Ειδικές οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης σφυρήλατων σκευών και ατσάλινων πλακών

Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για τα σφυρήλατα σκεύη και τις ατσάλινες πλάκες.

(Δεν ισχύουν για τα μαντεμένια ή τα μαντεμένια εμαγιέ.)

Πριν την πρώτη χρήση (σημαντικό!)

 1. Αφήστε το νέο σας σφυρήλατο τηγάνι για 10-15 λεπτά σε ζεστό νερό μαζί με απορρυπαντικό πιάτων. Μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πλυντηρίου, γιατί είναι πολύ διαβρωτικό!
 2. Ξεπλύντε το με φρέσκο νερό και μια βούρτσα για τα πιάτα (όχι συρματόβουρτσα).
 3. Σκουπίστε το και αφήστε το να στεγνώσει καλά.
 4. Βάλτε το τηγάνι πάνω στο μάτι σε μέτρια φωτιά και απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο). Μην χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για τη διαδικασία αυτή.
 5. Ρίξτε 2 κουταλιές αλάτι.
 6. Αυξήστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και ανακατώστε το με το λάδι ώστε να πάει παντού. Σιγά σιγά θα δείτε ότι ο πάτος του τηγανιού αρχίζει να σκουραίνει σε διάφορα μέρη δημιουργώντας έτσι τη φυσική πατίνα που θέλουμε.
 7. Αδειάστε το τηγάνι και αφήστε το να κρυώσει φυσιολογικά.
 8. Αφού κρυώσει ξεπλύντε το με τρεχούμενο ζεστό νερό και αφαιρέστε πιθανά υπολείμματα από το λάδι και το αλάτι.
 9. Σκουπίστε το και αφήστε το να στεγνώσει καλά.
 10. Με ένα χαρτί κουζίνας περάστε το μέσα-έξω με ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο) ή με την ειδική κρέμα συντήρησης της Petromax.
 11. Το τηγάνι σας τώρα είναι έτοιμο για χρήση.

Τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νέο σας σκεύος αποφύγετε να μαγειρέψετε όξινα φαγητά. Οι τομάτες, το κρασί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, ο αρακάς και αρκετές έτοιμες σάλτσες είναι μερικά από τα υλικά που πρέπει να αποφύγετε για τα πρώτα 4-5 μαγειρέματα.

Επίσης, κατά τις πρώτες χρήσεις χρησιμοποιείτε λίγο περισσότερο λάδι από ότι συνήθως για να επιταχύνετε τη δημιουργία ανθεκτικής πατίνας.

Καθαρισμός - Συντήρηση

Αφού τελειώσετε με το μαγείρεμα, αφήστε το σφυρήλατο τηγάνι σας να κρυώσει εντελώς, πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μην αφήνετε το σκεύος σας με νερό για να μουλιάσουν τυχόν κολλημένα υπολείμματα φαγητού, ώστε να το καθαρίσετε πιο εύκολα: στα σιδερένια σκεύη δεν αρέσει η συνεχής επαφή με το νερό και είναι πιθανό να εμφανιστεί επιφανειακή σκουριά.

Μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να το καθαρίσετε γιατί μειώνεται η αντικολλητική, προστατευτική πατίνα που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά του. Καθαρίστε το με την ειδική αλυσίδα καθαρισμού ή με ένα σφουγγάρι. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι λεκέδες θα φύγουν με την χρήση της αλυσίδας καθαρισμού. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του με μια πετσέτα ή βάλτε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία.

Στη συνέχεια, απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους (μέσα-έξω). Απλώστε το φυτικό έλαιο με ένα πρόχειρο πανί ή χαρτί κουζίνας και βάλτε τόσο ώστε το σκεύος σας να μην γυαλίζει. Αν το σκεύος σας γυαλίζει σημαίνει ότι έχετε βάλει περισσότερο φυτικό έλαιο από όσο χρειάζεται. Συνιστούμε να μην βάζετε παραπάνω φυτικό έλαιο γιατί το σκεύος σας μετά θα "κολλάει" στα χέρια σας. Με το φυτικό έλαιο προστατεύεται το σκεύος από την υγρασία.

Μην αποθηκεύσετε ένα σφυρήλατο σκεύος βρεγμένο και χωρίς να το έχετε αλείψει με φυτικό έλαιο, γιατί είναι πολύ πιθανό να σκουριάσει.

Ανανέωση πατίνας (seasoning)

Αν η πατίνα του σφυρήλατου τηγανιού σας σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει πολύ όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία το προστατεύουν από την οξείδωση. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Η πατίνα καταστρέφεται συνήθως εξαιτίας των παρακάτω:

 1. Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο του σκεύους
 2. Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
 3. Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
 4. Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
 5. Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει

Για την ανανέωση της πατίνας ακολουθήστε τα βήματα 1-11 που αναγράφονται παραπάνω.

Συμβουλές σωστής χρήσης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σφυρήλατο τηγάνι σας πάνω σε ηλεκτρικό μάτι, κεραμική εστία, επαγωγική εστία, πάνω στη φωτιά πάνω στα κάρβουνα ή στο τζάκι. Θερμάνετε το σκεύος σας αργά και όχι απότομα, για να δώσετε λίγο χρόνο στο σίδηρο να διασταλεί σωστά.

Μην αποθηκεύετε ή αφήνετε για ώρες το φαγητό σας στο σφυρήλατο τηγάνι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σκουριάς.

Ποτέ μην ζεσταίνετε ένα άδειο σφυρήλατο τηγάνι.

Τα σφυρήλατα τηγάνια δεν είναι κατάλληλα για πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων.

Σημείωση:
Τυχόν εμφάνιση σκουριάς στο σκεύος είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης και συντήρησης και όχι ελαττωματικού προϊόντος.

Αφήστε Σχόλιο