ανθεκτικότητά τους, η απίθανη διάχυση θερμότητας και η δυνατότητα να μπαίνουν από το μάτι κατευθείαν στο φούρνο ή ακόμα και πάνω στα κάρβουνα, τα κάνουν ασυναγώνιστα. Εκτός των τεχνικών χαρακτηριστικών όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα στο μαντέμι είναι πιο υγιεινό χάρη στη φυσική αντικολλητική επιφάνεια που δημιουργείται σε σχέση με άλλα αντικολλητικά σκεύη. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα βασικά τους πλεονεκτήματα.

1. Διαθέτουν φυσική αντικολλητική επιφάνεια

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σκεύη που έχουν κάποια συνθετική και πιθανότατα επιβλαβή αντικολλητική επικάλυψη, τα μαντεμένια σκεύη μπορούν να γίνουν αντικολλητικά με εντελώς φυσικό τρόπο (seasoning).
Τα περισσότερα μαντεμένια σκεύη έχουν ήδη υποστεί μια πρώτη επεξεργασία πριν τα αγοράσετε για να αποκτήσουν αντικολλητική πατίνα (preseasoning) η οποία μάλιστα όλο και βελτιώνεται καθώς μαγειρεύετε. Η πατίνα αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάποιο φυτικό έλαιο το οποίο έχει θερμανθεί έντονα για πολύ ώρα. Η έντονη αυτή θέρμανση οδηγεί στον πολυμερισμό του ελαίου και στη δημιουργία ενός φυσικού φιλμ που κλείνει τους πόρους του μαντεμιού και το καθιστά όλο και περισσότερο αντικολλητικό. Γενικά πάντως, πριν την πρώτη χρήση δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.
Ακολουθήστε τη διαδικασία ανανέωσης της αντικολλητικής πατίνας (seasoning) εάν δείτε ότι με τον καιρό το φαγητό αρχίζει να κολλάει κατά το μαγείρεμα ή εάν παρατηρήσετε σημάδια σκουριάς. Με σωστή συντήρηση τα σκεύη σας θα παραμένουν σαν καινούρια και θα σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε γρήγορα και υγιεινά!

2. Κρατούν ζεστό το φαγητό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Τα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής διατηρούν τη θερμότητα για περισσότερο χρόνο. Αργούν μεν να ζεσταθούν, αλλά αργούν και να κρυώσουν. Έτσι, εκτός από το μαγείρεμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκεύος σας και για να σερβίρετε το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας αλλά και θα διατηρήσετε ζεστό το φαγητό καθ’όλη τη διάρκεια του γεύματος.

3. Απελευθερώνουν σίδηρο στο φαγητό

Εάν ανήκετε στην κατηγορία ατόμων με έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία), το μαγείρεμα σε μαντέμι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την καθημερινή πρόσληψή του.
Eιδικά εάν συνδυάζετε στη μαγειρική σας όξινα υλικά (π.χ. σάλτσα τομάτας, κρασί, ξύδι, εσπεριδοειδή) με παρατεταμένο χρόνο μαγειρέματος, θα είναι μεγαλύτερα και τα ποσά σιδήρου που θα μεταφερθούν στο φαγητό σας. Φυσικά όσο καλύτερη πατίνα δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο περιορίζεται η μεταφορά σιδήρου από το σκεύος προς το φαγητό.

4. Έχουν απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής

Το μαντέμι είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, εγγυημένο να κρατήσει μια ζωή. Μάλιστα, όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας, τόσο καλύτερο γίνεται.
Μπορείτε λοιπόν να δημιουργήσετε τη δική σας οικογενειακή παράδοση στην κουζίνα ξεκινώντας από σήμερα! Ρωτήστε και τις γιαγιάδες σας!

5. Έχουν μικρό κόστος αγοράς

Τα μαντεμένια σκεύη κατασκευάζονται με αρκετά απλό τρόπο: το λιωμένο μέταλλο (χυτοσίδηρος) χύνεται στο αντίστοιχο καλούπι για να αποκτήσει το επιθυμητό σχήμα.
Συνεπώς είναι γενικά φθηνότερα από άλλα σκεύη μαγειρικής (ανοξείδωτα, teflon ή αλουμινίου). Το κόστος τους, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι θα κρατήσουν πολλές γενιές, είναι πραγματικά πολύ μικρό.

6. Είναι ευέλικτα στη χρήση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντεμένιο σκεύος σας για οποιαδήποτε δουλειά στην κουζίνα. Για παράδειγμα, είναι ιδανικό για να σωτάρετε λαχανικά, να ξεροψήσετε κοτόπουλο, να μαγειρέψετε ζουμερές μπριζόλες, να τηγανίσετε πατάτες.
Επίσης, το ίδιο σκεύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εστία σαν κατσαρόλα, μέσα στο φούρνο σαν ταψί ή απευθείας πάνω στη φωτιά ή στα κάρβουνα.

7. Είναι ιδανικά για μαγείρεμα απευθείας πάνω σε φωτιά

Σε αντίθεση με τα ανοξείδωτα και τα αλουμινένια σκεύη, το μαντέμι είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας και θερμαίνει ομοιόμορφα το φαγητό, γεγονός που το καθιστά ασυναγώνιστο για το μαγείρεμα πάνω στη φωτιά. Ακόμα και πάνω σε πυρωμένα κάρβουνα ένα μαντεμένιο τηγάνι ή σχαροτήγανο δεν παθαίνει τίποτα.

Αφήστε Σχόλιο