Πατάτες ογκρατέν με γκοργκοντζόλα σε μαντεμένιο τηγάνι

Το πιάτο που σας προτείνουμε σήμερα είναι απλό και εύκολο να το φτιάξετε. Αν σας αρέσει το λιωμένο και ελαφρώς ξεροψημένο τυρί (σε ποιόν δεν αρέσει;) τότε αυτή είναι μια συνταγή που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.

Οι πατάτες ογκρατέν είναι επίσης από εκείνα τα πιάτα που είναι ιδανικά για μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, γιατί μπορεί εύκολα προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Το πιάτο αυτό ταιριάζει τέλεια με μια ζουμερή μπριζόλα, ένα ψητό χοιρινό ή κοτόπουλο, αλλά και με σολωμό, αν προτιμάτε το ψάρι. Η συνταγή αυτή είναι για 6 άτομα.

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 κιλό πατάτες
  • ¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • ¾ φλιτζάνι γκοργκοντζόλα σε κυβάκια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκο θυμάρι
Πατάτες με γκοργκοντζόλα σε μαντεμένιο τηγάνι | www.mantemi.gr Πατάτες με γκοργκοντζόλα σε μαντεμένιο τηγάνι | www.mantemi.gr

Οδηγίες

    1. Κόβουμε τη σκελίδα σκόρδου στη μέση και τρίβουμε τον πάτο ενός μαντεμένιου τηγανιού. Στη συνέχεια αλείφουμε το σκεύος μας με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο.
    2. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την κρέμα και το γάλα.
    3. Κόβουμε λεπτά τις πατάτες σε φέτες (πάχος φέτας περίπου 3mm) και στρώνουμε το 1/3 περίπου αυτών στο σκεύος. Προσθέτουμε το 1/3 από το μίγμα του γάλακτος με την κρέμα καθώς και το 1/3 των τυριών και του βούτυρου. Αλατοπιπερώνουμε.
    4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε 2 ακόμα στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε τα κλωναράκια από το φρέσκο θυμάρι.
    5. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα το φαγητό.
    6. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά προτού να σερβίρουμε.


(Σημείωση: Η συνταγή είναι μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη από το www.platedcravings.com)

Αφήστε Σχόλιο