Κοτόπουλο με καραμελωμένα πράσα σε μαντεμένιο τηγάνι

Καμιά φορά μια απλή συνταγή με ελάχιστα συστατικά μπορεί δώσει άριστο γευστικό αποτέλεσμα. Μια καλή μπριζόλα με μόλις λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι δεν χρειάζεται κανένα άλλο συστατικό για να γίνει ένα τέλειο γεύμα.

Έτσι και αυτή η συνταγή χρειάζεται μόνο τα ελάχιστα: ένα κοτόπουλο (κατά προτίμηση αλανιάρικο, γιατί είναι πιο γευστικό και πιο υγιεινό), λίγα πράσα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Το ψήσιμο του κοτόπουλου στο μαντέμι είναι υπέροχο: καθώς το μαντέμι πυρώνει μέσα στο φούρνο στους 190°C, ψήνει υπέροχα το κοτόπουλο και από την κάτω του μεριά, χωρίς να χρειαστεί να το γυρίσετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τα πράσα θα καραμελώσουν και θα μαλακώσουν δίνοντας μια γλυκιά γεύση στο πιάτο σας.

Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 1,5 με 2 kg
  • 3 πράσα κομμένα σε λωρίδες
  • 3 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Κοτόπουλο με καραμελωμένα πράσα σε μαντεμένιο τηγάνι | www.mantemi.gr Κοτόπουλο με καραμελωμένα πράσα σε μαντεμένιο τηγάνι | www.mantemi.gr

Οδηγίες

  1. Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε μέσα και έξω. Το αφήνουμε 1 ώρα να σταθεί εκτός ψυγείου για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Προαιρετικά μπορούμε να το αλείψουμε με ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι και μουστάρδα ή/και να βάλουμε στην κοιλιά του ένα λεμόνι ή πορτοκάλι κομμένα στη μέση και σκελίδες σκόρδου ή κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας.
  2. Τοποθετούμε το μαντεμένιο τηγάνι στο φούρνο και προθερμαίνουμε στους 190°C. Χάρη στην προθέρμανση του μαντεμιού και στην άριστη διάχυση θερμότητας, δεν θα χρειαστεί να γυρίσετε το κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  3. Κόβουμε τα πράσα σε λωρίδες και τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτοντας και λίγο ελαιόλαδο.
  4. Αλείφουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στο κέντρο του τηγανιού, βάζοντας γύρω του τα πράσα.
  5. Ψήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι τα πράσα να ροδίσουν στις άκρες και το κοτόπουλο να αποκτήσει τραγανή κρούστα.
  6. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αφήνουμε το κοτόπουλο στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα για 30 λεπτά περίπου να αναπαυτεί.


(Σημείωση: Η συνταγή είναι μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη από το www.bonappetit.com)

Αφήστε Σχόλιο