Παέγια με θαλασσινά σε μαντεμένιο τηγάνι (skillet)

Η παέγια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας, το οποίο αποτελείται ουσιαστικά από ρύζι με σαφράν μαζί με κρέας ή θαλασσινά ή λαχανικά ή κάποια μίξη αυτών. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια παέγια να περιέχει κοτόπουλο μαζί με θαλασσινά, το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Η παέγια ως λέξη προέρχεται από την αρχαία γαλλική λέξη “paelle”, η οποία και αυτή προέρχεται από τo λατινικό “patella”, που συνδέεται με το “poêle” στα σύγχρονα γαλλικά που σημαίνει «τηγάνι».

Παρόλο που η αυθεντική ισπανική παέγια δεν φτιάχνεται σε μαντεμένιο τηγάνι, το σκεύος αυτό προσφέρεται για τη συγκεκριμένη συνταγή διότι μεταφέρεται εύκολα από το μάτι της κουζίνας στο φούρνο σας. Έτσι μπορείτε να ολοκληρώσετε τη συνταγή χρησιμοποιώντας ένα μόνο σκεύος!

Υλικά που θα χρειαστείτε

3 κούπες ζωμός κοτόπουλο
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ κούπα ρύζι Arborio
1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη
½ κιλό γαρίδες ή/και καλαμάρι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Αλάτι, πιπέρι, σαφράν
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός και φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα

Παέγια με θαλασσινά σε μαντεμένιο τηγάνι | www.mantemi.gr Παέγια με θαλασσινά σε μαντεμένιο τηγάνι | www.mantemi.gr

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230°C.
  2. Βάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνετε ½ κούπα από το ζωμό κοτόπουλου. Στη συνέχεια, τον μεταφέρετε σε ένα μπωλ όπου τον αναμιγνύετε με τον πελτέ ντομάτας και το σαφράν ώστε να διαλυθεί ο πελτές και το σαφράν να απελευθερώσει τα αρώματά του.
  3. Βάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι σας μέχρι να κάψει και σωτάρετε το κρεμμύδι για 5 περίπου λεπτά.
  4. Προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε για 2 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συχνά έως ότου γυαλίσει.
  5. Προσθέτετε το μίγμα ζωμού-πελτέ, τον υπόλοιπο ζωμό και την ντομάτα. Έπειτα προσθέτετε ¼ κουτ. γλυκού αλάτι και ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι και στο τέλος τα θαλασσινά.
  6. Βάζετε το τηγάνι στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  7. Σερβίρετε την παέγια ζεστή γαρνίροντας αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

Πηγή: www.palmbeachpost.com

Αφήστε Σχόλιο