Μυρωδάτο ψωμί με κανέλα και ζάχαρη

Εκτός από το κλασικό ψήσιμο μπριζόλας και μπιφτεκιών, όπου ένα μαντεμένιο τηγάνι πραγματικά διαπρέπει, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε και άλλες συνταγές και τρόπους μαγειρέματος.

Το μαντεμένιο τηγάνι (skillet) είναι πραγματικά τέλειο και για την παρασκευή ψωμιού! Το ψήσιμο ψωμιού και γλυκών στο μαντέμι είναι μια πραγματική απόλαυση: το μαντέμι αποκτά ομοιόμορφη θερμοκρασία η οποία αντανακλάται έντονα πάνω στη ζύμη ψήνοντάς τη σε βάθος ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί απίθανη κριτσανιστή κρούστα.

Να λοιπόν μια εύκολη συνταγή για λαχταριστό γλυκό ψωμί με κανέλα και ζάχαρη που θα κάνει το σπίτι σας να μοσχοβολήσει και την κοιλιά σας να γουργουρίσει!

Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 45 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

 

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, πλήρες σε λιπαρά
  • 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό
  • 2 1/4 κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά στιγμής
  • 3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλάκια γλυκού λιωμένο βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

 

Οδηγίες

1. Χτυπάμε μαζί το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη, το νερό και τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

2. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα.

3. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο του μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αρχικό μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά. Αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και ανακατεύουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και ελαστική. (Μπορούμε να προσθέσουμε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού επιπλέον αλεύρι εάν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.)

4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί για 1 περίπου ώρα ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

5. Για τη γέμιση, αναμιγνύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα.

6. Αφού απλώσουμε τη ζύμη, την αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης-κανέλας. Στη συνέχεια, την τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε 2 ίδια κομμάτια με ένα μαχαίρι. Αυτά τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μια πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες για να δημιουργηθεί ένα στεφάνι.

Αφού τυλίξετε τη ζύμη σε ρολό κόψτε τη στη μέση κατά μήκος με ένα μαχαίρι | www.mantemi.gr Αφού τυλίξετε τη ζύμη σε ρολό κόψτε τη στη μέση κατά μήκος με ένα μαχαίρι | www.mantemi.gr
Ενώστε κατά μήκος τα 2 μακρόστενα κομμάτια ζύμης που έχουν δημιουργηθεί | www.mantemi.gr Ενώστε κατά μήκος τα 2 μακρόστενα κομμάτια ζύμης που έχουν δημιουργηθεί | www.mantemi.gr

 

Τυλίξτε προσεκτικά τα 2 μακρόστενα κομμάτια ζύμης σε πλεξούδα με το κομμένο μέρος να κοιτάει προς τα επάνω | www.mantemi.gr Τυλίξτε προσεκτικά τα 2 κομμάτια σε πλεξούδα με το κομμένο μέρος να κοιτάει προς τα επάνω | www.mantemi.gr
Τυλίξτε την πλεξούδα σε στεφάνι περνώντας τα άκρα από κάτω | www.mantemi.gr Τυλίξτε την πλεξούδα σε στεφάνι περνώντας τα άκρα από κάτω | www.mantemi.gr

7. Βάζουμε το ψωμί σε μαντεμένιο τηγάνι διαμέτρου 25 εκατοστών, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά. Το αφήνουμε να σταθεί για 45-60 λεπτά ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος και το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.

8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45-55 λεπτά μέχρι το ψωμί να αποκτήσει καφέ χρώμα και η γέμιση να λιώσει.

(Σημείωση: Η συνταγή είναι μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη από το www.5boysbaker.com)

Αφήστε Σχόλιο