Τι να διαλέξω; Μαντεμένιο σκεύος εμαγιέ ή preseasoned;

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα μαντεμένιο σκεύος και έχετε αρχίσει να ψάχνετε στην αγορά, σίγουρα θα έχετε πέσει πάνω σε μαντεμένια εμαγιέ σκεύη και σε απλά μαντεμένια σκεύη (pre-seasoned). Τι είναι καλύτερο; Ποιές είναι οι διαφορές τους;

Μια γρήγορη απάντηση είναι ότι τα μαντεμένια εμαγιέ είναι ακριβώς σαν τα απλά μαντεμένια αλλά με μια επίστρωση σμάλτου (υάλωση). Η επίστρωση αυτή προστατεύει το μαντέμι από τη σκουριά, διευκολύνει στον καθαρισμό του και επίσης σας γλυτώνει από τη διαδικασία "seasoning" (τη διαδικασία αυτή την περιγράφουμε σε άλλο άρθρο). Θέλει όμως περισσότερη προσοχή στη χρήση για να μην τραυματιστεί η επίστρωση εμαγιέ!

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις διαφορές τους!

Αντοχή

Τα απλά μαντεμένια σκεύη (pre-seasoned) είναι γνωστά για την απίστευτη αντοχή τους και για αυτό θεωρούνται πολύ καλή επένδυση για την κουζίνα σας. Είναι ένα σκεύος που βελτιώνεται με τη χρήση καθώς με το χρόνο οι πόροι του μαντεμιού κλείνουν με τα υπολείμματα ελαίων. Επίσης, με το τρίψιμο σταδιακά οι μικροατέλειες της χήτευσης εξομαλύνονται καθιστώντας το seasσκεύος πιο λείο και αντικολλητικό. Με την σωστή χρήση και συντήρηση ένα μαντεμένιο σκεύος χωρίς επίστρωση περνάει από γενιά σε γενιά.

Τα μαντεμένια εμαγιέ σκεύη (όπως για παράδειγμα της εταιρίας Paleo που θα βρείτε στο mantemi.gr) είναι το ίδιο ανθεκτικά, με μια όμως σημαντική διαφορά: η εμαγιέ επίστρωση μπορεί να χτυπηθεί ή να γρατζουνιστεί και το σκεύος να χαλάσει. Αντίθετα, τα μαντεμένια σκεύη χωρίς επίστρωση δεν παθαίνουν τιποτα αν γρατζουνιστούν.

Επομένως αν σκοπεύετε να κάνετε καθημερινή χρήση του σκεύους (όπου οι πιθανότητες φθοράς και ζημιών στο σκεύος είναι μεγαλύτερες) θα συστήναμε ένα απλό μαντεμένιο σκεύος (pre-seasoned). Μια μαντεμένια εμαγιέ γάστρα ειναι τέλεια για τα γιορτινά σας τραπέζια καθώς το μαγείρεμα αλλά και το σερβίρισμα σε ένα τέτοιο σκεύος θα ενθουσιάσει εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας.

Οξείδωση (σκουριά)

Εδώ υπερτερούν τα εμαγιέ!
Τα μαντεμένια εμαγιέ σκεύη δεν σκουριάζουν και δεν χρειάζονται επάλειψη με λάδι ή τη διαδικασία seasoning που κατά καιρούς πρέπει να γίνει στα μαντεμένια σκεύη χωρίς επίστρωση.

Η επίστρωση εμαγιέ προστατεύει το μαντέμι από τη σκουριά καθώς δεν αφήνει το οξυγόνο να περάσει και να οξειδώσει τον χυτοσίδηρο (αλήθεια, θυμάστε τίποτα από χημεία;). Αντίθετα, στα απλά μαντεμένια σκεύη η επίστρωση (πατίνα) δημιουργείται με φυτικό λάδι και τη διαδικασία seasoning.

Σχέδιο - Αισθητική

Πάλι και εδώ υπερτερούν τα εμαγιέ!
Τα μαντεμένια εμαγιέ σκεύη έχουν πολύ πιο ωραίο φινίρισμα και συνήθως θα τα βρείτε σε όμορφα, έντονα, γυαλιστερά χρώματα.

Βέβαια, τα απλά μαντεμένια σκεύη (pre-seasoned) έχουν ένα κλασσικό σχεδιασμό αιώνων (ναι, αυτό το μαύρο κλασικό μαντεμένιο τηγάνι με το χερούλι) και αυτό δίνει μια όμορφη ρουστίκ εικόνα στην κουζίνα σας.

Αντικολλητικότητα

Τα μαντεμένια εμαγιέ σκεύη είναι σίγουρα πιο αντικολλητικά από ένα απλό μαντεμένιο σκεύος. Η αντικολλητικότητα του εμαγιέ σκεύους είναι κάτι μόνιμο ενώ η αντικολλητικότητα ενός απλού μαντεμένιου σκεύους (pre-seasoned) δεν είναι μόνιμη: μπορεί να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει ανάλογα με τη χρήση που κάνετε.

Αν ένα μαντεμένιο σκεύος έχει υποστεί σωστά τη διαδικασία seasoning τότε θα είναι αρκετά αντικολλητικό και ευχάριστο στη χρήση. Αν όμως η πατίνα του σκεύους έχει χαλάσει τότε το φαγητό σας θα κολλάει και η χρήση του δεν θα είναι ευχάριστη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία seasoning.

Ευκολία στη χρήση και στον καθαρισμό

Πάλι και εδώ υπερτερούν τα εμαγιέ!
Τα μαντεμένια εμαγιέ σκεύη είναι περισσότερο αντικολλητικά, δεν χρειάζονται κάποια επάλειψη με λάδι, ούτε κάποια φοβερή εμπειρία μάγειρα. Απλά μην σας πέσει και μην τραυματίσετε την εμαγιέ επιφάνεια!

Επίσης, στα μαντεμένια εμαγιέ σκεύη μπορείτε να χρησιμοποιείτε άφοβα νερό και σαπούνι για τον καθαρισμό τους. Αντίθετα, στα απλά μαντεμένια σκεύη (pre-seasoned) η χρήση σαπουνιού πρέπει να περιορίζεται γιατί μειώνει την αντικολλητικότητα του σκεύους.

Υγιεινή - Ασφάλεια

Στα μαντεμένια εμαγιέ σκεύη το φαγητό δεν έρχεται σε επαφή με τον χυτοσίδηρο ενώ στα απλά μαντεμένια σκεύη (pre-seasoned) το φαγητό έρχεται σε επαφή με τον χυτοσίδηρο. Και τα 2 είδη σκευών θεωρούνται ασφαλή για μαγείρεμα σύμφωνα με την αμερικανική FDA.

Μαγείρεμα στη φωτιά

Αν θέλετε να μαγειρεύετε απευθείας στη φωτιά ή στα κάρβουνα ή σας αρέσει το μαγείρεμα σε εξωτερικό χώρο αποφύγετε το εμαγιέ και προτιμήστε ένα απλό μαντεμένιο σκεύος (pre-seasoned). Τα εμαγιέ δεν είναι κατάλληλα για απευθείας επαφή με κάρβουνα και θέλουν περισσότερη προσοχή μην γρατζουνιστούν.

Αφήστε Σχόλιο