Πεντανόστιμα burgers λαχανικών!

Μια υγιεινή και πεντανόστιμη συνταγή για burgers λαχανικών χωρίς κρέας, μόνο με λαχανικά και μανιτάρια. Η συνταγή αυτή περιέχει και λίγα φασόλια, όχι όμως τόσο πολλά όσο βρίσκει κανείς στις περισσότερες συνταγές για vegan burgers λαχανικών.

Τα καρότα, το μπρόκολο, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το σκόρδο συνδυάζονται αρμονικά και δίνουν μια υπέροχη γεύση και υφή. Αν ξεφύγετε λίγο από το αυστηρό vegan και προσθέσετε και 1-2 αυγά, τα υλικά θα δέσουν καλύτερα μεταξύ τους, δημιουργώντας μια πιο ομοιογενή "ζύμη".

Η προετοιμασία των burgers λαχανικών παίρνει πιο πολύ ώρα από το να φτιάξετε κανονικά burgers από κιμά. Είναι όμως μια πολύ απλή διαδικασία, που αν την κάνετε μια φορά, αυτοματοποιείται στη συνέχεια εύκολα. Παρόλο τον μεγαλύτερο χρόνο προετοιμασίας, το αποτέλεσμα αξίζει, και γευστικά και σίγουρα από άποψη υγιεινής διατροφής που είναι και το σημαντικότερο. Ψήνονται πολύ ωραία σε μαντεμένιο τηγάνι ή σε μια μαντεμένια πλάκα ψησίματος.

Υλικά (για 6-8 burgers περίπου, ανάλογα το μέγεθος)

    • 500 gr μαύρα φασόλια
    • 225 gr μανιτάρια
    • 1 μέτριο καρότο
    • 85 gr μπρόκολο
    • 3/4 κούπας μαύρο ρύζι (βρασμένο)
    • 1/4 μεσαίο κρεμμύδι
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 86 gr σπανάκι (περίπου 2 κούπες)
    • 7-8 καρύδια σπασμένα στη μέση
    • Μισή χούφτα φυλλαράκια μαϊντανό ή κόλιανδρο
    • Μισή κούπα θρυμματισμένο παξιμάδι
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
    • 1 κ.γ. καυτερό πιπέρι τσίλι
    • 1 κ.γ. τοματοχυμό
    • 1/4 κ.γ. αλάτι
    • 1/4 κ.γ. πιπέρι
    • 2 μεγάλα αυγά (προαιρετικά)
    • Ψωμάκια για burger και τυρί που σας αρέσει
Πεντανόστιμα burger λαχανικών! | mantemi.gr Πεντανόστιμα burgers λαχανικών! | mantemi.gr

Οδηγίες

    1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200°C.
    2. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώστε μια λαδόκολα.
    3. Ψιλοκόψτε τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια καλό είναι να μην τα πλένετε γιατί απορροφούν το νερό και χάνεται η γεύση τους. Σκουπίστε τα με ένα πινελάκι να φύγουν τυχόν χώματα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να τα πλύνετε κάντε το γρήγορα και σκουπίστε τα αμέσως με χαρτί κουζίνας. Κόψτε και πετάξτε τα χοντρά κοτσάνια.
    4. Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια-κυβάκια για να μπορούν να μπουν στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
    5. Βάλτε στο μούλτι ή σε ένα μπλέντερ όλα τα λαχανικά που ψιλοκόψατε  μαζί με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το τσίλι και το αλατοπίπερο. Δεν θέλουμε να γίνουν κρέμα αλλά πιο πολύ να ανακατωθούν και να ομοιογενοποιηθούν, επομένως μην το αφήσετε πολύ ΄΄ωρα.
    6. Αδειάστε το μίγμα λαχανικών με τα μπαχαρικά στο ταψί με τη λαδόκολα και συμπιέστε το με μια σπάτουλα ώστε να δημιουργήσετε ένα λεπτό φιλμ.
    7. Βάλτε το ταψί στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Ουσιαστικά θέλουμε να στεγνώσουμε λιγάκι τα λαχανικά γιατί αλλιώς τα burger βγαίνουν πολύ υγρά. Μόλις δείτε ότι τα λαχανικά έχουν "μαζέψει" λίγο και έχουν ψηθεί ελαφρώς μπορείτε να τα βγάλετε από το φούρνο.
    8. Σε ένα δεύτερο ταψί με λαδόκολα κάντε το ίδιο και με τα βρασμένα φασόλια. Και εδώ θέλουμε να τα στεγνώσουμε λιγάκι, όχι να τα μαγειρέψουμε. Μόλις τα φασόλια αρχίζουν να ανοίγουν μπορείτε να τα βγάλετε από το φούρνο.
    9. Όσο περιμένετε να κρυώσουν το μίγμα λαχανικών και τα βρασμένα φασόλια, βάλτε στο μπλέντερ τα καρύδια, το σπανάκι και τα φυλλαράκια μαϊντανού ή κόλιανδρου, ίσα ίσα να αναμιχτούν, όχι να γίνουν κρέμα.
    10. Προσθέστε τώρα όλα τα υλικά σας ένα μπωλ (εκτός από το βρασμένο ρύζι) και ανακατέψτε τα ώστε να γίνει ένα ομοιογενοποιημένο μίγμα και να ανακατευτούν όλες οι γεύσεις.
    11. Βγάλτε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το ρύζι.
    12. Η "ζύμη" σας είναι έτοιμη για να πλάσετε πεντανόστιμα burgers λαχανικών! Μπορείτε όμως να πλάσετε τα burgers και να τα καταψύξετε για τα έχετε έτοιμα σε μελλοντικές πείνες!
    13. Αν αποφασίσετε να τα ψήσετε επί τόπου, τότε ζεστάνετε ένα μαντεμένιο τηγάνι ή μια μαντεμένια πλάκα σε χαμηλή-μέτρια φωτιά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα μέχρι να σκουρήνουν και να αποκτήσουν μια καφέ απόχρωση. Περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά συνήθως είναι αρκετά, ανάλογα και το πάχος του burger που έχετε πλάσει.
    14. Κατά το ψήσιμο, μην το γυρνάτε πολλές φορές, αλλά προτιμήστε να το αφήσετε 4-5 λεπτά από τη μια πλευρά και 4-5 από την άλλη και τέλος.
    15. Στη συνέχεια βάζετε τα ψωμάκια σας, ίσως λίγη ντομάτα, κάποια σως που προτιμάτε,  το τυρί που σας αρέσει και απολαμβάνετε ένα υγιεινότατο burger λαχανικών!

Καλή σας απόλαυση!

Σημείωση: Η συνταγή είναι μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη από το inspiredtaste.net.

Αφήστε Σχόλιο