3 βασικές διαφορές ανάμεσα στα σκεύη carbon και τα μαντεμένια

Τι είναι το μαντέμι;

Όπως έχουμε ξαναγράψει και παλιότερα. το μαντέμι (ή αλλιώς χυτοσίδηρος) είναι κράμα σιδήρου το οποίο περιέχει άνθρακα σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 2,1% κατά βάρος. Ανάλογα τον κατασκευαστή, ο άνθρακας μπορεί να φτάσει και το 3% κατά βάρος. Μπορεί να περιέχει σε μικρές ποσότητες και άλλα μέταλλα, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό είναι το μαντέμι. Για αυτό είναι τόσο βαρύ! Είναι κατά 97-98% σίδηρος! Η περιεκτικότητα αυτή σε άνθρακα είναι που δίνει στο μαντέμι αυτή την άγρια και κάπως ανεπεξέργαστη επιφάνεια.

Το μαντεμένιο σκεύος είναι εύθραυστο και για αυτό τα σκεύη αυτά γίνονται πιο χοντρά (αν ήταν πιο λεπτά θα έσπαγαν εύκολα).

Τι είναι το ατσάλι carbon (ενανθρακωμένο ατσάλι); 

Το ατσάλι γενικά είναι ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα με περιεκτικότητα άνθρακα λιγότερη από 2% κατά βάρος. Το ενανθρακωμένο ατσάλι περιέχει 2% άνθρακα (δηλαδή τη μέγιστη περιεκτικότητα για να θεωρείται ένα μέταλλο ατσάλι), ενώ για παράδειγμα το ανοξείδωτο ατσάλι περιέχει περίπου 1,2% άνθρακα κατά βάρος (μαζί με λίγο χρώμιο που αποτρέπει την οξείδωση).

Το ενανθρακωμένο ατσάλι έχει συνήθως μια ματ επιφάνεια, σε αντίθεση με το ανοξείδωτο ατσάλι που συνήθως έχει γυαλιστερή. Επιπλέον, είναι πολύ πιο σκληρό από το ανοξείδωτο (για αυτό είναι και τέλειο για την κατασκευή μαχαιριών που ακονίζονται εκπληκτικά) αλλά μπορεί να σκουριάσει εύκολα αν βρεθεί σε χώρο με υγρασία και νερό. Για αυτό το λόγο χρειάζεται ένα πέρασμα με λάδι που το προστατεύει από τη σκουριά.

Με βάση αυτές τις γενικές πληροφορίες ας δούμε παρακάτω τις 3 βασικές διαφορές ανάμεσα στα σκεύη carbon και τα μαντεμένια.

1. Τα σκεύη carbon είναι πολύ ελαφρύτερα από τα μαντεμένια

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερα. Απλά είναι κατασκευασμένα διαφορετικά. Ενώ τα μαντεμένια σκεύη κατασκευάζονται μέσα σε καλούπι άμμου, τα carbon (και τα σφυρήλατα) κατασκευάζονται σε πανίσχυρες πρέσες που πιέζουν, κόβουν και διαμορφώνουν το μέταλλο στο σχήμα του σκεύους. Έτσι γίνονται πιο λεπτά και επομένως πιο ελαφριά.

2. Τα σκεύη carbon θερμαίνονται και κρυώνουν πιο γρήγορα από τα μαντεμένια

Το μέταλλο στα σκεύη carbon έχει υποστεί μεγάλες πιέσεις και έχει γίνει πιο λεπτό. Επίσης, είναι λιγότερο πορώδες από το μαντεμένιο. Αυτές οι 2 ιδιότητες το κάνουν να θερμαίνεται και να κρυώνει πιο γρήγορα από το μαντεμένιο. Με άλλα λόγια, το carbon και τα σφυρήλατα δεν "κρατάνε" τόσο πολύ τη θερμότητα όσο τα μαντεμένια. Αυτό είναι ιδανικό όταν θέλουμε πλήρη και γρήγορο έλεγχο της θερμοκρασίας στο μαγείρεμα (π.χ. σωτάρισμα ή γρήγορο τηγάνισμα). Αντίθετα, τα μαντεμένια σκεύη είναι ιδανικά για βαθύ τηγάνισμα και ψήσιμο.

3. Τα σκεύη carbon έχουν πιο λεία επιφάνεια από τα μαντεμένια

Αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου κατασκευής τους. Τα μαντεμένια σκεύη, λόγω της κατασκευής τους σε καλούπι άμμου είναι περισσότερα "άγρια" στην αφή, πιο πορώδη και πολλές φορές έχουν αισθητικές μικροατέλειες λόγω της χ΄ύτευσης. Επίσης, χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο και μαγειρέματα στην αρχή για να αναπτύξουν ένα καλό επίπεδο αντικολλητικότητας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα carbon σκεύη μας!

Αφήστε Σχόλιο