Μερικές πληροφορίες για τα εμαγιέ μας σκεύη

1. Τι είναι το εμαγιέ σκεύος;

Η λέξη εμαγιέ προκύπτει από τη γαλλική λέξη "émaillé" και σημαίνει "εφυαλωμένος" δηλαδή αυτός που έχει υποστεί κάποιου είδους υάλωση, κάποια επεξεργασία δηλαδή με γυαλί. Θα το δείτε "enameled" στα αγγλικά. Τα εμαγιέ μαντεμένια σκεύη έχουν ψεκαστεί με ένα ειδικό μίγμα που μοιάζει με υγρό γυαλί (το οποίο συνήθως περιέχει κάποιο χρώμα) και στη συνέχεια ψήνονται μέσα σε ειδικούς κλίβανους για μερικές ώρες. Έτσι το μίγμα αυτό προσκολλάται πάνω στο μαντέμι και δημιουργεί αυτή την όμορφη πορσελάνινη επιφάνεια.

2. Πού χρησιμοποιούνται τα εμαγιέ σκεύη; 

Τα εμαγιέ σκεύη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις εστίες και στο φούρνο σας αρκεί να μην ξεπεράσετε τη θερμοκρασία των 260ºC. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές στην εμαγιέ επίστρωση του σκεύους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο βαθμός διαστολής-συστολής του μαντεμιού είναι διαφορετικός από αυτόν της εμαγιέ επίστρωσης. Μην τα χρησιμοποιείτε επομένως στη φωτιά, στα κάρβουνα ή το γκάζι.

3. Χρειάζεται να χρησιμοποιώ λάδι όταν μαγειρεύω σε εμαγιέ σκεύος;

Όλοι οι κατασκευαστές συστήνουν να χρησιμοποιείτε λίγο λάδι όταν μαγειρεύετε σε εμαγιέ σκεύος. Το λάδι βοηθάει να μην κολλάει το φαγητό κατά μαγείρεμα. Αν δεν χρησιμοποιείτε καθόλου λάδι, είναι πιθανό το φαγητό να κολλάει πιο συχνά και επομένως οι πιθανότητες να κάνετε ζημιά στην εμαγιέ επίστρωση κατά τον καθαρισμό του είναι αυξημένες.

Απίθανα μαγειρέματα σε διαχρονικά εμαγιέ σκεύη | mantemi.gr Απίθανα μαγειρέματα σε διαχρονικά εμαγιέ σκεύη | mantemi.gr

3. Μπορώ να προσθέσω νερό κατά το μαγείρεμα;

Φυσικά, συστήνεται να προσθέτετε λίγο νερό ή λάδι κατά το μαγείρεμα ώστε η εμαγιέ επιφάνεια να μην μένει στεγνή σε υψηλές θερμοκρασίες.

4. Πώς πλένεται το εμαγιέ σκεύος;

Παρόλο που τα εμαγιέ σκεύη θεωρητικά είναι κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων, εμείς συστήνουμε να μην το κάνετε γιατί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια είναι πολύ διαβρωτικά. Πλύντε το σκεύος στο χέρι με λίγο ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Αν το φαγητό έχει κολλήσει χρησιμοποιήστε κάποιο μαλακό αξεσουάρ όπως τον Καθαριστή Σκευών της Lodge ο οποίος είναι από σιλικόνη και δεν πρόκειται να γρατζουνίσει το σκεύος σας. Αφού το πλύνετε, σκουπίστε το και στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.

5. Είναι φυσιολογικοί κάποιοι λεκέδες στην εμαγιέ επιφάνεια;

Ναι, είναι φυσιολογικό να δημιουργηθούν λεκέδες στην επιφάνεια ενός εμαγιέ σκεύους. Μην ανησυχείτε όμως, καθώς δεν επηρεάζουν καθόλου  τη λειτουργία του σκεύους ή την αντοχή του στο χρόνο. Οι λεκέδες αυτοί είναι αποτέλεσμα του λαδιού που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και των υψηλών θερμοκρασιών. Δοκιμάστε να τους αφαιρέσετε βράζοντας για λίγη ώρα 2 κούπες νερό μαζί με 4 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα εμαγιέ σκεύη μας! Σύντομα θα προσθέσουμε και νέα μοντέλα!

Αφήστε Σχόλιο